nachtelijk zweten menopauze

Nachtelijk zweten tijdens de menopauze: dit kun je ertegen doen

Het is tijd om het te hebben over een onderwerp waar veel vrouwen mee te maken krijgen: nachtelijk zweten tijdens de menopauze. Het is belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je het kunt oplossen. Laten we erin duiken!

Leestijd: 2 minuten

De menopauze en nachtelijk zweten

Allereerst, hoe kan de menopauze het nachtelijk zweten veroorzaken? Moest je de menopauze nog niet bereikt hebben, en je vraagt je af wat het inhoudt: dit is de periode in het leven van een vrouw waarin de menstruatiecyclus stopt. Dat gebeurt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar kan ook eerder of later plaatsvinden. In deze periode verandert tegelijk het hormonale evenwicht in het lichaam.

Met het veranderen van het hormonale evenwicht, neemt productie van oestrogeen af, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Dit kan dus leiden tot nachtelijk zweten, maar ook die o-zo vervelende vapeurs. Vapeurs, of opvliegers, is het plotselinge gevoel van warmte die meestal begint in het gezicht en de nek en zich verspreidt over het hele lichaam – vaak inclusief rood hoofd en een zweetaanval. Nachtelijk zweten kan een soort bijwerking zijn van die opvliegers en kan ervoor zorgen dat je wakker wordt door een nat beddengoed of pyjama.

Nachtzweten tegengaan

Hoewel nachtelijk zweten door de menopauze vervelend is, is het vanzelfsprekend niks om je zorgen over te maken. Een douche in de ochtend en schone lakens kunnen het al oplossen, maar natuurlijk wil je het liever voorkomen. Heb je daarom dit al geprobeerd?

  1. Houd de temperatuur in je slaapkamer koel. Dit kan helpen om de mate van het zweten te verminderen.
  2. Vermijd het eten van pittig voedsel, chocolade, cafeïne en alcohol. Dit doet de lichaamstemperatuur verhogen.
  3. Draag lichte, ademende kleding om oververhitting te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven. Naast dat je het vocht moet aanvullen na het verlies, kan een uitgedroogd lichaam ook de lichaamstemperatuur verhogen en het zweten veroorzaken.
  5. Praat met je arts over hormoontherapie. Hoewel het eng klinkt, hoeft dit echt niet zo te zijn, en het kan (naast het verhelpen van andere menopauzale kwaaltjes) ook helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van de symptomen van de menopauze, waaronder nachtelijk zweten.

Is er niks dat helpt?

Nachtelijk zweten tijdens de menopauze is een normale bijwerking van de veranderingen in het lichaam. Het zal dus gelukkig vanzelf minder worden en met een paar aanpassingen in levensstijl, kan je het gemakkelijk onder controle krijgen. Maar als je echter ernstige symptomen ervaart, zelfs zo erg dat het je slaap verstoort, dan is een bezoek aan je arts toch echt aangeraden en eventueel een medische behandeling te starten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024