hartkloppingen overgang

Hartkloppingen in de overgang: is dat normaal?

Een van de meest voorkomende symptomen is van de overgang zijn opvliegers, die op zichzelf al ongemakkelijk genoeg kunnen zijn. Echter, sommige vrouwen ervaren tijdens de overgang ook hartkloppingen.

Leestijd: 2 minuten

Belgische vrouwen hebben veel vragen over de overgang. Dagelijks schieten de hits over ‘de overgang’ de lucht in bij Google. Een van de meest gezochte vragen luidt: zijn hartkloppingen normaal bij de overgang?

Het is niet leuk, maar…

… Ja, hartkloppingen zijn een veelvoorkomend symptoom van de overgang en worden als normaal beschouwd. Dat komt omdat  de productie van vrouwelijke hormonen geleidelijk verminderen tijdens de overgang, zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonale schommelingen kunnen een cascade van veranderingen in het lichaam teweegbrengen, waaronder in de bloedvaten, waardoor je hartkloppingen kunt krijgen.

Hartkloppingen worden vaak omschreven als een onregelmatige, snelle of bonzende hartslag. Het ene moment voel je ze harder dan de ander, en soms heb je er regelmatiger last van. Het is vervelend, maar meestal onschadelijk.

Wat kun je ertegen doen?

Dat neemt niet weg dat we er graag iets aan doen.

  • Beheer stress: stress kan hartkloppingen verergeren. Probeer stressverlagende technieken, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness, om je stressniveau te verminderen.
  • Houd een gezonde levensstijl aan: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van hartkloppingen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, eet een uitgebalanceerd dieet en vermijd het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine.
  • Overweeg hormoontherapie: voor sommige vrouwen kunnen hormoontherapieën zoals hormoonvervangingstherapie (HRT) nuttig zijn bij het verminderen van hartkloppingen. Bespreek de voor- en nadelen van deze behandeling met je arts voordat je besluit om ermee te beginnen.
  • Probeer kruidensupplementen: sommige vrouwen vinden verlichting van hartkloppingen door het gebruik van bepaalde kruidensupplementen zoals zwarte cohosh en soja-isoflavonen. Vraag best nog wel even je arts.

Lees ook
Is hormoontherapie een optie voor jou? >

Vergeet niet

Houden de hartkloppingen aan en voel je je er niet comfortabel bij, raadpleeg dan zeker je arts. Wie weet is de oplossing om het te stoppen heel simpel. Maar door een gezonde levensstijl te handhaven en stress te verminderen, kun je hartkloppingen al wel een stuk verminderen en comfortabeler de overgangsperiode ervaren.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023