kortverhalen

Een zomer vol lezen! Onze 5 tips voor kortverhalen

Kan jij je concentratie er moeilijk bijhouden wanneer je een boek leest? Of heb je weinig tijd om door te lezen waardoor je nooit echt in het verhaal komt en uiteindelijk afhaakt? Kortverhalen zijn de ideale en boeiende oplossing. Wij zetten onze favoriete kortverhaal voor je op een rijtje. 

Leestijd: 3 minuten

‘Een zomer vol lezen’ is een nieuwe rubriek! Iedere week geven we onze boekentips voor een lange leeszomer. De beste manier om je blik te verruimen op iets, je mee te laten slepen door een spannend boek of juist weg te dromen bij een prachtig zomerverhaal. Deze week: kortverhalen.

Daddy van Emma Cline 

Emma Cline’s populariteit schoot de hoogte in na de publicatie van haar eerste roman “de meisjes”. De verhalenbundel “Daddy” is Cline’s reactie op de post-#Me Too beweging waarbij ze kritiek geeft op geprivilegieerde mannen die ervan uitgaan dat ze zelf zeker nooit iets fout doen. Hoewel deze mannen misschien inderdaad helemaal niets fout gedaan hebben, beïnvloeden ze wel de gedachten en stemmen van de volgende generatie. Het boek bevat verhalen over een nanny in Hollywood die een affaire heeft met haar baas, een scriptwriter met een veel te jonge vrienden en een uit de ere gevallen magazine editor. Cline kiest er echter ook een kritische blik op haar eigen generatie te werpen. 

kortverhalen

Florida van Lauren Groff 

Lauren Groff is de schrijfster van een van Barack Obama’s favoriete boeken uit 2015, Fates and Furies. In 2019 werd haar verhalenbundel “Florida” gepubliceerd. De verhalen strekken zich uit over verschillende personages, plaatsen en decennia, maar er is één constante door alle verhalen heen, namelijk Florida. Op een plek waar de gevaren van moeder natuur altijd op de loer liggen, blijven menselijke relaties steeds het grootste gevaar. Laat je meeslepen in verhalen waarbij momenten en keuzes mensenlevens op zijn kop zetten. 

kortverhalen

De verhalen die we onszelf vertellen van Joan Didion 

Joan Didion, geboren in de jaren dertig, heeft levenservaring als geen ander. In haar verhalen schrijft ze over haar visie op het leven in Amerika tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze schrijft over de moord op Sharon Tate, John Wayne en Monica Lewinsky. Haar taalgebruik is eenvoudig en puur. De verhalen zijn dan niet de meest recente uit deze lijst, ze zijn daarom niet minder actueel en tijdloos. 

De verhalen die we onszelf vertellen

Lees ook
Dit zijn onze 6 boekentips over de menopauze >

De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk van Mia Kankimäki 

“De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk” is een mengelmoes van reisverhalen en memoires. Mia Kankimäki is in de veertig wanneer ze beslist ontslag te nemen, haar appartement te verkopen en op wereldreis te gaan in de voetsporen van vrouwelijke reizigers en artiesten uit de geschiedenis.   Als deze vrouwen hun mannetje konden staan in de wereld, dan kan Mia dat ook. In Japan probeert ze zichzelf van haar depressie te genezen door in de voetsporen te treden van hedendaagse artieste, Yajoi Kusama, wie vrijwillig decennia in een psychiatrisch ziekenhuis leefde. In Kenia gaat ze op zoek naar de plek waar Karen Blixen van “Out of Africa” woonde in de jaren 20. Ga mee op reis en ontdek misschien wel een nieuw stukje van jezelf. 

De vrouwen aan wie ik s nachts denk

Het ding om je hals van Chimamanda Ngozi Adichie 

Chimamanda Ngozi Adichie, schrijfster van de besteller Paarse Hibiscus, werpt in haar verhalenbundel een kritische blik op zowel de Nigeriaanse als de Amerikaanse samenleving. In 12 verhalen over identiteit exploreert ze de banden tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen, Afrika en de USA. Ook haar TED-talks zijn zeker de moeite waard om eens te beluisteren! 

kortverhalen

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2021