ANDERS WERKEN NA 50 JAAR

Leestijd: 3 minuten

retraite3

Wie durft beweren dat vijftigplussers knorrepotten zijn? Wij in ieder geval niet! Wie denkt dat vijftigplussers geen enkel aanpassingsvermogen (meer) hebben? Zeker wij niet! Gelukkig, want het zijn absoluut geen knorrepotten die vastgeroest zitten aan tal van gewoontes. Integendeel! En iedereen moet dan wel weer de eerlijkheid willen opbrengen om te erkennen dat sommige vijftigplussers heel wat hebben meegemaakt waardoor de moppermicrobe zich doorheen hun lichaam heeft verspreid en ze zich meer op zichzelf terugplooien. In die sfeer staat min of meer verplichte of zelfs gedwongen pensionering synoniem voor bevrijding. Een rampzalige vergissing! Er bestaat immers iets wat zoveel beter is. Niet meer werken? Neen. Anders werken? Jawel!

Jacques

Allemaal goed en wel, maar hoe dan? Dat is niet moeilijk. Jacques heeft gedurende jaren de grote klanten beheerd van de multinational waarvoor hij werkte. Door de gevolgen van een banaal skiongeluk heeft hij verschillende weken thuis gezeten. Na drie maanden heeft hij het werk hervat, maar deeltijds. Na zes maanden ging hij voor drie kwart werken. Daar is het gestopt: “Ik merkte dat ik van bij me thuis kon werken, op die manier files kon vermijden en televergaderingen voor mijn team opzetten. Op dit ogenblik ben ik nog zo’n goede halftime op kantoor. De rest doe ik van thuis uit. Ik zit nu op het equivalent van een fulltime, maar dan wel in heel andere omstandigheden.” Het is nogal moeilijk uit te leggen: “ik werk evenveel als vroeger maar dan anders, zo goed zelfs dat ik de indruk heb minder te werken. Eigenlijk werk ik nu beter.” De sleutel tot die geslaagde terugkeer naar het werk? “Informatietechnologieën. Ik ben het levende bewijs dat het werkt.”

Jacqueline

Jacqueline heeft iets anders gevonden: “Ik sla de krant open en wat zie ik? De opening van een Smart Work Center vlakbij. Ik kan er een kantoor huren per uur. Ik zweer je dat het mijn leven ingrijpend heeft veranderd.” Ah bon? “’s Morgens breng ik mijn jongste naar school en rep me daarna richting huurkantoor waar ik mijn dag begin op mijn eigen ritme. Daarna ga ik een paar klanten bezoeken en wanneer nodig, enkel en alleen dan, ga ik naar mijn kantoor in Brussel.”

retraite4

De enige voorwaarde, opgelegd door haar algemeen directeur: Jacqueline moet altijd bereikbaar zijn, maar “de huidige technologieën maken dat dat geen probleem meer is.” Haar advies: “Als je 50 bent of ouder, kun je bepaalde eisen ten gelde maken.” Bijvoorbeeld? “Denk na over wat je zoal doet op een dag en probeer er telkens een plaats aan te linken. Op welke plaats MOET je écht zijn om die of die zaak te regelen? Je zou versteld staan van het resultaat. Het vervolg is een kwestie van organiseren.”

Jacqueline werkt momenteel op vier verschillende plaatsen, in haar kantoor in Brussel, dat ze voortaan ook deelt met haar collega, in haar Smart Work Center dat ze fan-tas-tisch vindt “omdat ik me er thuis voel en toch de voordelen heb van een kantoor”, in haar bureau dat ze bij haar thuis heeft ingericht en overal waar ze dat wil dank zij het efficiënte duo smartfoon-laptop dat haar continu gezelschap houdt en de band met de rest voor zijn rekening neemt.


MEER INFORMATIE?

  • Het leven begint bij 50, van Karel Claes, Lannoo
  • Pascal Vyncke heeft diverse boeken geschreven rond computertechnologie, we denken aan: Computeren na 50, Internet na 50, Veilig surfen na 50,…, uitgegeven bij Lannoo
  • Is er nog werk na vijftig?  van Marc Embo, Lannoo
    Werkloos worden na je vijftigste. Het is geen pretje. Marc Embo maakte het zelf mee, maar ontdekte tegelijk bij zichzelf een nieuw talent. Hij werd de eerste outplacementautoriteit van Vlaanderen. Vandaag staat hij in middens van managers en kaderleden bekend om de overtuigende manier waarop hij je na je vijftigste op het spoor brengt van een nieuwe baan.
  • Specifiek voor vrouwen: jump.eu.com of bel naar 02/346 32 00

 

Jean Blavier


© Fiftyandme 2024