mindfulness seksleven

Zo kan mindfulness dus bijdragen aan een beter seksleven

Een nieuwe studie bevestigt de positieve invloed van mindfulness op ons seksleven. Bovendien toont ze aan dat een mindfulle partner, de ander kan helpen.

Leestijd: 3 minuten

Eind jaren zeventig liet de Amerikaanse geneeskundeprofessor John Kabat-Zinn de wereld kennismaken met mindfulness. Sindsdien heeft die manier van leven heel wat vrouwen en mannen geholpen bij het omgaan met stress, angstgevoelens, depressie, pijn en slaapproblemen. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat mindfulness doeltreffend kan zijn tegen depressie.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is – om het met de woorden van Kabat-Zinn te zeggen – de bewustzijnstoestand die je bereikt door doelbewust in het nu te leven, zonder te oordelen. En dit werpt ook in de liefde vruchten af. Talloze universitaire studies hebben aangetoond dat die dubbele vereiste van het ‘in het moment leven’ en ‘niet oordelen’ positieve gevolgen heeft voor zowel seksuele als andere relaties. Maar al te vaak nemen onze gedachten het over van onze zintuigen. Daardoor beleven we lichamelijke en emotionele contacten minder intens. Als we ons gaan concentreren op onze seksuele prestaties of lichamelijke tekortkomingen, worden we overvallen door hinderlijke gedachten. We worden een toeschouwer van onze eigen relatie. Als we die cognitieve afleiding echter zoveel mogelijk beperken, kunnen we onze seksuele problemen via mindfulness overwinnen. Daarnaast bevordert mindfulness ons seksueel verlangen, we aanvaarden onszelf, voelen ons meer opgewonden en komen makkelijker tot een orgasme. Alsjeblieft!

Mindfulness: het verschil tussen mannen en vrouwen

Uit die vele studies zal ik alleen het onderzoek citeren dat vorig jaar in augustus in de vermaarde ‘Archives of Sexual Behavior’ is gepubliceerd. Het is om verschillende redenen interessant. “Linking Sexual Mindfulness to Mixed-Sex Couples’ Relational Flourishing, Sexual Harmony, and Orgasm” ofwel “Seksuele Mindfulness bij Koppels van een Verschillend Geslacht Koppelen aan een Bloeiende, Seksuele Harmonie en Orgasmes” (1) toont aan dat mindfulness invloed heeft op de seksuele harmonie, de frequentie van de orgasmes en uiteraard de ontplooiing van een relatie. We weten immers dat seksualiteit onlosmakelijk verband houdt met de kwaliteit van een relatie. Maar de studie van Tchelom E. Leavitt van de Amerikaanse Universiteit Brigham Young en zijn collega’s laat zien dat de “mindfulle” en niet-oordelende capaciteiten van de man zijn vrouwelijke partner kunnen helpen om meer van seks te genieten en vaker tot een orgasme te komen. Ik verklaar het even.

We weten dat mannen op seksueel vlak een hoger niveau van mindfulness halen dan vrouwen. Ze vinden het makkelijker om de intieme relatie voluit te beleven, zonder zichzelf te verlagen of negatief te beoordelen. Ze beleven het moment en de seksuele opwinding vaker voluit. 90 procent van hen komt tijdens de seks dan ook klaar.

Vaak hebben vrouwen het veel moeilijker om seksuele mindfulness te bereiken. Hier zijn verschillende redenen voor. Dat kan persoonlijk zijn of te maken hebben met hun relatie, opvoeding of cultuur. Ze worden overspoeld door hinderlijke gedachten en hebben de neiging om hun eigen lichaam veel te streng te beoordelen. Vaak weten ze zelf niet voldoende waar ze seksueel opgewonden van raken, ze zijn niet zelfverzekerd genoeg op seksueel vlak, schamen zich om te zeggen wat ze fijn vinden, maken zich te veel zorgen over de opwinding van hun partner, denken aan het genot van de ander, zijn geremd door een opvoeding die sensualiteit vaak heeft afgestraft of veroordeeld, of hechten gewoon minder belang aan seksualiteit. Omdat vrouwen opgegroeid zijn in een wereld die hen alleen ziet als lustobjecten en niet als personen met eigen verlangens, hebben ze ook niet veel seksuele autonomie. Tot zover de lijst met hinderpalen die verklaren waarom minder dan 50% van de vrouwen bij het vrijen een orgasme hebben.

Niet oordelen

Want een goede relatie met hun partner kan hun genot dan wel weer vergroten. En bij heterokoppels is die partner een man die, zoals we net hebben gezegd, het (vaak) makkelijker vindt om mindful te leven. De Amerikaanse studie bij 1.473 koppels heeft uitgewezen dat het “mindful zijn” en niet-oordelen van de man ertoe kan bijdragen dat het koppel meer geniet van het nu, ook bij het vrijen. Er zijn minder angstgevoelens en de man kan zijn partner makkelijker tot een orgasme brengen. En dat is dan weer goed voor hun relatie en de seksuele harmonie.

Wanneer een koppel een goede verstandhouding heeft, voelen beide partners zich goed in hun vel en kan de ene de andere helpen om zich te ontspannen en te genieten. Maar dat betekent niet dat de vrouwen niet aan zichzelf hoeven te werken. Ze moeten, bijvoorbeeld met mindfulness, hun sensualiteit omarmen en hun seksuele autonomie ontwikkelen! Op naar meer plezier en genot!

Linking Sexual Mindfulness to Mixed-Sex Couples’ Relational Flourishing, Sexual Harmony, and Orgasm. Studie van Chelom E. Leavitt, Tawniele F. Maurer, Tiffany L. Clyde, Rebecca W. Clarke, Dean M. Busby, Jeremy B. Yorgason, Erin K. Holmes en Spencer James. Artikel gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior, in augustus 2021

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024