Hoe houd je je immuunsysteem op peil?

Zodra een vreemde stof (bacterie, virus, parasiet,…) ons lichaam binnendringt, komt het immuunsysteem in actie. Hoe zit dit in elkaar en hoe kan het worden versterkt?

Leestijd: 4 minuten

Hoe werkt het immuunsysteem?

De belangrijkste taak van het immuunsysteem is het doden van ongewenste bezoekers, het schoonmaken en – heel belangrijk – het opslaan van informatie, zodat het de indringer sneller kan verslaan in geval van nieuw contact. Dit verdedigingssysteem bestaat uit drie delen.

1) Natuurlijke immuniteit: immuniteit die wordt verworven bij de geboorte

We ontvangen een deel van ons immuunsysteem bij de geboorte (dit is het niet-specifieke of aangeboren immuunsysteem). Dit is onder andere de eerste verdedigingslinie. Ook wel de fysieke barrière, die bekend staat als de buitenkant van ons lichaam, bestaande uit onze huid en slijmvliezen, maar ook plasma in het bloed, zweet, tranen en de goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel.

Een deel van de tweede verdedigingslinie behoort ook tot de natuurlijke immuniteit. Deze afweercellen zijn voorgeprogrammeerd om een aantal kenmerken van virussen en bacteriën te herkennen en deze aan te vallen zodra ze het lichaam binnenkomen.

2) Verworven immuniteit: immuniteit met geheugen

Lymfocyten of witte bloedcellen reageren op de gevangen indringers en produceren specifieke antilichamen. Op deze manier wordt een geheugen opgebouwd, waardoor het immuunsysteem beter is voorbereid op nieuw contact met dezelfde indringers. De gevormde antilichamen maken het mogelijk om snel te reageren op de volgende aanraking met de indringer in kwestie.

Tijdens dit proces van “indringerbestrijding” komen bepaalde stoffen vrij: cytokinen. Deze dienen als boodschappers om andere B-cellen in de strijd te roepen. Een goed immuunsysteem reageert op het juiste moment.

3 ) T-lymfocyten 

Wanneer de eerste twee verdedigingslinies niet meer toereikend zijn, komen de T-cellen in het spel. Ze maken deel uit van de derde verdedigingslinie van ons lichaam. Ze geven de laatste klap aan de ziekteverwekkers. T-lymfocyten (andere witte bloedcellen) staan onder controle van de thymus of de schildklier. De thymus selecteert alleen de beste T-lymfocyten en verwerpt alle witte bloedcellen die inwerken tegen de lichaamseigen cellen of tegen onschuldige aanvallers zoals stof of stuifmeel.

Hoe kan het immuunsysteem worden versterkt?  

Gezonde voedingskeuzes en de juiste voedingsstoffen zullen ons immuunsysteem versterken, terwijl strenge diëten, slechte eetgewoonten en tekorten het alleen maar zullen verzwakken.

Selenium, zink en vitamine D zijn de laatste tijd veel in het nieuws. En terecht! Deze voedingsstoffen reageren specifiek op de goede werking van ons immuunsysteem.

Selenium, de sleutel tot onze immuniteit

Selenium is van grote waarde bij het vernietigen van indringers, al in onze eerste verdedigingslinie. Een voldoende hoeveelheid selenium zorgt voor de goede werking van macrofagen en helpt virussen, bacteriën en dode cellen te elimineren. Een goed niveau van selenium zal helpen genoeg T-cellen te produceren en onze aanvalscellen te beschermen voor een optimale werking.

In het geval van een seleniumtekort heeft de pathogene indringer de mogelijkheid zich te vermenigvuldigen en te muteren in agressievere vormen. Een te laag seleniumgehalte kan leiden tot een volledige ineenstorting van het immuunsysteem.

In België is het seleniumniveau niet altijd optimaal. Het is belangrijk dat je voldoende selenium inneemt, met name door te kiezen voor een supplement met een gestandaardiseerde vorm van organisch selenium.

Zink voor een betere bescherming van de luchtwegen

Zink is, net als selenium, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Zink kan virussen onmiddellijk uitschakelen en heeft een positief effect op infecties van de luchtwegen. Zink is essentieel voor het goed functioneren van de thymusklier en dus voor de ontwikkeling van T-cellen.

Een zinktekort zal uiteindelijk de vorming van antilichamen door geactiveerde B-lymfocyten vertragen. Er worden te weinig of te laat antilichamen geproduceerd. Dit leidt tot uitputting en verstoring van het immuunsysteem.

Voor een goede absorptie kunt u het beste organisch gebonden zink innemen.

Vitamine D – een beter en sterker verdedigingssysteem

In zijn actieve vorm zorgt vitamine D voor meer actieve macrofagen en reguleert het de lymfocytenfunctie. Het veroorzaakt onderdrukking van de T-cel respons, waardoor de productie van B-cellen indirect wordt geremd door een verminderde alarmstroom van cytokines.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, dus het is geen wonder dat veel mensen tijdens de herfst- en wintermaanden met een tekort kampen. Zorg dus dat je deze voedingsstof binnenkrijgt! Neem vitamine D opgelost in hoogwaardige plantaardige olie in om een goede absorptie te garanderen.

Slaap, het “beste” medicijn

Naast een goede vitamine- en mineraalstatus kan een goede nachtrust wonderen doen voor het immuunsysteem. Slaap en immuniteit beïnvloeden elkaar.

Een infectie of ontsteking maakt ons moe en verhoogt het verlangen om te slapen, en slaap wordt vaak aanbevolen als de “beste remedie”.

Langdurig slaaptekort zal het immuunsysteem verzwakken en kwetsbaarder maken voor indringers. Een goede nachtrust zal de immuunfunctie verbeteren.

Is je slaappatroon verstoord? Dan heb je misschien een verminderde productie van het slaaphormoon melatonine. Melatonine wordt in het midden van onze hersenen geproduceerd bij het vallen van de avond en veroorzaakt een gevoel van slaperigheid. In het geval van een verstoord patroon kan het nuttig zijn om melatonine als supplement te nemen. Kies voor sublinguale tabletten die je vlak voor het slapengaan onder je tong laat smelten.

Naast de voeding: Selenium+Zink, 1 tablet per dag tegen € 0,21 / dag en D-Pearls 3000, 1 capsule per dag tegen € 0,17 / dag.

Verkrijgbaar in alle apotheken. Kijk voor meer informatie op www.pharmanord.be


© Fiftyandme 2024