hormonale yoga oefeningen

5 hormonale yoga oefeningen voor een aangename menopauze

Hormonale yoga is dé anti-aging techniek voor vrouwen in de menopauze. Door middel van een reeks oefeningen worden de eierstokken, de schildklier, de hypofyse en de bijnieren gereactiveerd. De symptomen veroorzaakt door hormonale veranderingen kunnen door hormonale yoga aanzienlijk verminderen. Yogatherapeute Ludmila Stalmans, opgeleid door Dinah Rodrigues, raadt 5 gerichte oefeningen aan om de energetische vitaliteit van vrouwen vanaf 50 jaar te verhogen.

Leestijd: 2 minuten

1.Bhastrika: ademhaling van de blaasbalg

Beschrijving van de oefening:

Ga rechtop zitten en zorg ervoor dat je een rechte rug behoudt. Adem in en uit door de neus en zorg voor een snelle heen-en-weer beweging met de navel, naar voren bij de inademing en snel terug bij de uitademing. De uitademing moet nog krachtiger zijn dan de inademing. Zorg ervoor dat de bovenkant van de borstkas stil blijft. De ademhaling moet energiek en sterk zijn en zou het geluid van een blaasbalg produceren. Deze pranayama produceert veel energie.

De voordelen? De buik en eierstokken worden gemasseerd.

Variatie –> Ga staan met de voeten ongeveer 20-30 cm uit elkaar. Hef je armen boven je hoofd en vergrendel je vingers, buig je borst zijwaarts, terwijl je de bhastrika uitvoert. Adem in langs links, adem uit langs rechts, alleen het bovenlichaam beweegt. Vergeet niet de navel terug te bewegen richting de ruggengraat wanneer je uitademt. Doe dit 7 keer en herhaal de oefening, waarbij je de inademing langs rechts begint.

2. Samba: schommeling van de heupen

Beschrijving van de oefening: 

Sta rechtop met licht gebogen knieën en met de voeten 20-30 cm uit elkaar. Sluit, zonder spanning, je vingers achter je hoofd. Beweeg de heupen van links naar rechts, waarbij je afwisselend eerst het ene en dan het andere been buigt. Het bovenlichaam houd je stil. Adem in langs de ene kant en uit langs de andere kant zoals bij de Bhastrika.

Herhaal dit 7 keer aan elke kant.

De voordelen? Deze oefening helpt om spanning in het bekken los te maken.

3. Ardha Matsyendrasana

Beschrijving van de oefening: 

  1. Ga op de grond zitten met de benen gestrekt en met de voeten langs elkaar. De tenen zijn naar voren gestrekt.
  2. Buig het linkerbeen en plaats de linkervoet achter de rechterknie.
  3. Draai bij het uitademen de romp naar links en sla de rechterelleboog (of hand) om de linkerknie.
  4. Doe 7 Bhastrika’s in deze houding. Herhaal dit aan de andere kant.

De voordelen? Deze oefening masseert de ingewanden, stimuleert de energie van de eierstokken en de wervelkom.

4. De eerste golf van schoonheid

Beschrijving van de oefening: 

  1. Ga op je rug liggen en buig je benen over je borst.
  2. Plaats je handen onder je knieën en druk je benen naar je buik toe. Voel je middel tegen de vloer.
  3. Doe zonder de benen te bewegen 7 bhastrikas en beweeg de energie richting je gezicht en haren om ze te voeden. Ontspan het gezicht en de hoofdhuid.

De voordelen? Deze oefening corrigeert de lordose en activeert de bijnieren. De energie, geactiveerd door middel van de Bhastrika wordt naar de haren en de gezichtshuid gestuurd om ze te voeden. Deze oefening maakt deel uit van de reeks ‘5 golven van schoonheid’ die bij hormonale yoga oefeningen wordt toegepast.

5. Energiestroom (vereenvoudigde versie)

Beschrijving van de oefening: 

Adem in en houd de adem in, trek de spieren van het perineum samen en richt je aandacht op de te activeren componenten (eierstokken, schildklier, hypofyse, gezicht…). Stel je bij het uitademen voor dat er een golf van energie naar een door jou gekozen punt komt, alsof je naar dit gebied kijkt.

De voordelen? Door de circulatie kan energie naar verschillende delen van het lichaam worden geleid, de samentrekking van de perineumspieren heeft een sterk effect op de energiestroom en stimuleert de pranische energie aan de basis van de wervelkolom. De buikorganen en zelfs de hersenen profiteren van deze stimulatie.

Voor meer informatie over de workshops, surf dan naar hvita.be

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024