Drink en eet in Franche-Comté
Bijna alle Belgen zijn verliefd op de Elzas. En als we eens wat zuidelijker gaan, is het om te skiën op de besneeuwde bergen van de Alpen of de Jura, maar de schitterende Franche-Comté vergeten we nogal eens. De beroemde Comté kaas kennen we allemaal, en we eten er tonnen van, maar er vallen daar nog heel wat andere plaatselijke gastronomisch schatten te ontdekken. Wij namen er een kijkje en verzamelden een aantal adresjes voor fijnproevers.
De eerste etappe is niet meteen de kortste, maar het is wel puur genieten… een bezoekje aan chocolaterie Edouard Hirsinger, MOF (Meilleur Ouvrier de France).
Monsieur Hirsinger is een man die houdt van traditie maar die uitstekend past in de tijd van nu. Hij is al de derde generatie chocolatiers, en werkt nog altijd op dezelfde plek. Uitbreiden wil hij niet, dus als je zijn chocolade wilt proeven, zal je naar hem toe moeten komen. En dat is ongetwijfeld de moeite waard. Hij produceert een enorme verscheidenheid aan heerlijkheden; sommige van zijn pralines werden door zijn grootvader bedacht… Neem de tijd, ga ook een kijkje nemen in het kleine museum op de kelderverdieping en vergeet niet het een en ander te kopen dat je kunt laten opsturen. Puur geluk. (38 Place de la Liberté, 39600 Arbois, T. +33 (0)3 84 66 06 97 – www.chocolat-hirsinger.com).
Hou je van kaas en wil je dolgraag weten wat Comté precies is? Gelijk heb je. Wil je ontdekken wat zo bijzonder is aan deze kaas, waar een liter melk de duurste is in heel Frankrijk en waar de boeren het gelukkigst zijn? Breng dan een bezoek aan de rijpingskelder van de Comté in het Fort Saint Antoine in Saint Antoine. Reserveer wel van tevoren want ze zijn niet altijd open. (Fort Saint Antoine, 25370 Saint-Antoine, T. +33 (0)3 81 49 14 34 – www.comte-petite.com).
Als je geen kans hebt om het Fort te bezoeken, houd dan halt bij crèmerie Marcel Petite (1 Rue Sainte-Anne, 25300 Pontarlier, T. +33 (0)3 81 39 09 50). De zaakvoerder van deze kaashandel-kruidenier-wijnkelder heeft een zeer uitgebreide kennis en is bijzonder vriendelijk.
Wil je nog meer weten over kaas, reis dan na een overnachting in Malbuisson nog vijf kilometer verder en breng een bezoekje aan La Fruitière des Lacs in Labergement-Sainte-Marie. In deze coöperatieve leggen ze je graag alles uit over de productie en het rijpen van de kazen. Als je buiten stapt, weet je gegarandeerd heel wat meer over voeding. Neem de tijd in deze winkel, want je vindt er allerlei plaatselijke producten van de beste kwaliteit. Hier weten de mensen hoe je goed moet leven… (1 Rue derrière chez Saget, 25160 Labergement-Sainte-Marie, T. +33 (0)3 81 38 12 91).
Vervolgens kun je op adem komen en overnachten bij Le Bon Accueil in Malbuisson (1 Michelinster). Wij aten er de beste blauwe forel die we ooit geproefd hebben, schitterend gewoon. Mevrouw doet de zaal, meneer staat achter het fornuis en de kamers zijn comfortabel zonder overbodige franje. Met andere woorden: een zalig adres. (1 Chemin de la Grande Source, 25160 Malbuisson, T. +33 (0)3 81 69 30 58, www.le-bon-accueil.fr)
Nog een goed adresje om te eten en eventueel te blijven slapen is Le Tillau. Het restaurant ligt aan het einde van de wereld, in de bergen, en je wordt er wakker met het geloei van de koeien. Ze hebben er een schitterende kaart vol plaatselijke producten en authentieke smaken. (Le Mont des Verrières, 25300 Verrières-de-Joux, T. +33 (0)3 81 69 46 72, www.letillau.com).
Wie Franche-Comté zegt, zegt ook Jura, de streek van de wijn, en daarom trokken we naar twee heel verschillende domeinen.
