Kurkuma, eerste hulp bij artrose?

Er zijn op dit moment 315 miljoen mensen op de wereld die aan artrose lijden, en dat bewijst wel hoe we vroeg of laat, direct of indirect, allemaal met deze ziekte te maken krijgen. Gelukkig kan deze gewrichtsaandoening dankzij een recente wetenschappelijke ontdekking aanzienlijk verzacht worden.

 

Leestijd: 2 minuten

Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. De ziekte treft vooral de knieën, de handen, de heupen, de wervelkolom en/of de voeten, en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste symptomen treden over het algemeen op vanaf 40 of 50 jaar, maar soms ook al veel eerder.

De beschadiging van het kraakbeen gaat gepaard met ontstekingen doordat de botten niet meer zo gemakkelijk over elkaar kunnen glijden, met osteoporose of met de vorming van botsporen. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze leiden tot ernstige bewegingsbeperking. Er is ook een verhoogd risico op obesitas, diabetes en/of hart- en vaatziekten.

Curcumine helpt tegen gewrichtspijnen

Curcumine staat over de hele wereld bekend om zijn natuurlijke ontstekingsremmende werking, en is in het bijzonder aangewezen bij gewrichts- en spierpijnen. Bepaalde studies* hebben aangetoond dat dit middel effectief is bij aandoeningen als artrose, fibromyalgie en jicht. Doordat de pijn verzacht wordt en verdere slijtage van het kraakbeen wordt tegengegaan, kunnen veel mensen hun dagelijkse activiteiten blijven voortzetten of weer gaan sporten. Wat wil zeggen dat ze fitter blijven.

Curcumine en boswellia: een superduo?

Curcumine kan alleen optimaal zijn werk doen als hij in hoge mate biobeschikbaar is. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de werking van curcumine nog versterkt wordt door de combinatie met boswellia serrata. Deze plant staat bekend om zijn gunstige effect op reumatische aandoeningen, en kan de werking van curcumina niet alleen versterken, maar brengt ook sneller verlichting bij gewrichtspijnen. Het is dus buitengewoon interessant om boswellia te gebruiken bij acute aandoeningen (terwijl curcumine vaak aangeraden wordt bij chronische aandoeningen).

Succes bewezen

Uit een klinische studie die is uitgevoerd in 11 Belgische ziekenhuizen en universiteiten is gebleken dat deze behandeling wel degelijk doeltreffend is. De resultaten van de COPRA studie toonden aan dat het gebruik van deze middelen de pijn bij artrose in de knie met 40% kon verminderen, en ook de consumptie van paracetamol en ontstekingsremmers kon reduceren. Nog een voordeel: bij het gebruik van curcumine zijn er geen nevenverschijnselen en er is ook geen interactie met andere geneesmiddelen.

Een grote stap vooruit

Tenslotte mag artrose dan vaak genetisch bepaald zijn, onze levenswijze speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan. En omdat de ziekte onherstelbare schade aanricht, is het belangrijk om naar ons lichaam te luisteren en de pijn niet te verdringen (of pijnstillers te nemen alsof het snoepjes zijn), want anders wordt het een tijdbom. Dus blijf bewegen, eet gezond, kies natuurlijke geneesmiddelen en – vooral – blijf glimlachen!

*Henrotin et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 2014, 14:159; Appelboom et al. The Open Rheumatology Journal 2014, 8: 77-81, Appelboom et al. Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases, 2013, Henrotin et al. SpringerPlus 2013, 2:56.

Er bestaan medicijnen en voedingssupplementen om artrose te verlichten. Meer info op tilman.be


© Fiftyandme 2024