Goede bacteriën
Probiotica zijn kleine levende micro-organismen die ook wel gunstige of goede bacteriën worden genoemd. Probiotica zouden gezond zijn en de sleutel tot een sterker immuunsysteem, en ook dienen voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, psychische- en neurologische aandoeningen.
Het spijsverteringskanaal is van groot belang voor onze gezondheid. Wist je dat maar liefst 80 procent van het immuunsysteem zich bevindt in het spijsverteringskanaal? Het spijsverteringskanaal maakt ook een belangrijk deel uit van het zenuwstelsel; ook wel het enterische zenuwstelsel genoemd en bevindt zich in de darm.
De spijsvertering ook vaak het “tweede brein” genoemd. Veel mensen met gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, psoriasis, autisme en vele andere aandoeningen, realiseren zich vaak niet dat deze ziekten in de darm ontstaan. De spijsvertering beïnvloedt ieder fysiologisch proces in het lichaam.
Goede darmflora
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven. In totaal zijn dat ongeveer 100 biljoen (!) bacteriën. Dat zijn zowel goede als schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de goede en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. De schadelijke bacteriën kunnen zich niet vermenigvuldigen omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën.
Lees ook
Waarom dit supplement zou kunnen helpen bij een hoge bloeddruk >
Maar de schadelijke bacteriën kunnen ook overheersen. Dit heeft weer invloed op het vermogen om voedingsstoffen op te nemen, het lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen en het tegengaan van chronische ontstekingen die de oorzaak zijn van die chronische ziekten. Die schadelijke bacteriën komen bijvoorbeeld tot stand door het volgende:
- Antibiotica
- Suiker
- Kraantjeswater
- Genetisch gemanipuleerd voedsel (GMO)
- Granen
- Stress
- Chemicaliën en medicijnen
Is probiotica gezond?
Probiotica bevatten de goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Bio-ingenieur en microbiologe Sarah Lebeer somt voor de UZA op wat probiotica voor je kan doen:
- Goede darmwerking: “Probiotica herstellen de darmflora en stimuleren de darmtransit. Enterol, een probioticum dat diarree tegengaat, is trouwens erkend als geneesmiddel. Wetenschappers zijn het er ook over eens dat probiotica helpen bij sommige darmontstekingen, het prikkelbaredarmsyndroom en NEC, een darmaandoening bij (vaak vroeggeboren) baby’s.”
- Hulp bij vertering van lactose: “Regelmatig probiotica of levende yoghurtbacteriën innemen verbetert de klachten van mensen die intolerant zijn voor melksuiker of lactose. Een gezondheidsclaim die aanvaard is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).”
- Verhoogde weerstand: “Uit lab-experimenten en studies bij vrijwilligers blijkt dat bepaalde probiotica het immuunsysteem kunnen stimuleren.”
- Bescherming tegen vaginale infecties: “Probiotica houden niet alleen de flora van de darm, maar ook die van de vagina in evenwicht en verlagen zo de kans op infecties en ontstekingen.”
- Minder risico op eczeem en allergieën: “Wetenschappelijke studies toonden aan dat het innemen van specifieke soorten probiotica in het laatste trimester van de zwangerschap de baby beschermt tegen atopisch eczeem en allergieën.”
Volgens de microbiologe heeft probiotica wellicht ook nog andere positieve gevolgen die nog worden onderzocht. Zo zijn er aanwijzingen dat sommige probiotica een gunstige invloed hebben op diabetes type 2, infecties van de bovenste luchtwegen, een hoog cholesterolniveau en een hoge bloeddruk. En het zou zelfs voor een afname van depressieve klachten kunnen zorgen.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock