herken deltavariant

Handig om te weten: zo herken je de deltavariant van het coronavirus bij jezelf

De zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus, voorheen de ‘Indiase variant’, wordt steeds dominanter in België. De veelvoorkomende klachten van corona kennen we ondertussen: hoesten, koorts, verlies van geur of smaak. Maar welke symptomen zijn er nog meer en verschilt dat nog voor welke variant je hebt?

Leestijd: 1 minuut

Smaakverlies minder voorkomend

Om kort te zijn: ja, dat verschilt. Reukverlies staat nog altijd in de top 5 van coronasymptomen, maar uit Engeland – waar de deltavariant nu flink rondgaat – worden heel andere klachten gemeld. Uit onderzoek van King’s College London haalt reuk- of smaakverlies daar niet eens de top 10.

Meestvoorkomende symptomen

De meeste mensen krijgen na besmetting met de deltavariant hoofdpijn, keelpijn en een loopneus als eerste symptomen van het virus. Op plek vier staat koorts en als vijfde komt pas hoesten voor. Hoesten staat bij de Britse variant in de top drie. Het virus lijkt zich anders te gedragen dan eerder in de pandemie, waardoor mensen denken dat ze gewoon hooikoorts of een verkoudheid hebben. “Mensen denken misschien dat ze gewoon een soort seizoensverkoudheid hebben. Ze gaan nog steeds naar feestjes…”, zegt professor Spector tegen The Guardian.

Testuitslag

Je krijgt bij de uitslag van een test niet te horen met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Een laborant kan bij het analyseren van een coronatest namelijk niet zien met welke variant iemand besmet is. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Besmettelijker

Enfin, het coronavirus weinig meer leek dan een smeulend vuurtje. Maar nu vechten we weer tegen de mutatie die veertig tot vijftig procent besmettelijker zou zijn dan de alphavariant (de Britse variant). Uit een aantal laboratoriumstudies blijkt ook dat de deltavariant beter bindt aan longcellen van mensen. Vooral onder de jongeren lijken er steeds meer besmettingen voor te komen. Gelukkig blijkt de deltavariant wél goed te reageren op de huidige coronavaccinaties. Niet alleen lopen mensen die twee prikken gehad hebben het virus vaak niet op, maar ze komen zeer zelden in het ziekenhuis terecht.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2022