hooikoorts erger

Last van hooikoorts? Slecht nieuws: het wordt nog erger

Als op een zomerse dag de wind opsteekt en de pollen over je heen blaast, zit je als hooikoortspatiënt met de gebakken peren. En dat zal alsmaar erger worden, als het aan een recente studie ligt. De onderzoekers vonden dat het stuifmeelseizoen jaarlijks langer werd tussen 1990 en 2018. De pollen in de lucht kunnen ook steeds krachtiger en dus meer allergeen zijn. Oef.

Leestijd: 2 minuten

Meer stuifmeel

Dat er meer stuifmeel in de lucht zal zijn is natuurlijk slecht nieuws voor mensen met seizoengebonden allergieën. Hooikoorts wordt daarmee ook erger. De situatie zal waarschijnlijk ook niet verbeteren zolang het klimaat blijft verwarmen, dat is volgens de studie namelijk een belangrijke bijdrager aan toenemende stuifmeelconcentraties. Daaropvolgend voorspelden ze verslechterde luchtwegen bij mensen in de komende decennia.

Lichtelijk verbaasd over deze bevinden na afgelopen jaar? Niet gek: dat valt toe te schrijven aan de pandemie, die bracht mensen ertoe om meer tijd binnen door te brengen, maskers te dragen en hun handen vaker te wassen. Redenen die elk kunnen helpen contact met door de lucht verspreide allergenen beperken. En voor zowel allergenen als ziekteverwekkers is blootstelling belangrijk.

Lees ook
Hooikoorts: 6 tips om het gesnotter te verminderen >

Wat kun je zelf doen?

Wij houden dus alvast ons hart vast wat de pollen ons gaan brengen nu we de maatregelen langzaam los mogen laten. Om de klachten te beperken is het belangrijk om te achterhalen voor welk stuifmeel je exact allergisch bent en de dagelijkse stuifmeeltellingen bijhouden. Zo kun je de blootstelling aan seizoengebonden allergenen beperken.

De winderige dagen met hoge stuifmeeltellingen zijn waarschijnlijk niet het uitgelezen moment om een wandeling te plannen of naar het park te gaan. Andere preventieve stappen zijn het gesloten houden van ramen tijdens pollenseizoen, douchen na het buitenzijn, en het dragen van een zonnebril en een hoed om pollen uit je haar en ogen te houden. En die mondmaskers kunnen ook dan nog best van pas komen.

Slik je medicijnen en weet je of je allergiesymptomen vroeger in het lente- of herfstseizoen zullen komen, dan kun je de medicijnen vroeger beginnen in te nemen. “Als je 2 tot 3 weken voordat je symptomen serieus beginnen met je medicijnen start, is de kans groot dat je klachten minder hevig zijn”, aldus immunoloog Luz Fonacier. Mocht ook dat niet helpen, dan kun je wellicht met je arts praten om te zien of allergie immunotherapie, zoals allergie shots, een goede optie voor je zijn. Want als we het onderzoek mogen geloven, zal het er met de concentratie pollen helaas niet beter op worden…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022