Dit moet je weten over de nieuwe mobiscore voor je woning

Heb je een woning in Vlaanderen, dan krijg je in je woningpas (dat is een soort van centrale informatiefiche waarop alles over jouw woning te vinden zoals energieprestaties en dies meer) voortaan een extra vermelding :  de mobiscore. De hamvraag: wat is dat en welke impact heeft die score op je woning ? Lees even verder.

 

 

Leestijd: 2 minuten

Wat is de mobiscore ?

De mobiscore is eigenlijk een soort van informatiefiche van jouw woning die weergeeft hoe mobiel je eigenlijk bent vanaf je woning. Kan je makkelijk op de bus springen ? Is er een treinstation in de buurt ? Heb je vlot ontspanning tot sport en cultuur ? Kan je snel en dichtbij naar de dokter als dat nodig is ? Zijn scholen en winkels met de fiets bereikbaar ? Al die elementen gaan bepalen hoe je mobiscore eruit ziet. Welk belang dat heeft voor jouw woning ? Ben je van plan om er te blijven wonen, dan in principe niets. Tenzij uiteraard de overheid op termijn uiteraard zou beslissen om voor woningen met een slechte mobiscore bepaalde maatregelen te nemen. Dat is echter louter hypothese. Mogelijk kan het op termijn wel een impact hebben op de verkoopprijs van je huis wanneer je beslist om je woning van de hand te doen. Locatie, mobiliteit (en daarbij horend een vlotte ontsluiting) worden immers alsmaar belangrijker in de keuze van een woonst.

Mobiscore: focus op fiets en te voet

Naast onder andere het EPC worden de karakteristieken van jouw woning voortaan dus nog nauwkeuriger in kaart gebracht. Belangrijke nuance: de mobiscore focust zich op de fiets en de benenwagen (wandelen dus) omdat binnen de context van de mobiscore de auto niet als een duurzame oplossing voor mobiliteit wordt gezien. Sommigen noemen het regelneverij, anderen zien het als een duurzame toevoeging aan de woningpas. Bij de overheid doen ze het af als een sensibiliseringsinstrument rond duurzame mobiliteit. Initieel zo bedoeld,  zou het echter snel andere vormen kunnen  aannemen. De toekomst zal uitwijzen welke richting dit initiatief uit moet.

Mobiscore en knooppuntwaarde

Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer kijkt de mobiscore naar de zogenaamde  ‘knooppuntwaarde’. Die kijkt vooral hoe snel je je met het openbaar vervoer kan verplaatsen richting faciliteiten als winkels, scholen, sportcomplexen, stations, …. Woon je in Leuven centrum dan scoor je uiteraard beter dan wanneer je in pakweg Geetbets woont. Benieuwd naar de mobiscore van jouw woning ?  Dan kan je die zelf berekenen via mobiscore.be  Geef je adres in op het platform en binnen de kortste keren komt de mobiscore van je woning tevoorschijn. Je krijgt een totaalscore op 10 terwijl voor de individuele onderdelen (openbaar vervoer, onderwijs, winkels en diensten, ontspanning/sport & cultuur, gezondheid & zorg) je het moet doen met omschrijvingen als ‘Goed aanbod’, ‘Goed bereikbaar’ en ‘Beperkt bereikbaar’ om een aantal omschrijvingen te noemen.

 


© Fiftyandme 2024