waarde cholesterol

Alles wat je moet weten over een goede waarde cholesterol

Jaarlijks sterven er 38.000 Belgen aan hart- en vaatziektes, en dat is vaak een direct gevolg van een te hoge cholesterol. Maar hoeveel is té veel? En hoe zit het nu eigenlijk met die LDL- en HDL-waarde?

Leestijd: 2 minuten

LDL- en HDL-waarde

Cholesterol is een vetstof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen, vitamine D en galzuren te maken. Door deze positieve eigenschappen heeft elk lichaam cholesterol nodig. Gevaarlijk wordt het pas als er de waarde cholesterol in de bloedbaan te hoog is: dat kan leiden tot een vernauwing van de bloedvaten, en dus op hart- en vaatziektes.

Je bloed vervoert die vetachtige substantie door het aan die eiwitten – zogenoemde lipoproteïnen – te binden. LDL-cholesterol wordt gezien als de “slechte” cholesterol. Daarom is het belangrijk een overschot van dit type cholesterol te verlagen. HDL-cholesterol is dan weer het “goede” cholesterol, omdat het het teveel aan cholesterol afvoert naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken. Afhankelijk van aan welk eiwit de vetachtige stof verbonden is, spreken we van het HDL- of LDL-cholesterol.

Juiste waarde cholesterol

Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Uit de bloedtest komt een waarde voor het totale cholesterol en de LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte van het bloed.

Voor de meeste gezonde volwassenen is onderstaande tabel een goede richtlijn voor de aanbevolen waarden van de verschillende types cholesterol en triglyceriden. Toch is het belangrijk dat je je huisarts altijd om advies vraagt over jouw individuele cholesterolwaarden:

  • Totale cholesterol: minder dan 5 mmol/L
  • LDL-cholesterol: minder dan 3 mmol/L
  • HDL-cholesterol: meer dan 1 mmol/L
  • Triglyceriden (na het vasten): minder dan 2 mmol/L
  • Triglyceriden (zonder te vasten): minder dan 1,7 mmol/L

Je hebt een verhoogd cholesterolgehalte dus als je totaal cholesterol hoger is dan 5 mmol/l óf als je LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l. Is je waarde sterk verhoogd? Dan moet er worden gedacht aan Familiaire Hypercholesterolemie (FH), oftewel erfelijk hoog cholesterol. Dit geldt bij een totaal cholesterol hoger dan 8 mmol/l of LDL hoger dan 6 mmol/l.

Lees ook
Probiotica: hoe gezond zijn de supplementen nu echt? >

Uitzonderingen

Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager:

  • lager dan 2,6 mmol/l bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten
  • lager dan 1,8 mmol/l bij mensen met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar

Bestaat een te laag cholesterolgehalte?

Als het goed is maakt je lever zelf precies genoeg cholesterol aan. Een getal voor een te laag gehalte is er niet echt, want er is geen wetenschappelijk bewijs dat het cholesterolgehalte te laag kan worden of dat dit gevaarlijk is voor je gezondheid. Meestal geldt daarom: hoe lager het cholesterol, hoe beter.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023