De 1001 kleuren van de Périgord

Leestijd: 6 minuten

Op zoek naar een zowel culturele als gastronomische bestemming op minder dan twee uur vliegen uit België? Kies dan voor de Périgord: minder bekend bij ons, maar zij combineert wel beide criteria, met adembenemende landschappen daar bovenop.

Door Pierre Benoît Sepulchre

Sans titre-2Of het nu voor een lang weekend is of voor een weekverblijf: de Périgord barst van de sites die een bezoek afsmeken en van de heerlijke tafels. Deze streek, die relatief geïsoleerd ligt tussen Bordeaux, Tulle, Limoges en Toulouse, en daardoor bevrijd is van de drukte die de grootsteden typeert, getuigt van een unieke gastvrijheid en een service die ook in Frankrijk steeds zeldzamer wordt. Voeg daaraan toe de gastronomie en u ontdekt een vakantieplek die men telkens opnieuw met een steek in het hart verlaat.

Niet één Périgord, maar vier!

De Périgord valt voor het grootste deel samen met het departement van de Dordogne. Dit is een voornamelijk landelijke regio, die niettemin gekenmerkt wordt door een rijk cultureel, historisch en archeologisch patrimonium. In het noorden ligt ‘le Périgord vert’ waarvan de kleuren geassocieerd worden met bossen (eiken en kastanjebomen) en ontelbare velden. Centraal herinnert ‘le Périgord blanc’ aan de kleur van de kalksteenbodem. ‘Le Périgord noir’ in het zuidoosten is de oudste ‘appellation’ van de vier, waarbij het zwart verwijst naar de dichte, mysterieuze bossen in de omgeving van Sarlat. En tot slot is er ‘le Périgord pourpre’ in het zuidoosten. Dit stukje ontleent zijn bijnaam aan de paarse verkleuring van de wijnbladeren in de herfst. In Bergerac en omgeving wordt inderdaad wijn geproduceerd die tot de beste van Frankrijk mag gerekend worden.

To do: Tafelen in Périgueux 

Centraal in ‘le Périgord blanc’ ligt Périgueux: een stad met Romeinse roots en ook in deze moderne tijden matig geïndustrialiseerd. Périgueux is zeer actief op cultureel vlak en biedt de bezoeker het hele jaar door tentoonstellingen, concerten, toneelopvoeringen alsook een mimefestival in de zomermaanden. Maar deze stad trekt ook veel gasten uit de directe omgeving aan omwille van zijn markten. Hoewel fruit en groenten het hoge woord voeren in de stalletjes, staat de culinaire hoofdstad van de Périgord sinds de middeleeuwen vooral bekend voor zijn delicatessen: gekropte eenden en ganzen, ganzenlever, karkassen van gevogelte, eendenborst, ingewanden en truffels – liefhebbers van lekker vlees komen hier aan hun trekken. Weet dat traditie en authenticiteit heilig zijn voor de ‘Pétrocoriens’ (want zo heten de inwoners van Périgueux, red.) en dat merk je het best op de Place Saint-Louis in het hart van de oude stad.

life-magazine

Eens je voldaan bent, dringt een bezoek aan de Saint-Frontkathedraal zich op. Een andere plaatselijke curiositeit is het ‘Musée d’Art et d’Archéologie de Périgueux’. Dit museum is zo’n 2000 m2 groot. Het werd in 1835 opgericht op initiatief van twee plaatselijke geleerden en is voornamelijk gewijd aan archeologie en etnografie. Het heeft ook een indrukwekkende afdeling Schone Kunsten.

To do: Ga boven-en ondergronds 

De site van Lascaux II ligt op enkele minuten rijden van Périgueux. Om de muurschilderingen te beschermen, is de originele grot niet langer toegankelijk voor het publiek, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de prachtige kopie. Op die manier kunt u tijdens het geleid bezoek toch genieten van de artistieke kunststukjes van de ‘homo prehistoricus’ die zowaar reeds gebruik maakte van het reliëf op de rotsen om zijn tekeningen beter te laten uitkomen.

photoEen beetje verderop ligt een andere site die eveneens de moeite loont: het Maison forte de Reignac. Dit kasteel is het enige ooit dat gedeeltelijk in de kalksteenrotsen is gebouwd. Het enige ‘kliffenkasteel’ in Frankrijk is volledig intact en u vindt er eveneens een unieke collectie folterinstrumenten.

To do: Met de gabarre op de Dordogne 

pergrdAls u zich aangetrokken voelt tot een boottochtje, dan moet dit gebeuren op de Dordogne en wel ter hoogte van het dorpje La Roque-Gageac. Dit gehucht siert ontelbare prentbriefkaarten en was een belangrijke handelspost toen de vrachtvaart nog hoogtij vierde. Het dorpje lijkt wel opgehangen tussen de kliffen en de rivier, en het geniet van een bijzonder zacht microklimaat. Bij zoverre dat er zelfs een exotische tuin is aangelegd!

Eens ter plaatse en comfortabel geïnstalleerd aan boord van een replica van een 18e-eeuwse ‘gabarre’ dobbert u vredig gedurende bijna een uur op de ‘rivier van de hoop’ waar destijds hout, wijn en kruiden werden getransporteerd. De gelegenheid bij uitstek om volop te genieten van het zicht op de kastelen in de vallei en de rijke plaatselijke fauna. Orgelpunt van deze aangename uitstap: het keerpunt vlakbij de brug van Tournepique, met een onvergetelijk uitzicht op het kasteel van Castelnaud-la-Chapelle.

To do: Kuieren in een romantische tuin 

kbkljfIn de Périgord is een bezoek aan de hangende tuinen van Marqueyssac een must. Een unieke plek die de vurigheid uit de flamboyante tijden heeft behouden toen wandelen en wegdromen nog tot de dagelijkse beslommeringen behoorden van een bourgeoisie die baadde in de romantiek. De tijdloze tuinen bieden meer dan 6 km schaduwrijke wandelpaden. Het park is alle dagen open en dat het hele jaar door.


© Fiftyandme 2023