dagen vaccinatie beschermd

Hoeveel dagen na je vaccinatie(s) ben je nu eigenlijk beschermd?

Je hebt je eerste en misschien zelfs al je tweede vaccinatie gehad. Misschien vraag je je nu af of je dan direct al beschermd bent tegen het virus, of dat dit nog tijd nodig heeft om ‘in te werken’. En kun je nu eigenlijk ook nog anderen besmetten?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer beschermd na je vaccinatie?

Wanneer een vaccin de maximale bescherming biedt, verschilt per vaccin, zo staat op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG):

  • Het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. De laatste prik krijg je minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na je laatste prik ben je maximaal beschermd. In het geval van Pfizer beschermt het vaccin voor 95 procent.
  • Bij het AstraZeneca-vaccin krijg je ook twee prikken, met 4 tot 12 weken ertussen. Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca ben je maximaal beschermd. In het geval van AstraZeneca is de werkzaamheid 60 procent.
  • Het vaccin van Moderna bestaat ook uit 2 prikken. De tweede prik krijg je 28 dagen na de eerste prik. Vanaf 14 dagen na de tweede prik van Moderna ben je maximaal beschermd. In het geval van Moderna gaat het om 94,1 procent.
  • Bij het Janssen-vaccin krijg je maar één prik. Vanaf 14 dagen na die prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent.

De mate van bescherming neemt na die tijd steeds meer toe. En ook de tweede vaccinatie vergroot de bescherming.

Besmettelijkheid

Hoewel de kans dat je (ernstig) ziek wordt door het coronavirus dus zeer klein wordt na vaccinatie, bestaat er nog wel een (kleine) kans dat je anderen kunt besmetten met het coronavirus. Zo is de werkzaamheid van Moderna 94,1 procent. Dat betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie nog ongeveer 6 mensen zijn die het virus met symptomen kunnen krijgen. Dat is misschien heel veel, maar geen 100. En omdat het nog niet volledig duidelijk is in hoeverre iemand die gevaccineerd is nog steeds het virus kan verspreiden, adviseert het Nederlandse RIVM om je dus ook na je vaccinatie(s) aan de coronamaatregelen te houden.

Lees ook
Hoe houd je je immuunsysteem op peil? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021