Investeren in een verzameling

Investeren in een verzameling, passie en belegging in één de beurs, goud, vastgoed, aandelen… er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om je geld te beleggen. Maar de klassieke opties zijn niet zonder risico en niet altijd rendabel. Waarom zou je niet investeren in een verzameling? Best een slim idee…

Leestijd: 3 minuten

Verzamelen, het is iets dat we als kind al doen en vaak gaan we er ons hele leven mee door. Elk van ons heeft wel een verzameling. Maar stel dat die een echte investering kon worden? Je bent de vijftig voorbij, de kinderen zijn (vaak) het huis uit, de woning is afbetaald. Er gaat een nieuwe financiële toekomst open voor de wat rijpere investeerder. De verzameling die je al jaren bijhoudt kan je aanvullen met elke welgekozen stukken, die in de loop der jaren in waarde stijgen.

Als je wilt beginnen met een verzameling, kan je je het beste aansluiten bij een gespecialiseerde club. Daar ontmoet je mensen die er meer van weten, en zo vermijd je valkuilen en raak je op de hoogte van de grote trends. Maar wat wil je verzamelen? Van speelgoedauto’s tot wijnetiketten, van stripverhalen tot munten, alles kan. Alles kan verzameld worden. Maar als je wilt weten wat je collectie waardevol kan maken, is het antwoord: vraag en aanbod, maar ook de elementen die een toegevoegde waarde zijn. De goede staat of de zeldzaamheid van het verzamelobject. Dat vooral. Hier vind je enkele voorbeelden van verzamelingen die hun waarde blijven behouden, en waarin je een deel van je vermogen kunt investeren. Maar niet meer dan een deel.

Miniatuurauto’s

Miniatuurauto’s spreken tot de verbeelding van mannen én vrouwen (we willen niet seksistisch zijn) die nog een beetje kind zijn gebleven. Er zijn heel wat clubs van verzamelaars en daar kan een nieuwkomer goede raad krijgen  over het uitbreiden van zijn collectie. Als je advies wilt van een kenner, een club wilt vinden of wilt weten wanneer er ruilbeurzen worden gehouden, ga dan naar www.miniaturendekimpe.be , een tweetalige site over de wereld van de miniatuurauto’s. Alleen al de moeite waard om de praktisch volledige lijst van fabrikanten van miniatuurauto’s. Hoeveel moet je investeren voor een model? Reken op 35 tot 60 euro voor een nieuw model in een gespecialiseerde winkel. En zorg dat je de verpakking bewaart.  Voor bepaalde collectiestukken leg je 250 tot 300 euro neer, bijvoorbeeld voor de Corgy Toys DB5 van de James Bondfilm op een schaal van 1/43.
In Brussel zijn er verschillende gespecialiseerde winkels waar je een idee kan krijgen van de keuze aan modellen die er te koop is. Zo is er Autoworld bij het Jubelpark of Grand Place Models. Twee tempels van miniatuurauto’s waar je kunt beginnen met je collectie en volop goede raad krijgt.

Stripverhalen

Ook stripverhalen kunnen een investering zijn als je je geld op de juiste manier belegt. Maar daar heb je een goede neus en de steun van specialisten voor nodig. Vergeet de originele tekeningen van Hergé of andere meesters van het stripverhaal, waar astronomische prijzen voor worden betaald. Blijf met je voeten op de grond en doe bescheiden investeringen die zeker in waarde zullen toenemen in de toekomst. De prijzen op de stripverhalenmarkt zijn de laatste jaren sterk gestegen, maar het is nog niet te laat om ermee te beginnen. Je kunt investeren in nieuwe strips of in hele oude (die duurder zijn). Wat de prijs van een stripboek bepaalt, is de oplage (hoe kleiner, hoe meer het waard is), de staat waarin het verkeert maar ook de belangstelling op de markt voor de reeks of de schrijver. Om wegwijs te raken zijn rommelmarkten en tweedehandswinkels uitstekende jachtterreinen, waar je koopjes kunt doen. Als je liever tekeningen koopt om thuis op te hangen, moet je rekenen op een budget van enkele duizenden euro’s voor middenklasse striptekenaars, die niet tot de grote ‘sterren’ behoren. In elk geval doe je er goed aan de markt te bestuderen via internetsites als Artprice. Zo weet je welke prijs je moet betalen.

Wijn

Een product dat erg in de smaak valt bij vijftigplussers en dat ook een goede investering kan worden, is wijn. En net als bij elke investering is het ook hier een goed idee om te diversifiëren, zowel in merken als in jaargangen. Investeren in Grands crus levert een gemiddeld rendement op van “4 à 8% per jaar». Maar vraag ook naar wijnen van 5 tot 15 jaar om te profiteren van het potentieel van een dergelijke investering.

Je zult zeker de raad van specialisten in de oenologie kunnen gebruiken. Om te voorkomen dat je de meest gebruikelijke fouten maakt, kan je gaan kijken op de pagina van de FSMA (Financial Services and Markets Authority), waar je duidelijke en vooral nuttige raad vindt: https://www.fsma.be/nl/warnings/beleggen-wijn-let-op-voor-oplichters)  Met dit soort investering kunnen ook kosten gemoeid zijn. Als je geen goede wijnkelder hebt, moet je je kelder laten isoleren, een wijnkoelkast aanschaffen of je vloeibare schat laten bewaren bij een gespecialiseerde firma.

Een collectie heeft emotionele waarde

Op enkele uitzonderingen na zal je van het investeren in een collectie geen miljardair worden. Verwacht geen schitterend rendement van een dergelijke investering. Maar je collectie kan wel degelijk geld opleveren en meer nog: het heeft een emotionele waarde. Die heeft te maken met het feit dat je iets bezit dat je doet denken aan je jeugd, of iets dat zeldzaam is. Je collectie zal met de tijd in waarde toenemen, en je zult er plezier aan beleven als je stukken toevoegt, en ze (veel) later kunt nalaten aan je kleinkinderen. Iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is van onschatbare waarde. En dat is het beste rendement dat je van je investering kunt verwachten


© Fiftyandme 2024