asperges gezond

Het is weer het aspergeseizoen! Dit is waarom asperges zo gezond zijn

Wit of groen, de asperge prijkt op de marktkramen in de lente. Het is de perfecte tijd om ervan te genieten. Niet alleen vanwege de smaak, maar vooral vanwege de gezondheidsvoordelen.

Leestijd: 2 minuten

Bij het kiezen van dagelijkse porties groenten mogen we de asperge niet vergeten. Asperges zijn een wondergroente die hartstikke gezond zijn.

Gewichtsverlies

Als je nog wat kilo’s kwijt wilt voor de zomer, kan het eten van asperges helpen bij een snelle en langdurige verzadiging. Dit komt door het hoge vezelgehalte van asperges. Het is ook een caloriearm (25 kcal/100 g) en waterrijk groente. Maar er zijn meer voordelen…

  • Detox-effect, vooral door het consumeren van het kookwater van asperges
  • Uitstekende darmtransit, vergemakkelijkt door de aanwezigheid van vele vezels
  • Aanwezigheid van vitamines E en C. Deze super vitamines hebben gunstige effecten op de huid.
  • Antioxidanten en anti-veroudering
  • Lage natriumgehalte. Ideaal om hypertensie tegen te gaan
  • Vertraagt de opname van vetten en suikers
  • Aanwezigheid van bèta-caroteen, een belangrijke antioxidant voor het behoud van het zicht en het voorkomen van celveroudering
  • Diuretisch effect

Enkele nadelen

Ondanks alle genoemde voordelen wordt asperge niet aanbevolen voor iedereen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die anticoagulantia gebruiken. Dit komt door de aanwezigheid van vitamine K in asperges, wat niet goed samengaat met voorgeschreven medicijnen. Mensen die lijden aan jichtaanvallen of nierproblemen moeten ook de consumptie van asperges tot een minimum beperken. Een hoge consumptie van asperges kan ook de vorming van nierstenen veroorzaken door de aanwezigheid van purines in asperges. In deze gevallen kan medisch advies nuttig zijn. Een ander tijdelijk en onschadelijk probleem dat wordt veroorzaakt door het consumeren van asperges: stinkende urine. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een zwavelverbinding met de ingewikkelde naam: methylmercaptaan.

Hoe kun je ze ‘t best eten?

Als je verse asperges consumeert (van maart tot eind juni), is het nodig om ze grondig te wassen om resten van pesticiden zoveel mogelijk te verwijderen. Deze groente wordt niet rauw gegeten. Het moet worden gebakken, gekookt in water of gestoomd (wat de voorkeur heeft om de voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden). Wat betreft recepten, alleen je verbeelding zal de grenzen bepalen. Maar de beste manier om van asperges te genieten, is door ze warm of koud te eten, met bijvoorbeeld wat gesmolten botersaus, vinaigrette of zelfgemaakte mayonaise. Bij het kiezen van asperges moet je gaan voor asperges met goed gesloten knoppen en onbeschadigde stelen.

Tot slot kun je asperges consumeren in sapvorm, om maximaal van het ontgiftende effect te profiteren. Je hoeft ze alleen maar door een sapcentrifuge te halen. Het enige nadeel is het verlies van vezels. Maar de vitamines en antioxidanten blijven wel behouden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024