“We willen dat onze nalatenschap bij kinderen komt die het nodig hebben”

Leestijd: 3 minuten

Na hun bezoek aan het SOS Kinderdorp Assomada op het Kaapverdische eiland São Tiago nemen Imke en Henk Molenhuis een bijzondere beslissing. “Omdat we zelf geen kinderen hebben, geven we SOS kinderen een plekje in ons testament.” Imke (60) vertelt.

Life-magazine“In 1975 ontmoetten mijn man en ik elkaar tijdens het druiven plukken in Frankrijk. Na drie dagen hadden we al discussie over het wel of niet krijgen van kinderen. Ik was schooljuf en dol op kinderen. Fantastisch vond ik het dat kinderen mij met bijvoorbeeld hun spreekbeurten over allerlei onderwerpen dingen leerden, die ik niet wist.

Maar toch was het voor mijn man en mij snel duidelijk dat we zelf geen kinderen wilden. Wij vonden de toekomst voor kinderen somber. Het waren de jaren van dreigende kernwapens, milieuvervuiling en dergelijke. We besloten dat we steun wilden geven aan kinderen die al geboren waren. Zo werden we onder meer donateur van SOS Kinderdorpen, Unicef en Terre des Hommes.”

Blijdschap

Tijdens een vakantie in 2003 bezocht hetechtpaar het SOS kinderdorp Assomada,Kaapverdië. Een bezoek dat Imke altijd is bijgebleven. “Het was puur toeval dat we daar in een kinderdorp kwamen. We hadden geen afspraak, maar werden zeer hartelijk ontvangen. We zagen dat er erg goed werk werd verricht.

De kinderen kregen er een thuis, gezonde voeding en verzorging en ze werden ook opgeleid voor een praktische baan in de maatschappij. Heel toekomstgericht.

“De tevredenheid en de blijdschap die de kinderen uitstraalden waren prachtig en voor ons onvergetelijk. Want op het eiland zagen we ook veel kinderen met een trieste en lege blik in hun ogen. Dat waren kinderen in moeilijke omstandigheden die niet het geluk hadden opgenomen te worden in het kinderdorp.”

SOS kinderen als erfgenamen

Life-magazineTerug thuis stapten Imke en haar man naar de notaris. “De doelstelling en het werk van SOS vonden we zo aangrijpend, dat we snel na die Kaapverdische reis ons testament hebben aangepast. We willen dat SOS kinderen de helft van onze erfenis krijgen.

We hebben geen specifieke wens voor een bepaald land of kinderdorp, het belangrijkste is dat het straks terechtkomt bij kinderen die het nodig hebben. Want er is te veel armoede op de wereld. We hebben in de praktijk gezien dat SOS kwetsbare kinderen helpt om een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

We hopen echt dat de grote verschillen in levensstandaard in de wereld verdwijnen. Kinderen hebben daar recht op.”

Wil je meer weten?
Ontdek hier alles rond testamenten voor goede doelen. 

SOS Kinderdorpen in België en in de wereld

SOS Kinderdorpen biedt kinderen die niemand meer hebben om voor hen te zorgen een nieuwe thuis. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika en ook in Europa vangt de organisatie kinderen op in SOS families, waar liefde, vertrouwen en respect de basis vormen van het samenleven.

In België heeft SOS Kinderdorpen vier projecten. In het SOS Kinderdorp Chantevent (Marche-en-Famenne) vinden zo’n veertig kinderen wiens ouders niet meer voor hen kunnen zorgen op lange termijn een nieuwe thuis. Het Simbahuis (Liedekerke) biedt acht kinderen en hun gezin opvang en begeleiding, zodat ze zo snel mogelijk weer samen verder kunnen. In Kraainem vangt SOS Kinderdorpen negen kindvluchtelingen op die zonder volwassene in ons land toekwamen. En samen met de sociale voetbalclub BX Brussels biedt SOS Kinderdorpen kansen en begeleiding aan kinderen uit kwetsbare Brusselse gezinnen.

Een testament in het teken van kwetsbare kinderen?

SOS Kinderdorpen is grotendeels afhankelijk van giften, waaronder ook legaten. Alleen zo kan de organisatie haar werk verderzetten. Ook u kunt eenvoudig SOS Kinderdorpen in uw testament opnemen. Ook als u andere erfgenamen heeft kan dat, via een duolegaat. Uw gift geeft SOS Kinderdorpen de mogelijkheid om kinderen die er helemaal alleen voor staan een liefdevolle thuis te geven.

Wilt u er graag eens over praten? Of wilt u zich gewoon informeren?
Neem dan contact op met Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen
hilde@sos-kinderdorpen.be – 0478/39.04.39
of
stuur een mailtje naar info@sos-kinderdorpen.be en vraag onze gratis brochure aan.


 


© Fiftyandme 2024