tong coronavirus

Deze verandering aan je tong zou kunnen wijzen op het coronavirus

Typische symptomen van het coronavirus zijn: neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging van de temperatuur, of plotseling verlies van reuk en smaak. Maar wist je dat een bepaalde verandering aan de tong ook kan wijzen op een besmetting?

Leestijd: 2 minuten

Coronatong

Volgens Spaanse onderzoekers heeft ruim één op de vier patiënten een zogeheten ‘coronatong’. Dat houdt in: zwellingen, verkleuringen, bultjes en pijn op en aan de tong.

Er is zeker nog meer onderzoek nodig, maar volgens de studie die eind vorig jaar werd uitgevoerd, merkten de 666 proefpersonen met opvallende coronaklachten dat hun tong vaker opgezwollen was, zaten er zweren en bultjes op of was de kleur (gedeeltelijk) veranderd. Een klein aantal had ook een brandend gevoel in hun mond.

Tong en de gezondheid

Dit symptoom komt vaker voor bij mensen die ook hun smaak- en reukvermogen zijn verloren, concluderen de wetenschappers. Het komt daarom ook niet volledig uit het niets; je tong kan veel zeggen over je gezondheid. Is de tong bijvoorbeeld wit van kleur, dan kan dat duiden op een verminderde weerstand, het niet goed poetsen van de tanden of veroorzaakt door bepaalde medicijnen. Een gladde tong kan dan weer op bloedarmoede of een vitamine B3-tekort wijzen, en een paarse tong kan op longproblemen duiden.

Ook veranderingen handpalmen en voeten

Enfin. De tong was niet het enige minder onbekende symptoom van het virus. Vier patiënten op de tien maakten ook gewag van een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen en de voetzolen. In sommige gevallen werd dat gevolgd door het verschijnen van kleine vlekjes en afschilfering.

“Deze symptomen kunnen wijzen op Covid-19, als ze samen voorkomen met de reeds bekende symptomen zoals koorts of hoest en kunnen de vroege detectie van de infectie vergemakkelijken”, zegt een van de wetenschappers nog in het onderzoek. Waarom de patiënten net letsels op de huid en slijmvliezen hebben, is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk zou het te maken kunnen hebben met een overactieve reactie van het immuunsysteem.

Actuele informatie over het coronavirus in België kun je vinden op info-coronavirus.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: British Journal of Dermatology
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024