overgang depressie

Menopauzeconsulente Leen: “Vrouwen in de overgang krijgen vaak onterecht de diagnose depressie”

Volgens gezondheidsbegeleidster en eerste Vlaamse menopauzeconsulente Leen Steyaert interpreteren artsen de klachten van vrouwen in de overgang vaak verkeerd. Ze legt ons uit hoe dat kan en wat je er zelf aan kunt doen.

Leestijd: 2 minuten

De overgang of depressie?

Je hebt onder meer last van gewrichts- en spierklachten, hartkloppingen in rust en extreme vermoeidheid. Je werkt, bent tussen de 45 en 60 jaar en slaapt ook nog eens slecht. Grote kans dat menig arts aan een burn-out of depressie denkt. Maar deze klachten kunnen ook goed veroorzaakt worden door hormoonschommelingen als gevolg van de overgang.

Sombere gevoelens

De klachten kunnen vaak heel dicht bij elkaar liggen, volgens Leen. Daarnaast: het een hangt samen met het ander. “Wanneer vrouwen in de overgang komen en er dingen beginnen te veranderen, kunnen ze daar somber van worden. Zo kan je ineens een korter lontje en stemmingswisselingen hebben. Maar die sombere gevoelens in combinatie met de klachten betekenen niet direct een depressie of een burn-out. Vaak zijn de hormonen in een disbalans door de overgang.” Een arts kan dat bestempelen als een depressie. Trouwens, veel vrouwen zelf ook: ze voelen zich immers opgebrand.

Doe ook zelf onderzoek

De juiste diagnose en de juiste behandeling maakt het des te belangrijker. “Vrouwen kunnen zich onnodig zorgen maken. Een depressie kan er goed inhakken, vooral wanneer het gepaard gaat met antidepressiva. Het zal helpen om van de neerslachtige gevoelens af te komen, maar daarmee is het daadwerkelijke probleem niet opgelost. Daarnaast is het moeilijk om weer van de medicatie af te geraken.”

“Vrouwen kunnen zelf ook veel doen. Lees gezondheidsboeken van verschillen auteurs zodat je meerdere inzages naast elkaar kunt leggen, praat met anderen maar vorm uiteindelijk je eigen mening, pas je levensstijl aan met voeding, beweging en ontspanning en raadpleeg wanneer je twijfelt meerdere personen  je arts of gezondheidstherapeut of menopauzeconsulent. “Met andere woorden: ga aan de slag gaat met de hormoonbalans in je lijf. Wees ook niet bang voor hormoontherapie: “Het is onterecht dat veel mensen denken dat je daar kanker van krijgt. Als je de anticonceptiepil slikt krijg je zelfs nog meer hormonen binnen. In het buitenland wordt er veel vaker gebruikgemaakt van hormoontherapie. Ik ben er dus voorstander van omdat ik positieve resultaten bij vrouwen zie, maar natuurlijk moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken. Onze grote voorkeur gaat hierbij naar de bio-identieke hormoontherapie. Misschien moet men het niet als een anti-aging middel te zien, maar iets om gezonder ouder worden.”

Lees ook
Menopauzeconsulente Leen vertelt over de misvattingen van hormoontherapie bij de menopauze >

Leen Steyaert is gespecialiseerd verpleegkundige orthomoleculair- KPNI -en borstweefseltherapeute met als specialisme de menopauze. Ze is auteur van 5 gezondheidsboeken, waaronder ‘Jouw menopauze plan’.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024