Het zijn slechte tijden voor het spaargeld dat je met de jaren zorgvuldig hebt opgebouwd. Hoe voorkom je dat dit geld langzaam, maar zeker wordt uitgehold door de inflatie? Een goede bescherming blijft de beste oplossing om de schade zoveel mogelijk te beperken. Weet vooraf dat er geen mirakeloplossingen zijn en elke keuze een risico inhoudt. Hoe je tewerk gaat, hangt samen met je persoonlijke situatie, risicobereidheid en behoefte aan snelle geldmiddelen.
Inflatie: een stille vijand
Inflatie: de term duikt overal op in de media, maar wat is het precies? Op de financiële markten is het normaal dat de prijzen van bepaalde goederen en diensten stijgen en/of dalen. Maar wanneer de prijzen wereldwijd stijgen, is er sprake van inflatie. Hierdoor daalt de koopkracht en krijgt de consument minder producten dan vroeger voor het hetzelfde geld. En dat verschil is groot! Zo bedraagt het rendement van een spaarrekening amper 0,11% terwijl de inflatie in maart jongstleden opliep tot 8,31%. Het is weinig waarschijnlijk dat deze situatie op de korte of de middellange termijn spectaculair zal verbeteren. Voor 2022 en op basis van de maandelijkse prognoses zou de inflatie 7,3% moeten bedragen en 2,9% voor 2023. Voor 2021 en 2020 was dat respectievelijk 2,44% en 0,74%. Als je de waarde van jouw vermogen wil berekenen, biedt de website wikifin.be een rekenmodule die speciaal voor dit doel is ontworpen: https://www.wikifin.be/nl/inflatietool. Het berekenen van de waardevermindering van je geld is vrij eenvoudig: het inflatiepercentage min de 0,11% interest op de spaarrekening.
In de huidige situatie zijn de grote verliezers de consumenten en de spaarders. Reden te meer om de 300 miljard op de spaarrekeningen van de Belgen niet langer te laten slapen.
Wat met de spaarrekening?
Vooraleer aan beleggen te denken, trek je best even de nodige tijd uit om alles op een rijtje te zetten. Hoeveel staat er op de spaarrekening? Het is inderdaad wenselijk een bedrag te laten staan dat de nood lenigt bij onverwachte gebeurtenissen. Beleggingsspecialisten raden een saldo aan dat gelijk staat aan drie maanden loon. Laten we daar zes maanden van maken voor wat extra veiligheid. Als je spaargeld minder is, laat je het best onaangeroerd. Idem dito als u zinnens bent om in een nieuwe auto te investeren, ingrijpende werkzaamheden hebt gepland of je kleinkinderen een financieel duwtje in de rug te geven. Maar als uw financiële mogelijkheden voldoende groot zijn en je reeds een reserve opzij hebt gezet, is het toch aan te raden om dat geld niet te laten slapen. Het risico op een grote waardevermindering is inderdaad reëel.
Vastgoed: goed plan onder voorwaarden
Als het over investeren gaat, is vastgoed vaak de populairste keuze bij investeerders. In tijden van inflatie is investeren in onroerend goed nog steeds een goed idee. Dat wil zeggen: als u veel geld te beleggen hebt én u de hoge instapprijs aanvaardt. Vastgoed is een populaire keuze die nog versterkt wordt door de lage rente waarvan niemand het einde durft te voorspellen. Tegelijk hangt aan investeren in vastgoed een stevig prijskaartje vast. De vraag was nooit groter en nam zelfs nog toe tijdens de pandemie. Steeds meer stadsbewoners zoeken de buitenregio’s op voor een huis met tuin. Die stijgende vraag impliceert stijgende prijzen. Verder worden de voorwaarden om een lening af te sluiten steeds strenger. Tegenwoordig kost een viergevelwoning – gemiddeld en alle gewesten samen – 380.000 euro (cijfers Statbel, 3e trimester 2021). Waar de tarieven nog redelijk zijn? Het Waalse Gewest scoort het best met gemiddeld 280.000 euro voor een viergevelwoning. In het Vlaamse Gewest betaal je daar 380.000 euro voor en in Brussel, veruit de duurste regio, legt u gemiddeld 480.000 euro op tafel voor een gesloten of halfgesloten bebouwing. Voor appartementen moet je gemiddeld 225.000 euro rekenen, een stijging met zowat 8%. ‘De huidige vastgoedsector laat niet veronderstellen dat de prijzen in de toekomst gaan afremmen. Dat zet natuurlijk een grote rem op de koopkansen voor jonge koppels. Zij lopen het risico dat zij geen eigendom meer kunnen verwerven tegen een redelijke prijs. Voor kapitaalkrachtige ouders die willen investeren, kan een financieel duwtje in de rug van de kinderen alleen maar een dubbel voordeel hebben: inflatie tegengaan en de nakomelingen helpen om zich te vestigen’, zegt vastgoedspecialist Jean Carrot.
