Dit zijn onze 6 boekentips over de menopauze

Er verandert nogal wat in je lichaam voor en tijdens de menopauze, en dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je ook zelf veel dóén, door je bijvoorbeeld goed in te lezen. En dan het liefst met verschillende auteurs zodat je zelf een mening kunt vormen over jouw weg door deze nieuwe levensfase. We delen 5 boekentips over de overgang en de menopauze.

Leestijd: 4 minuten

1. Stralend door de menopauze

We trappen het rijtje boekentips over de menopauze af met het boek van Leen Steyaert, die een positief verhaal over de menopauze brengt. Want hanteer je een gezonde levensstijl en gebruik je natuurlijke middelen? Dan kun je wellicht de ongemakken al vermijden of beperken, of zelfs de menopauzejaren kunt leren en ontdekken als een boeiende nieuwe tijd. De menopauze een eindpunt? Awel nee, het is een unieke kans om een prachtige metamorfose te realiseren naar een stralend nieuw leven en de vrouw te worden die je echt wilt zijn.

Wat lees je? Efficiënte manieren om opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, osteoporose, stress en andere menopauzeklachten tot een minimum te beperken, energieoefeningen en voedingsadvies gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen.

2. De overgang als bron van kracht

Christiane Northrup laat in De overgang als bron van kracht niet alleen zien welke veranderingen vrouwen tussen de 45 en 60 kunnen verwachten, maar ook hoe de overgang een nieuwe fase van innerlijke ontwikkeling kan inluiden. Deze nieuwe levensfase is volgens Northrup niet een periode van verlies, maar juist een bron van kracht.

Wat lees je? Adviezen over voeding en alternatieve therapieën voor opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en andere symptomen van de overgang.

3. Het menopauze taboe

boekentips menopauze

Geïnteresseerd in het nemen van bio-identieke hormonen? Dan kan Het menopauze taboe je misschien meer inzichten geven. Nora Hendriks studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Universiteit van Antwerpen. Tot 2004 was ze huisarts in België, sedertdien heeft ze een eigen kliniek in Spanje. Momenteel is ze al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in de menopauze. Met het boek wil ze het taboe doorbreken op hormoontherapie met body-identieke hormonen en de fabels ontkrachten die nog steeds de ronde doen.

Wat lees je? Wetenschappelijke, maar voor een groot publiek heel duidelijke manier een overzicht van hoe het toedienen van lichaamsidentieke hormonen je werkelijk kan helpen de problemen van de menopauze te overwinnen.

4. Me? no pauze

boekentips menopauze

Alleen al om de titel van dit boek zouden wij ‘m uit de schappen pakken. De rode draad in de werken van Sonja Kimpen is je energie maximaliseren om je leven te optimaliseren. Positiviteit beschouwt ze niet als iets dat je van nature hebt meegekregen, maar als een resultaat dat je krijgt via een bepaalde manier van denken en handelen die iedereen kan leren. Hoe beter en hoe sneller je weet wat je hormonen en hersenen met je doen, hoe meer profijt je ervan hebt om je lijf, je gedachten, je relaties, je uiterlijk en je vitaliteit, kortom je leven positief te beïnvloeden.

Wat lees je? Advies hoe je komaf maakt met het negatieve beeld van de menopauze. Ze geeft inspiratie en inzicht in wat er met je lijf en brein gebeurt, neemt twijfels en onzekerheden weg en geeft je de moed om het heft in handen te nemen.

5. Jouw menopauzeplan

boekentips menopauze

Op zoek naar een boek met advies op maat? Vlaanderens eerste menopauze-experte Leen Steyaert beantwoord in Jouw menopauzeplan vragen als: wat moet ik eten? Wat doen hormonen met mijn lichaam? Hoe houd ik mijn seksleven boeiend?

Wat lees je? Vertaalde inzichten uit de praktijk in zes plannen met vragenlijsten, aanbevelingen en concrete tips. Je kunt ze allemaal tegelijk volgen of prioriteiten stellen. Leer je lichaam en geest beter kennen en volg dit boek naar jouw persoonlijke menopauzeplan.

6. Energiek + vitaal in de overgang

De overgang gaat veelal samen met gezondheidsklachten en onwennigheden. De Oosterse en Westerse geneeskunde kennen beiden veel remedies en hulpmiddelen om hiermee om te gaan of deze te verminderen. Energiek + vitaal in de overgang zorgt ervoor dat je je gezonder en prettiger voelt in deze periode van haar leven. En dat zorgt voor een krachtige basis voor de jaren erna.

Wat lees je? Een combinatie in het eerste deel van Westerse ideeën en Chinese geneeskunde in het eerste deel, waarbij  de bijkomende klachten en de belangrijke rol van de hormonen van de Westerse ideeën naar voren worden gebracht, en net een  kennismaking met de traditionele Chinese geneeskunde met aspecten als yin en yang, de vitale basissubstanties, de vijf Chinese elementen en de Oosterse visie op overgangsklachten. Het tweede deel bevat praktische gezondheidsoefeningen die een positieve invloed hebben ter vermindering van overgangsklachten en verbetering van de gezondheid van de vrouw.

Lees ook
Dit is het verschil tussen de overgang en de menopauze >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022