_Het Domaine de la Pinte werkt biodynamisch (Kelder: 8 Rue de l’Hôtel de Ville, 39600 Arbois – Domein: 8 Route de Lyon, 39600 Arbois T. +33 (0)3 84 66 06 7, www.lapinte.fr). De uiterst vriendelijke mensen die er werken volgens deze bijzondere methode zijn erg begaan met het milieu en zijn zich bewust van de schade die de mens kan aanrichten in de natuur. Ze willen het evenwicht herstellen en dat is een prima idee. De wijnen zijn allemaal met de uiterste zorg bewerkt. Nee, het zijn geen natuurwijnen, en er is geen sprake van aroma’s die niet helemaal kloppen of verontrustende troebelheid. De wijnen van het Domaine de la Pinte verdienen een bezoekje en een plaatsje in de autokoffer.
_Het Domaine De Lahaye – Guillaume Tissot (Domaine De Lahaye, 45 Impasse Jeanne d’Arc, 39210 Nevy-sur-Seille, T. +33 (0)6 80 38 54 06, www.domaine-de-lahaye.fr). Aan het hoofd van dit domein staat een uitzonderlijk man, uiterst vriendelijk en boeiend, die duidelijke uitleg geeft. Neem de tijd, zeker twee uur, want dit is niet het soort domein dat je in vogelvlucht bezoekt. Het ziet er niet zo glamoureus uit van buiten, maar binnen de muren word je met een enorme hartelijkheid ontvangen, en daar komt het toch op aan als het om wijn gaat.
Als je er toch bent, informeer dan ook eens naar de absint die er gemaakt wordt. Rond dit drankje bestaan heel wat geheimen. Het voornaamste is misschien wel de leugen van de Staat die ertoe geleid heeft dat de groene drank ten onrechte volledig verboden werd. Nee, van absint word je niet gek, nee, Vincent Van Gogh heeft zijn oor niet afgesneden in een dronken bui na het drinken van absint. Met andere woorden; neem je moed in beide handen en proef van grootmoeders drankje dat medicinale eigenschappen heeft en waarover zoveel te vertellen is… Ontdek de geschiedenis van absint in Pontarlier in het Musée Municipal, 2 Place d’Arçon, 25300 Pontarlier, T. +33 (0)3 81 38 82 11. Ga daarna zelf absint en een hele reeks andere producten proeven bij Distillerie Pernot, net buiten Pontarlier (18-20 Le Frambourg, 25300 La Cluse-et-Mijoux, T. +33 (0)3 81 39 04 28, www.emilepernot.fr). Als je zin hebt om de nieuwe generatie distilleerders en hun producten te ontdekken, neem dan ook de tijd om de artisanale distilleerderij Marguet-Champreux te bezoeken (40 Grande Rue, 25560 Dompierre-les-Tilleuls, T. +33 (0)6 86 16 23 34). Intussen heb je ook geleerd dat absint uit Zwitserland komt, met name uit Val-de-Travers. Maak dus even de oversteek naar het Maison de l’absinthe in Zwitserland (Grande Rue 10, 2112 Môtiers, Zwitserland, T. +41 32 860 10 00). Op de bovenverdieping vind je daar een schitterend levend museum rond de absint en het clandestiene leven dat het drankje bijna een eeuw leidde. Beneden kan je alle absint proeven die officieel in Zwitserland gemaakt wordt. Maar wees voorzichtig als je met de auto bent. Vraag aan de toonbank dus welke route je te voet kunt volgen naar de absint-fontein (meer info en adressen: La Route de l’Absinthe, www.routedelabsinthe.com en het Comité Interprofessionnel des Vins du Jura (CIVJ), www.jura-vins.com).
Overnachten in Arbois
Een fantastische ontvangst, charmante, comfortabele kamers, middenin de stad, maar wel met een grote tuin en zelfs een zwembad. Met andere woorden: een ideaal logeeradresje onderweg. Chambres d’hôtes ‘Closerie les Capucines’ , 7 Rue de Bourgogne à 39600 Arbois, T. +33 (0)3 84 66 17 38, www.closerielescapucines.com.
Meer artikelen ? www.fiftyandmemagazine.be/nl/reizen