De 1001 kleuren van de Périgord

Leestijd: 6 minuten

To visit: Sarlat, o zo puur 

Sarlat is veruit de meest toeristische site van de streek. Elk jaar ontdekken ruim anderhalf miljoen bezoekers deze stad die volkomen terecht als een middeleeuws juweeltje wordt beschouwd.

Sarlat is gebouwd rond een klooster. In de middeleeuwen bloeide deze stad door de activiteiten van winkels en werkplaatsen. Hoewel Sarlat de dag van vandaag hoofdzakelijk commercieel georiënteerd is, is ook de agrovoedingsindustrie er vertegenwoordigd, met name door de vele producenten van ganzenlever. Deze unieke site laat zich het best ontdekken vanaf de panoramische lift die in de klokkentoren van de voormalige Sainte-Mariekerk is geïnstalleerd. Een idee dat we danken aan Jean Nouvel, kind van de streek, die eveneens verantwoordelijk is voor zijn transformatie tot overdekte markt.

To visit: Bergerac, te midden de wijngaarden 

Bergerac is het resultaat van een geslaagd huwelijk tussen het water en de bodem. Deze stad langs de boorden van de Dordogne was ooit een centrum van de vrachtvaart. Tegenwoordig staat zij in het teken van de watersport en uitstappen op de rivier; een welwillende rivier die de wijngaarden in de omgeving de kans gaf om zich te ontwikkelen en liefst 13 ‘appellations contrôlées’ hielp geboren worden.

De geschiedenis van Bergerac laat zich aflezen in de straatjes van de oude stad die prachtig en minutieus werd gerestaureerd. Tussen de huisjes met stucwerk torent het kleurrijke standbeeld van Cyrano de Bergerac. Dit sympathieke personage, dat uit de verbeelding van Edmond Rostand is ontstaan, symboliseert op een prachtige manier de liefde die deze stad koestert voor vrijgevigheid en creativiteit.

Wie Bergerac zegt, zegt automatisch wijndomeinen. Een van de blikvangers is Château Montdoyen en daar hebben de eigenaars – de familie Herbise – alles mee te maken, want zij ontdekten dit verwaarloosde domein in 1997 tijdens een verblijf in de Dordogne en werden er prompt verliefd op. Jean-Paul Hembise, op dat moment woonachtig vlakbij Rijsel, gaf alles op om naar de streek te verhuizen die zijn opa o zo dierbaar was. In Château Montdoyen wordt alles in het werk gesteld om de wijnen hun eigen persoonlijkheid te geven zonder de bodem te verloochenen waarop zij geboren werden. Een domein dat u zonder meer met een bezoek moet vereren!

Wegwijzer

Hoe erheen ? Van op de luchthaven van Bergerac Roumanière vertrekken tijdens het zomerseizoen twee rechtstreekse vluchten richting Charleroi Brussels South (en omgekeerd). Deze kleine luchthaven ligt op amper 3 km van Bergerac en ontvangt jaarlijks zo’n 300.000 passagiers.
Praktisch: heel wat autoverhuurbedrijven hebben hun zetel bij de uitgang van de luchthaven.
Minpunt: de gsm-ontvangst in de omgeving van de luchthaven is vatbaar voor verbetering.


Aanraders 

Nicolas L (Périgueux) – www.restaurantnicolasl.com
La Taula (Périgueux) – 3 Rue Denfert Rochereau, 24000 Périgueux
Maison Mazières (charcuterie artisanale à Périgueux) – www.maison-mazieres.com
Maison de Marquay (Sarlat) – www.maisondemarquay.fr
La Treille (Vitrac) – www.latreille-perigord.com
Le Vin’Quatre (Bergerac) – 14 rue Saint-Clar, 24100 Bergerac
L’Ostal de Pombonne (Bergerac) – www.ostaldepombonne.fr
Château Montdoyen (Bergerac) – www.chateau-montdoyen.com 


© Fiftyandme 2023