Trap niet in de pensioenval!

Leestijd: 2 minuten

Finance2 - copie

Iedereen droomt van een luxueuze oude dag. Om hier echt van te kunnen genieten vertrouwt u best niet alleen op het wettelijke rustpensioen en het kapitaal opgebouwd via pensioensparen. U zal zelf een aantal beleggingsbeslissingen moeten nemen. Dit is best leuk en spannend, maar de kans op foute beslissingen neemt uiteraard ook toe. Om deze te vermijden, houdt u best rekening met een aantal punten.

Zo leert de ervaring ons dat mensen weliswaar sparen maar dat dit nog al te vaak op suboptimale wijze gebeurt. Wenst u een optimalisatie te realiseren op lange termijn dan dient u zich steeds degelijk te (laten) informeren over de verschillende producten én de instellingen die deze producten aanbieden.

Alvorens een strategie te bepalen voor de verdere opbouw van uw pensioenkapitaal is het cruciaal dat u een duidelijk beeld heeft van uw huidige situatie. Op die manier kan u het eventuele pensioentekort begroten en inzicht krijgen in de bedragen die u bijkomend nodig hebt. Ook het tijdstip waarop u deze bedragen ter beschikking wil hebben speelt een rol. Wanneer u dit alles weet kan u een degelijk sluitende pensioenstrategie ontwikkelen.

Finance

Pensioenproblemen duiken op wanneer u de uitvoering van uw pensioenopbouw uitstelt en enkel in het nu leeft. Zolang u professioneel actief bent, is het handhaven van het uitgavenpatroon immers niet moeilijk. De pensioenval klapt pas dicht na pensionering wanneer u een te klein pensioenvermogen heeft opgebouwd en dus het huidige consumptiepatroon niet kan handhaven.

Het is dus geen loze kreet vandaag nog aan uw pensioenplanning en –opbouw te beginnen. Enerzijds start u best zo vroeg mogelijk, anderzijds is het nooit te laat om u hier in te verdiepen en de nodige voorbereidingen te treffen voor de jaren na uw pensionering. Wat is er immers mooier dan zelf te bouwen aan uw toekomstdromen?


© Fiftyandme 2024