invloed menstruatiecyclus

Welke invloed heeft de menstruatiecyclus op het leven van vrouwen van 50 jaar en ouder?

Hoe beïnvloedt je cyclus je welzijn? Hoe kun je je lichamelijk en psychisch voorbereiden op de menopauze? Gaëlle Baldassari, oprichtster van de Kiffe ton Cycle beweging, beantwoordt onze vragen zonder taboes.

Leestijd: 2 minuten

Welke invloed heeft de menstruatiecyclus op het leven van vrouwen van 50 jaar en ouder?

Vanaf de leeftijd van 50 jaar komen de meeste vrouwen in de menopauze, dat wil zeggen: meer dan een jaar het ontbreken van een cyclus. Tijdens deze periode is er vaak sprake van ongemak in verband met deze veranderingen. Tijdens de premenopauze, die tot 10 jaar voor de menopauze begint, is er een geleidelijk tekort aan progesteron (omdat de ovulaties van mindere kwaliteit zijn en het corpus luteum moeite heeft om voldoende progesteron af te scheiden). Als het einde van de cyclus nadert, stopt de oestrogeenafscheiding door de eierstokken geleidelijk.

In deze periode van het leven is de invloed van de cyclus op de vrouw wisselend en vaak onvoorspelbaar… Ze wordt door haar lichaam uitgenodigd om tot zichzelf terug te keren, om zichzelf te observeren en om deze overgang, die soms hectisch kan zijn, te verwelkomen. De daling van het progesteron leidt tot een toename van de PMS-symptomen en tot veranderingen in de beleving van de menstruatie, die overvloediger kan worden (omdat progesteron de groei van het baarmoederslijmvlies in het tweede deel van de cyclus beperkt). Anderzijds leidt de daling van het oestrogeen tot een verlies van spieren en een toename van vet rond de buik (omdat vetcellen ook oestrogeen afscheiden, als een vorm van compensatie voor het lichaam). Dit kan ook gepaard gaan met een verandering van stemming en een afname van energie. Kortom, dit is een tijd van omwenteling die het waard is om ruim van tevoren te worden voorbereid. Net als de eerste menstruatie die we in de puberteit meemaken: het is een overgang.

Lees ook
5 tips tegen vermoeidheid tijdens de menopauze >

Kunnen we echt “van onze cyclus genieten”? De menopauze? En wat als we geen cyclus meer hebben?

Wij zijn het resultaat van een mille-feuille van cycli. De cyclus van het leven, de cyclus van de seizoenen, de cyclus van onze projecten, de cyclus van onze week en zelfs van onze dag. De menstruatiecyclus bevindt zich in het midden van deze cycli. Wanneer het ophoudt, is er een uitnodiging om door te gaan met het verwelkomen van de schommelingen die zich voordoen. In sommige voorouderlijke tradities gaat men ervan uit dat vrouwen “getraind” zijn om hun schommelingen gedurende hun hele cyclische leven te verwelkomen en dat zij, tegen de tijd dat zij de menopauze bereiken, wijs genoeg zijn om ze zonder deze steun aan te kunnen. Ik vind dit standpunt interessant. Maar het is waar dat vandaag de dag, met hormonale anticonceptie in het bijzonder, steeds minder vrouwen echt ervaren zichzelf te verwelkomen tijdens hun cyclische leven. Ze ontdekken ze na de menopauze en dat kan soms verontrustend zijn. Als we echter, zoals in China, de menopauze zien als een tweede lente, een gelegenheid om vernieuwing tot stand te brengen zonder de druk van het riskeren van zwangerschap, dan beseffen we dat deze passage nieuwe horizonten opent.

In het najaar organiseert Gaëlle een Pre-Menopauze en Menopauze Top: voor meer informatie, ga naar kiffetoncycle.fr.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024