Ook bij de Nationale Bank volgen ze de vastgoedmarkt op de voet. De impact van vastgoedleningen op het gezinsbudget wordt immers steeds belangrijker. Zo hapt een lening vandaag gemiddeld 41% uit het gezinsinkomen, tegenover 30% zo’n tien jaar geleden. Dat blijkt ook uit de studie van februari 2022 door de groep NN, specialist verzekeringen en vermogensbeheer.
Je wil kopen om te verhuren? ‘Dan zeg ik: pas op. Je loopt het risico om in een avontuur te belanden dat minder lucratief kan uitvallen dan je hoopt’, zegt Jean Carrot. ‘Vooraleer een eigendom te kopen met de bedoeling dat te verhuren, moet men zich goed informeren over de wijk waarin het vastgoed ligt en rekening houden met eventuele renovatiekosten, de lasten en de financiële aspecten, zoals verzekeringen en bronbelastingen. Al die facturen verlagen de huuropbrengst. Die ligt tussen 2 en 3%.’
Een andere valkuil – en niet de minste – is de leegstand. Als het lang duurt om een huurder te vinden of je kampt met huurders die nooit lang blijven, zult u er geld aan toesteken omdat de lasten blijven doorlopen.
Moeten we dan geduld oefenen en wachten op een prijscorrectie? Die vraag wordt zeer duidelijk beantwoord door de studie Vision Immo die begin dit jaar door Belfius werd uitgevoerd: ‘De prijzen zullen dit jaar en in 2023 blijven stijgen.’ Dit komt omdat de investeerders blijven geloven dat vastgoed nog altijd het beste antwoord biedt tegen inflatie. Een laatste tip? ‘Als u een deel van uw spaargeld in vastgoed stopt, zorg er dan voor dat u het geld niet op de korte termijn nodig hebt. Een appartement of een huis verkoopt u niet in een paar dagen. Vooral niet als de wijk in waarde is gedaald of er in de directe omgeving heel wat ander vastgoed te koop staat’, aldus nog Jean Carrot.
Voor wie in vastgoed wil investeren, is er natuurlijk nog een andere optie die heel wat traditionele zorgen wegneemt voor de eigenaar: kiezen voor beursgenoteerde vastgoedvennootschappen, de zogeheten GVV’s (gereglementeerde vastgoedvennootschappen). Met dit type belegging kunt u genieten van een dividend en in het beste geval van een waardevermeerdering op uw aandelen. Maar ook deze veelbelovende piste is niet zonder risico. Vooral niet als u op het verkeerde paard wedt. Er zijn GVV’s die zich specialiseren in studentenkoten, zoals Xior, of in residenties voor senioren, zoals Aedifica, dat in Brussel genoteerd is en meer dan 80% van zijn portefeuille investeert in zorgvastgoed.
‘Vooraleer je in een bedrijf in te kopen, moet u altijd de website van het bedrijf bekijken en hun jaarverslag met een specialist doornemen. Vergeet niet dat deze aandelen de aandelenmarkt volgen. Bij een beurscrash riskeer je dus mee in de klappen te delen’, besluit Jean Carrot.
De Beurs blijft een must
Om de inflatie het hoofd te bieden en de erosie van je spaargeld tegen te gaan, blijft de Beurs een goede optie. Aandelen zijn doorgaans goed bestand tegen de inflatie en dividenden kunnen een mooi rendement opleveren. Nadat de aandelenmarkt stevige klappen kreeg bij het begin van de pandemie blaakt zij nu weer van gezondheid. Dat betekent: hoge koersen. Dit nadeel gaat ook gepaard met een niet te verwaarlozen risico op waardedaling, want aandelenmarkten zijn zeer gevoelig voor spanningen. Vooraleer te kopen, moet je je dus goed informeren over de aandelen in kwestie. Hun verleden, dividendbeleid, investeringsprojecten. Bestudeer de balansen die online beschikbaar zijn. Veel nuttige info vind je bij de balanscentrale voor jaarrekeningen van de Nationale Bank. Je dient je aankopen ook te diversifiëren. Om de beleggingen beter te spreiden, kun je ook kiezen voor holdings: ondernemingen met aandelenportefeuilles in andere ondernemingen. Hierdoor profiteer je van de beleggingservaring van holdings. Voor maximaal rendement is het raadzaam om voor een relatief lange periode te investeren. Reken ten minste vijf jaar. Bekende holdings in België zijn GBL, Solvac en Sofina.
