Een winnend trio!

Leestijd: 3 minuten

Zonnebloemen, koolzaad en vlas vormen samen een mooi veldboeketje… Maar als we plantaardige olie persen uit hun zaadjes, zijn deze bloemen ook een weldaad voor onze gezondheid! Voeg ze samen en u krijgt een exquise margarine. Niet alleen zal haar zachte smaak uw dagelijks leven opfleuren, ze biedt u ook een bron van omega 3 en 6. Die helpt u om een normaal cholesterolgehalte te behouden. De natuur is goed voor ons!

life-magazine

Een rijke oogst

Elke olie heeft haar eigen kenmerken: lijnzaadolie bevat in hoofdzaak omega 3, zonnebloemolie levert omega 6 aan en koolzaadolie heeft het laagste gehalte verzadigde vetten. Samen vormen deze drie oliën het geheim van de producten van Becel.

1. Lijnzaad

life-magazine

Tijdens de oudheid werd vlas gebruikt als grondstof, voornamelijk voor de productie van kledij. Er zijn tekeningen teruggevonden van deze fijne blauw-paarse bloemetjes op de muren van de tempels uit het oude Egypte.

Deze éénjarige plant wordt verbouwd in koude klimaten. De olie word gewonnen uit de kleine zaadjes van de bloemen; ze lijken een beetje op kleine, bruine appelpitjes. Lijnzaadolie, rijk aan alfalinoleenzuur, heeft een nootachtige smaak.

Wist u dat België en Luxemburg de 4e grootste uitvoerders van lijnzaad ter wereld zijn? (na Canada, Rusland en Kazachstan) 

2. Koolzaad

life-magazine

Koolzaad is één van de oudst verbouwde planten door de mens. De eerste sporen ervan leiden naar Indië, 4.000 jaar geleden. Vandaag kleurt deze plant met helgele bloemen massaal onze landschappen. Ook in onze contreien is ze present (België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië) omdat ze goed bestand is tegen lage temperaturen.

Koolzaad behoort tot dezelfde familie als de wilde kool en de raap. Zijn lichtgouden olie is geperst uit kleine zwarte zaadjes. Na dat proces worden de resten van de zaden gebruikt als veevoeder. Koolzaadolie is natuurlijk rijk aan onverzadigde vetten, voornamelijk omega 3, maar ook omega 6. Ze bevat ook veel vitamine E.

Wist u dat koolzaadvelden goed zijn voor bijen omdat de bloemen rijk zijn aan nectar?

3. De zonnebloem

life-magazine

De zonnebloem is de koning van de bloemen! De wegen die naar het zuiden van Frankrijk leiden zijn omzoomd met zonnegele velden die ‘draaien’ met de zon… Bijna 5.000 jaar geleden werden zonnebloemen al verbouwd in Amerika. De Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de zaden mee naar Europa in 1510.

De bloemen, die wel 3m60 hoog kunnen worden, zijn prachtig in boeketten; de zaden zijn een heerlijk extraatje in een salade, en de lichtgele olie met neutrale smaak is zacht en een belangrijk bestanddeel van margarine. Om die te verkrijgen worden de zonnebloemen eerst gedroogd voordat de grijsgestreepte zaden geoogst worden uit het hart van de bloem. Zonnebloemolie is een goede bron van onverzadigde vetzuren. Bovendien is ze rijk aan vitamine E en heeft ze het hoogste gehalte omega 6 van alle plantaardige oliën.

Wist u dat één zonnebloem tot 2.000 zaadjes kan geven?

Een boeketje aan weldaden

life-magazine

Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ze onmisbaar zijn voor ons organisme maar dat we ze niet zelf kunnen aanmaken. Vandaar de belangrijke rol van voeding voor onze gezondheid! Om elke dag de aanbevolen hoeveelheid goede vetten te consumeren en om u te helpen om een goed cholesterolgehalte te houden, heeft Becel een gamma producten ontworpen die een plezier zijn om te gebruiken in de keuken: van dressing voor uw salades tot light margarine die koelkastsmeerbaar is. Voor voldoende afwisseling… en om met smaak voor uw gezondheid te zorgen!



© Fiftyandme 2024