Goede afweer
Een afweer goed genoeg om op te boksen tegen virussen gaat helaas niet lukken met een wondermiddeltje of wondervoeding, gedrag daarentegen kan wél wonderen doen. Gezonde, gevarieerde voeding en genoeg beweging is nog altijd de beste remedie. Maar dat effect zie je niet van de ene op de andere dag helaas.
Gezond eten en drinken
Veel plantaardig voedsel is wel al een goed begin. Zorg dat je alle kleuren binnenkrijgt: groen, rood, geel, groen, wit etc. Eet zo weinig mogelijk bewerkt eten en ga voor volkoren en vezelrijke producten. Plantaardige vezels vormen in je darmen korte-ketenvetzuren en dienen als brandstof voor de immuuncellen in de darmwand. Daarnaast prikkelen ze het afweersysteem in je darmen zodat het snel kan reageren op eventuele infecties.
Mijd vanzelfsprekend frisdranken en drink genoeg water. Water helpt je spijsverteringsstelsel, je lichaam kan voedingsstoffen in de darmen beter opnemen en het helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren.
Bewéég
Naar verluidt heeft 70 procent van de patiënten op intensieve zorg overgewicht. Dat wil zeggen: een BMI boven de 25. Overgewicht maakt beademen moeilijk, het zorgt voor ontregelde suikerwaarden en een hogere bloeddruk. Afvallen bij kan dus een goede preparatie zijn – en is natuurlijk altijd een goed idee bij overgewicht – maar doe het wel doordacht. Kort niet halsoverkop in op voeding zodat je met een vitaminetekort eindigt. Dat heeft dan weer een averechts effect. Bewegen is hoe dan ook een goed idee: het iets verhogen van je hartslag voor 20 minuten driemaal per week, wordt geassocieerd met een verhoogde immuunfunctie volgens onderzoek. Je hoeft je dus niet direct helemaal in het zweet te werken.
Vitamine D
Wist je dat ons afweerstelsel wordt gereguleerd door vitamine D? Als je daar te een tekort aan hebt, kan de afweer ongecontroleerd reageren op een binnendringend virus en schade veroorzaken. En dat blijkt bij veel mensen het geval te zijn. We maken het aan in onze huid onder invloed van zonnestralen, en met een (gedeeltelijke) lockdown zal dat er niet beter op worden. Dagelijks een supplement slikken kan in dit geval dus zeker een goede bijdrage zijn. De Britse en de Israëlische ministers van Volksgezondheid hebben onlangs zelfs aangekondigd dat zij het gebruik van de sunshine vitamin gaan promoten.
Vitamine D kan mogelijk bij sommigen een infectie afwenden of het ziektebed bij een besmetting verkorten, schreven Britse wetenschappers onlangs in vakblad The Lancet. Hun conclusie luidt dan ook: ‘We hebben niets te verliezen en mogelijk veel te winnen.’ En zo is het maar net.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Bronnen:
The Lancet, VRT, Gezondheidenwetenschap
Beeld:
Shutterstock