Last van een schilferige huid na blootstelling aan de zon? Dit kan het betekenen

Iedereen die last heeft van een schilferige huid na een heerlijke dag in de zon, wil een oplossing. En als het even kan, graag zo snel mogelijk.

Leestijd: 2 minuten

1. Allergische reactie

Omdat we verwachten dat je zo snel mogelijk van de schilferige huid af wil geraken, komen we direct ter zake: sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren op zonlicht, wat kan resulteren in een schilferige uitslag, jeuk en roodheid. Dit staat bekend als een zonneallergie en kan ongemak veroorzaken na blootstelling aan de zon. Als de symptomen ervaart, verkoel dan je huid met koude kompressen of neem een verkoelende douche. Vermijd warme baden of douches, omdat warm water de symptomen kan verergeren. Als de jeuk en irritatie aanhouden, kan een over-the-counter antihistaminicum zoals cetirizine of loratadine verlichting bieden. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je medicijnen gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Een een bezoekje aan de dermatoloog binnenkort kan al helemaal geen kwaad.

2. Uitdroging

Daarnaast kan langdurige blootstelling aan de zon ook leiden tot uitdroging van de huid. Een uitgedroogde huid voelt strak aan en kan dus ook schilferig worden. Het is daarom essentieel om goed gehydrateerd te blijven door voldoende water te drinken en hydraterende crèmes te gebruiken om vocht aan de huid toe te voegen.

3. Eczeem

Voor mensen met reeds bestaande huidaandoeningen, zoals eczeem, kan blootstelling aan de zon de symptomen verergeren. De gevoelige huid van mensen met eczeem kan uitdrogen en geïrriteerd raken na blootstelling aan UV-straling. Het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag en het gebruik van zonnebrandcrème kan helpen om de symptomen onder controle te houden.

4. Verbranding

Ben je verbrand? Zo’n huidontsteking (want een verbrande huid is in feite ontstoken) kan een extreme zonnebrand zijn. De huid kan pijnlijk aanvoelen, een kloppende sensatie gevoel hebben en dus schilfers hebben. Op de lange termijn kunnen verbrandingen leiden tot huidpigmentatie, beter bekend als bruine zonnevlekken. Naast het verhoogde risico op huidkanker is dit een belangrijke reden om royaal met zonnebrandcrème te smeren.

5. Vervelling

En natuurlijk is er nog het vervellen. Het lijkt doorgaans onschuldig, maar eigenlijk is het niet zo’n goed teken: een vervelde huid is een veelvoorkomend gevolg na een periode van extreme zonnebrand of een allergische reactie op de zon. Na zo’n intensieve blootstelling begint de beschadigde huid los te laten en te vervellen, als een natuurlijk herstelproces. We weten: aan losse huid te trekken is héél verleidelijk, maar we drukken je op het hart om in plaats daarvan toch echt een hydraterende lotion te gebruiken om het vervelproces te bevorderen.

6. Actinische keratose

Een andere huidaandoening die schilferige plekken kan veroorzaken na blootstelling aan de zon is actinische keratose. Dit is een aandoening waarbij ruwe, schilferige plekken ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Het is belangrijk om deze plekken te laten controleren door een zorgverlener, omdat ze zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker.

Bescherm je goed

Als je merkt dat je een schilferige huid ontwikkelt na blootstelling aan de zon, is het essentieel om actie te ondernemen. Blijf uit de zon en zoek schaduwrijke plekken op om verdere blootstelling te minimaliseren. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en gebruik hydraterende crèmes om de huid te kalmeren. Het dragen van beschermende kleding en het smeren met een goede laag zonnebrandcrème met een hoge SPF is cruciaal om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Heb je al last van jeuk en irritatie, en blijft het maar aanhouden? Dan kan een over-the-counter antihistaminicum zoals cetirizine of loratadine verlichting bieden. Raadpleeg wel een zorgverlener voordat je medicijnen gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024