Kan tandpasta met houtskool je tanden echt witter maken?

Verkleurde tanden kunnen je een onzeker gevoel geven en je ervan weerhouden om uitbundig te glimlachen. Er zijn verschillende manieren om je tanden witter te krijgen, zoals tandpasta met natuurlijke houtskool. Maar hoe gebruik je het veilig? En is het effectief?

Leestijd: 2 minuten

Sommige mensen doen er alles aan om die stralende glimlach, die zo alomtegenwoordig is in reclame, te bekomen. Daarom is het succes van tandpasta op basis van houtskool niet moeilijk te verklaren. Dit product wordt echter niet geprefereerd door tandartsen, vanwege de risico’s voor de tanden en de oppervlakkige werking ervan.

geactiveerde houtskool, wat is dat eigenlijk?

Het product is verkrijgbaar op internet of in de meeste natuurvoedingswinkels en bestaat uit een tandpasta waaraan geactiveerde houtskoolpoeder is toegevoegd, afkomstig van de verbranding van materialen zoals boomschors, walnootpitten of -schalen. De werking wordt gekenmerkt door de geleidelijke eliminatie van oppervlakkige verkleuringen op de tanden. Het heeft echter geen blijvende werking betreffende de bestrijding van verkleurde tanden, dus de effecten van geactiveerde houtskool zullen niet lang aanhouden. Zoals de website van tandheelkundig centra, Clinadent, aangeeft: “is tandpasta geen wondermiddel en zal alleen de oppervlakteverkleuring van tanden veranderen. Soms lijkt het niet dat je tanden écht witter worden, maar louter een beetje minder geel”. De website wijst er ook op dat je tandarts minder riskante alternatieven kan voorstellen die geschikt zijn voor je gebit.

Hoe gebruik je houtskool tandpasta?

Dit krachtige product kan niet dagelijks worden gebruikt om tanden te bleken. Twee keer per week is het maximaal toegestane gebruik, om onherstelbare schade aan het glazuur te voorkomen. Voordat je het product gaat gebruiken, is het een goed idee om je tandarts te raadplegen om te voorkomen dat je het op een manier gebruikt die je tanden zou kunnen beschadigen. Belangrijker nog is dat je ervoor zorgt dat de oorzaken van je vergeling worden behandeld. Een tandpasta met fijn houtskoolpoeder verdient de voorkeur, om de schurende werking zoveel mogelijk te beperken.

Wat zijn de risico’s?

Als je houtskool tandpasta te regelmatig of te intensief gebruikt, kan het schade veroorzaken die niets te maken heeft met het oorspronkelijke probleem van verkleurde tanden:

  • Verdunning van het glazuur. Onomkeerbaar, aangezien glazuur zich niet opnieuw herstelt.
  • Tanden die vatbaarder zijn voor ziekten, een neveneffect van het dunner worden van de glazuurlaag. Er is ook een verhoogd risico op tandbederf.
  • Tanden die gevoeliger zijn voor warm en koud, wegens verzwakte zenuwuiteinden.

Geconfronteerd met deze potentiële risico’s herinnert de website van Clinadent ons eraan dat “tanden van nature niet wit zijn en dat het normaal is dat tanden geel worden naarmate ze ouder worden.”

Drie tips voor wittere tanden

Om je tanden witter te krijgen, kunnen verschillende behandelingen waardevol zijn en het risico op vlekken of verkleuring van de tanden verminderen:

  • Maak een afspraak met je tandarts voor regelmatige reinigingen en ontkalkbehandelingen. Een behandeling, zeker verre van prettig, die om de zes maanden of elk jaar moet worden gepland, afhankelijk van het gebit.
  • Zorg ervoor dat je je tanden elke dag poetst voor een goede mondhygiëne te behouden.
  • Kies voor een dieet met relatief weinig kleurstoffen. Verminder het consumeren van koffie, thee, rode wijn, sigaretten, alcohol of donkere frisdranken. Bepaalde medicijnen (waaronder antibiotica zoals amoxicilline) kunnen ook vlekken op de tanden veroorzaken, maar in een vrij lage prevalentie.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024