investeren in diamant

Investeren in diamant: waarom niet!

De beurs, vastgoed, exclusieve collecties, … Naast de klassieke markten gaan sommige investeerders op zoek naar alternatieve opportuniteiten die minder gekend zijn bij het grote publiek, maar ook niet altijd zonder risico. Een van die mogelijkheden is de diamant. Lees hier hoe je die markt leert kennen en hoe je fraude vermijdt.

Leestijd: 4 minuten

Diamonds are a girl’s best friend… dat weten we allemaal. Niemand weerstaat de glitter en glans van een handvol prachtige glinsterende stenen, toch?

Is het een goed idee om een deel van je kapitaal te investeren in de aankoop van een paar mooie stenen? Het is misschien niet de eerste keer dat die vraag in je opkomt. Andere, traditionele beleggingen brengen minder op dan vroeger, dus misschien is dit een mooie aanvulling. Je huis is afbetaald, de goudprijs is erg hoog en de beurs is niet meer zo aantrekkelijk. Wat kan je nog doen met je centen? Misschien is de diamantmarkt wel een goede optie. Ze zijn mooi en forever, als we James Bond mogen geloven.

Toch maken ze deel uit van de zogenaamde atypische of alternatieve beleggingen. Net zoals de aankoop van oude manuscripten, antiek, zeldzame aardmetalen of collectiemuntstukken. De diamant kan op het eerste zicht aantrekkelijk lijken, maar er zijn wel degelijk een aantal valstrikken. De sector wordt door ngo’s vaak als dirty bestempeld, want er is heel wat criminaliteit mee gemoeid: mensenhandel, verschrikkelijke arbeidsomstandigheden in de mijnen, roekeloze exploitatie en fiscale fraude. Denk maar aan Blood Diamond, de beklijvende film met Leonardo DiCaprio over bloeddiamanten die conflicten en terroristische organisaties financieren. De markt is heel nauw verbonden met België, meer bepaald Antwerpen, een van de grootste platformen voor de mondiale diamantmarkt. Meer dan de helft van alle gepolijste diamanten ter wereld passeren langs de havenstad, en zo’n 84% van alle ruwe diamanten. Samen vertegenwoordigen ze zo’n 5% van de Belgische exportmarkt.

Handleiding voor de aankoop

Het eerste waar je rekening mee moet houden voor je investeert: de diamantmarkt is onstabiel en niet gereglementeerd. Laat je niet verblinden door de vele persartikels die de wereldwijde stijgende vraag naar diamanten uitgebreid aankaarten. Laat je ook niet meeslepen door online verkoopfirma’s die de talrijke voordelen van investeren in diamant aanprijzen en te koop lopen met een rendement dat makkelijk uit twee cijfers bestaat.

Diamanten kopen begint bij een grondig onderzoek. Vergelijk het aanbod en zorg dat je goed begrijpt hoe de radertjes van de markt in elkaar zitten. Eén enkele diamant kopen is alvast geen goed idee. Naast de vier criteria die meespelen bij de aankoop van een diamant (gewicht, kleur, zuiverheid en slijpwijze) zijn er nog andere belangrijke factoren. Dit vraagt een doorgedreven kennis van zaken. Neem de tijd om na te denken over de risico’s en over welk aandeel van je kapitaal je bereid bent te verliezen in het geval de investering niet loopt zoals verwacht.

Leg je geld pas in handen van gespecialiseerde bedrijven nadat je op het net hebt uitgezocht of de boekhoudkundige balans positief is en of het bedrijf niet met klachten of negatieve adviezen verschijnt op forums van experten.

Vertrouw het bedrijf in geval van twijfel nooit eender welke aankoop toe. Een ernstig bedrijf zal investeringen op lange termijn aanbevelen, geeft ook nuttige tips in verband met fiscaliteit, legt een historiek van de vermogenswinst voor en zal ook altijd benadrukken dat het rendement niet gewaarborgd is. Op de website www.polishedprices.com/go/market-news vind je een goed overzicht van de evolutie van de markt, de lopende prijzen en heel wat informatie over diamantbedrijven. De onafhankelijke website werd opgericht in 2002 en doet zelf niet in aan- of verkoop van diamanten.

Let op met fraude

We willen de pret niet bederven, maar ga niet over één nacht ijs als je wil investeren in diamant. De eerste gouden regel is: correct investeren houdt in dat je je beleggingen diversifieert. De meest voorkomende vorm van fraude bij diamanten, waarmee je ongetwijfeld op een of ander moment te maken krijgt, is het werk van de ronselaars. Dit gebeurt per telefoon of e-mail. Cold calling is een techniek waarbij je een heel aantrekkelijk aanbod krijgt, met een rendement van gemiddeld 10%, op voorwaarde dat je heel snel beslist. Hou in gedachten dat zulk rendement altijd synoniem is met een even hoog risico, dus dat je kapitaal in gevaar komt.

Een andere veel voorkomende vorm van fraude: een aan- en verkoopplatform stelt je voor diamanten aan te kopen voor een bepaald bedrag, om ze kort daarna weer voor jou te verkopen. Op het eerste zicht krijg je uiteraard een verleidelijke winst voorgeschoteld. Vervolgens zullen ze aandringen om nog meer te investeren, in nieuwe edelstenen. Uiteindelijk valt alles als een kaartenhuis in elkaar en zie je je geld nooit meer terug. Nog een potentieel risico dat slachtoffers van frauduleuze platformen al ondervonden, is dat ze de aangekochte diamanten niet meer konden verkopen. En dan zijn er natuurlijk de valse diamanten die aan de echte prijs worden verkocht, zoals de moissaniet, een synthetische edelsteen die verkocht wordt als diamant maar in werkelijkheid beduidend goedkoper is.

De AFDM als leidraad 

Ga voor je gaat investeren in diamant eerst naar de website van de AFDM, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Naast de ‘normale’ waarschuwingen, die trouwens eigen zijn aan elke investering, zijn er ook die nauwer gelinkt zijn aan de diamantmarkt. De AFDM raadt onder andere aan om na te gaan of alle gegevens van het diamantbedrijf wel degelijk op het platform worden vrijgegeven, zoals de juridische gegevens, een adres en/of een telefoonnummer. Een pas opgericht bedrijf moet alvast een belletje doen rinkelen. Zorg er ook voor dat je van tevoren duidelijk weet wat de aan- en verkoopvoorwaarden van je diamanten zijn. Als het niet allemaal duidelijk is, zet de procedure dan stil en zoek een ander platform. Raadpleeg bij twijfel de niet-exhaustieve lijst van de AFDM met bedrijven die door gebruikers als onbetrouwbaar werden aangeduid: www.fsma.be/nl/warnings/lijst-van-door-consumenten-gemelde-websites-die-beleggingen-diamanten-voorstellen. De AFDM wordt niet voor niets de marktpolitie genoemd.

Conclusie?

De diamant geldt zeker als een uitstekende investering op lange termijn. Maar voorzichtigheid en een grondige voorbereiding zijn absoluut noodzakelijk. Want het is niet al goud (of diamant) dat blinkt. Een diamant kopen moet met de grootste zorg gebeuren, onder begeleiding van experten. De diamant is dus een interessante en originele alternatieve investering, maar alleen voor wie van aanpakken weet. De lange weg die een diamant aflegt van de mijn naar je vinger is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je bent dus maar beter op je hoede.

 


© Fiftyandme 2024