voedingsmiddelen hoge bloeddruk

Deze voedingsmiddelen helpen bij een hoge bloeddruk

Verantwoordelijk voor 13% van de sterfgevallen wereldwijd is een hoge bloeddruk een aanzienlijk risico na de menopauze. Bepaalde voedingsmiddelen en een aangepast dieet kunnen het gevaar echter beperken.

Leestijd: 2 minuten

Hoge bloeddruk, een sluipende vijand omdat het pijnloos is en geen waarschuwingssignalen geeft, is een van de grootste gezondheidsrisico’s voor vrouwen na de menopauze. Naast regelmatige medische controles kunnen bepaalde voedingsmiddelen en een gebalanceerd dieet helpen een hoge bloeddruk normaal te houden.

Wat is hoge bloeddruk?

Hypertensie wordt door de WHO gedefinieerd als “een aandoening waarbij de druk in de vaten voortdurend hoog is. Hoe hoger de druk, hoe harder het hart moet pompen.” Deze ernstige aandoening treft één op de vijf vrouwen wereldwijd. Meer dan 46% van de mensen met de ziekte weet niet dat ze het hebben, tenzij ze symptomen hebben. Bij een gezonde volwassene bedraagt de door de arts gemeten systolische bloeddruk (maximumdruk wanneer het hart samentrekt om zich te ledigen) 120 mm Hg en de diastolische druk (minimumdruk, wanneer het hart ontspant om zich te vullen) 80 mm Hg.

De menopauze, een risicoperiode

Hoge bloeddruk bedreigt een op de twee vrouwen in de menopauze. Waarom? De menopauze, gekenmerkt door hormonale veranderingen, veroorzaakt het optreden van risicofactoren die samenhangen met deze periode: gewichtstoename, maar ook stijvere en dikkere slagaderwanden, slaapapneu of dyslipidemie (een hoge concentratie lipiden in het bloed). Een regelmatig cardio-gynaecologisch onderzoek is dus noodzakelijk als preventieve maatregel, zoals de Belgische Hartliga aangeeft. Om de ernstige gevolgen zoveel mogelijk te beperken: een beroerte, dementie, hartaanval of nierfalen. Idealiter mag de bloeddruk in rust niet hoger zijn dan 140/90 mm Hg.

Top 5 voedingsmiddelen voor een stabiele bloeddruk

Voor een normale bloeddruk zijn verschillende voedingsmiddelen gunstig:

Avocado. Een uitstekende keuze vanwege het linolzuurgehalte, dat de goede werking van het hart- en vaatstelsel bevordert. Maar ook dankzij de aanwezigheid van kalium, een essentieel mineraal dat helpt de bloeddruk normaal te houden.

Paddenstoelen. Paddenstoelen zijn zeer caloriearm en bevatten foliumzuur en een hoge dosis kalium (300 tot 500 mg/100 g). Om deze deugden optimaal te benutten, geef je de voorkeur aan oesterzwammen en cantharellen.

Zwarte chocolade. Pure chocolade (60% cacao) is rijk aan polyfenolen, krachtige antioxidanten die de bloedcirculatie verbeteren en cognitieve achteruitgang tegengaan. Twee vierkantjes per dag (d.w.z. 30 g) zijn voldoende.

Knoflook. Hoewel gevreesd vanwege de slechte adem die het veroorzaakt, blijft knoflook een waardevolle bondgenoot voor de bloeddruk. Volgens verschillende studies kan de consumptie ervan de bloeddruk verlagen, net als slechte cholesterol. Knoflook kan vers of in capsules worden gegeten.

Peulvruchten. Erwten, linzen of flageoletten zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoge aanwezigheid van plantaardige eiwitten, vezels en een laag cholesterolgehalte. Veel peulvruchten eten zou het risico op een hoge bloeddruk met 9% verminderen (Advances in Nutrition, 2019).

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024