Alvorens in de aandelenmarkt te investeren, moet je zich altijd de vraag stellen hoeveel verlies je kunt lijden zonder dat je financieel evenwicht daar onder lijdt. Vergeet ook het bekende financiële adagium niet: ‘bomen groeien niet tot in de hemel’. Verder mag ook niet uit het oog worden verloren dat het geïnvesteerde geld slechts een deel van je vermogen mag zijn dat je in de nabije toekomst niet nodig hebt. Want wie zijn aandelen overhaast moet verkopen, maakt bijna altijd verlies.
Een gouden belegging?
Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang crisissen doorstaat en zich heeft opgewerkt tot de ultieme veilige haven. Ook nu is goud nog altijd een zeer gewilde belegging voor investeerders die op zoek zijn naar de beste manier om hun spaargeld veilig te stellen. Zoals de Portugese dichter Luis Vaz de Camoes ooit liet optekenen, ‘bestaat er geen probleem dat goud niet kan overwinnen’. En dat geldt des te meer nu goud een goede troef lijkt om zijn rol van anti-inflatiebuffer te spelen. Het voordeel van een belegging in goud is dat dit het beste bestand is tegen mogelijke financiële crashes en andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties, in gevaar kunnen brengen.
Aan jou om te kiezen: wordt het papiergoud of fysiek goud? Wat de beste keuze is? Zonder te vervallen in ingewikkelde technische analyses kunnen we stellen dat de aankoop van fysiek goud beantwoordt aan een behoefte aan veiligheid en voorzichtigheid op de lange termijn. Fysiek goud geniet dan ook de voorkeur van de beleggers. Zij zijn van oordeel dat het altijd vrij eenvoudig is om goudbaren van 1 kg (of hun kleinere afgeleiden) en goudmunten te verkopen indien nodig. Papiergoud daarentegen richt zich vooral tot beleggers die rendement zoeken op de korte of de middellange termijn.
Als u geïnteresseerd bent in goud en het risico niet schuwt, is het mogelijk om in goudmijnen te investeren. Zoals Barrick Gold Corp en Newmont Mining. Maar opgelet voor de wisselkoersrisico’s en de lage rendementen. Dit blijven vrij riskante investeringen.
Goud kopen is dus prima, maar daar dient wel een hoge prijs voor betaald. Eind april kostte een goudbaar van 1 kg net geen 59.000 euro. Die hoge prijzen zijn het gevolg van de algemene angst dat de neiging tot inflatie uit de hand zou lopen. Aardig wat economen hebben deze vrees uitgesproken. Dit is met andere woorden geen ideale periode om in goud te beleggen, maar zijn aanwezigheid zorgt voor rust en een klein deel van het vermogen in goud investeren, kan een goed idee zijn.
Zijn cryptomunten een optie?
Cryptomunten zijn verleidelijk. Heel wat beleggers overwegen om een deel of zelfs al hun spaarcenten hierin te beleggen omdat ze verleid worden door de schitterende rendementen die ze op de sociale media krijgen voorgespiegeld. Maar opgelet: deze cryptomunten zijn absoluut geen veilige belegging en bieden ook geen enkele waarborg. Bij mij roepen zij het beeld op van iemand die voor het eerst een casino binnenstapt en er al zijn chips op de rode vakjes van de roulettetafel positioneert. Alvorens je zich aan dit soort riskante belegging waagt, moet je één vraag duidelijk beantwoorden: kun je er mee leven dat je het geld dat je voor het inflatierisico probeert te behoeden helemaal kwijtraakt? Je mag niet vergeten dat de waarde van de cryptomunten geen concrete basis heeft. Deze belegging is dus zeker niet de meest interessante om de inflatie het hoofd te bieden. Het is een alternatief dat geen enkele econoom zal aanbevelen.
Het eindverdict? Voorzichtigheid
Wat moeten we dan doen in deze inflatieperiode die zeer waarschijnlijk nog op zoek is naar zijn ultieme piek? Het antwoord is niet eenvoudig. In het licht van de hierboven aangehaalde mogelijkheden dringen twee pistes zich op. Zij keren trouwens ook altijd terug in de adviezen van de specialisten: leg niet al je eieren in één mand en vergeet ook nooit dat het niet de beleggingsadviseurs zijn die u de winst gaan uitkeren. Met andere woorden: je hebt het laatste woord en dus ook de verantwoordelijkheid voor de gedane investeringen. Wees voorzichtig met de vermogensadviezen die al te veel risico inhouden. En om met enkele woorden de vraag in de titel van dit artikel te beantwoorden – hoe beschermt je je geld het best tegen de inflatie: er bestaat geen echt doeltreffende manier. Als je het op een spaarrekening laat staan, verliest u geld. Als je het in alternatieve beleggingen investeert, loop je het risico nog meer geld te verliezen, maar ook om rijker te worden, dat is zeker. Omgaan met inflatie verplicht je tot een zeker risico dat u kunt beperken met een gezonde kennis van de beschikbare producten, een juiste strategie en de onmisbare dosis gezond verstand.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock