Unicef

In uw testament: een betere wereld voor de kinderen

Leestijd: 2 minuten

Als je geen wettelijke erfgenamen hebt, verdwijnt je erfenis op het einde van je leven in de zakken van vadertje staat. Waarom dan nu al niet bij leven en welzijn beslissen om afscheid te nemen met een ultieme daad van vrijgevigheid? Om bij te dragen aan een mooiere toekomst voor kinderen die het nodig hebben? Dat is wat Unicef ons voorstelt.

Een testament is een manier om de waarden die je tijdens je leven belangrijk vond te laten voortleven. Door je familie en je geliefden te helpen, maar ook – waarom niet? – door een goed doel te steunen zoals Unicef. Zij komen overal ter wereld kinderen te hulp en bouwen op die manier aan een betere toekomst.

Gezondheid is hét actieterrein bij uitstek van Unicef, want gezonde kinderen worden gezonde volwassenen die in staat zijn om hun eigen levensomstandigheden te verbeteren én die van hun gemeenschap en hun land. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar besmet met HIV/aids, in 90% van de gevallen besmet door hun moeder. Een ander thema dat nauw aansluit bij gezondheid, is makkelijke toegang tot drinkbaar water en sanitair. Unicef ijvert ook voor betere voeding, onderwijs (57 miljoen kinderen kunnen niet naar de lagere school, waarvan een grote meerderheid meisjes), veiligheid en sociale integratie.

Welk soort testament?

Je kan van Unicef je enige erfgenaam maken of hen een bepaalde som nalaten, een percentage van je bezittingen, in welke vorm dan ook: geld, aandelen, beleggingen, pensioenfondsen, kapitaal van (levens)verzekeringen, juwelen, kunstwerken, roerende of onroerende goederen – in eigendom of in vruchtgebruik. En als je dat vastlegt in een testament, ben je zeker dat je laatste wensen uitgevoerd worden.

De eenvoudigste manier om een testament op te stellen is samen met de notaris (een notarieel of authentiek testament: www.notaris.be) of het hem of haar te overhandigen als je het zelf opgesteld hebt, in aanwezigheid van twee getuigen (internationaal testament). Je kan ook zelf je testament opmaken (een olografisch testament), maar dan moet je het schrijven in je eigen handschrift, dateren en ondertekenen. De datum is van onmisbaar belang, om later te kunnen aantonen dat men op dat moment in staat was om een testament te schrijven. Want om een testament op te stellen moet je gezond van geest zijn en ook op wettelijk gebied niet incapabel zijn verklaard. Een olografisch testament is uiteraard de goedkoopste oplossing, maar ook de meest risicovolle omdat het verloren kan geraken of in de verkeerde handen terecht komen.

Wil je precieze en vertrouwelijke inlichtingen, contacteer dan  M Michel Lorge op 02/230.59.70 of per email mlorge@unicef.be.

www.unicef.be/nl/steun-de-kinderen/testament/geef-hen-een-toekomst/


© Fiftyandme 2024