Dit jaar krijgt Gent er met de Floraliën een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. De stad wordt 10 dagen lang, van 22 april tot 1 mei, het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. Ook Antwerpen krijgt sinds dit weekend een groenstedelijk festival met Botanik in deSingel.
Door AGNES PIRLOT DE CORBION
Gent: Floraliën
De Floraliën Gent trekken weg uit Flanders Expo en vieren hun 35e verjaardag in het hart van de stad van het Gravensteen. Het evenement ontleent zijn inspiratie aan een Engels voorbeeld en begon in 1809 als een bescheiden tentoonstelling met 50 planten in een kleine Gentse herberg. Voor de organisatie zorgde de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde. In 1878 werd overgeschakeld naar een vijfjaarlijks tempo om vervolgens beetje bij beetje door te groeien naar de gigantische Floraliën die keer op keer honderdduizenden bezoekers lokken.
Dit jaar keren de Floraliën terug naar de stad onder de vorm van een bruisend bloemen- en plantenfestival. Voor het publiek zijn er demonstraties van florale kunst, inspiratietuinen, 100% natuurprojecten en tentoonstellingen. De grootste Belgische en buitenlandse talenten, zowel floristen, siertelers, landschapsarchitecten en kunstenaars zullen hun mooiste ontwerpen tentoonstellen op de vier sites van het kunstenkwartier.
Bijlokesite: east meets west
Japan is eregast op Floraliën 2016. Dat betekent een wereld van azalea’s, camelia’s en bonsais. Bewonder de Japanse tuin die door zusterstad Kanazawa is ingericht en treed binnen in de wereld van ikebana met de Japanse topfloriste Akane Teshigahara.
Leopoldskazerne: bomen in de stad
Groen in de stad is dé trend. Verticaal tuinieren is daar een mooi voorbeeld van. Verticale of trapvormige modules, steenkorven in metaaldraad of in kaders op maat: stuk voor stuk groene dragers die muren en gevels versieren.
Sint-Pietersplein: verleden en toekomst
Er hangt een reusachtige bloemenluchter in de barokke pandgangen van de abdij. Bloemen en hoofdzonden ontmoeten er elkaar terwijl de abdijtuin wordt versierd met een adembenemende land art installatie van Bob Verschueren. Ontdek ook de stadslandbouw in de Wereld van Kina.
Citadelpark: een feest voor alle zintuigen
De oude Floraliënhal is terug van weggeweest en opent zich helemaal voor de Vlaamse sierteeltsector met een concept dat ontwikkeld is door het architectenteam Inge De Bruycker en Denis Dujardin. De Gentse azalea krijgt een hoofdrol toebedeeld en dit in combinatie met andere planten. Groene en bloeiende kamerplanten, tuinplanten, éénjarigen en snijbloemen worden gecombineerd tot één grote landschappelijke sculptuur. In de centrale hemicyclus van het Museum voor Schone Kunsten laat een kunstenaarsduo een installatie groeien met materiaal dat ze in de stad hebben verzameld.
Praktische info
van 22 april tot 1 mei 2016, van 8 tot 22 uur
tickets van 32 tot 35 euro.
www.floralien.be
Antwerpen: BOTANIK
De dagen lengen, de bomen botten, de vogels vliegen naar hun zomerland en in deSingel ontkiemen de zaadjes van ‘BOTANIK’, een gloednieuw weerkerend festival rond groenstedelijkheid, dat gezwind het buiten- en het stadsleven met elkaar verbindt. U ontdekt innovatieve ideeën, binnenhuisgroen, architectuur, stadsontwikkeling, kleinschalige ondergrondse initiatieven en artistiek werk.
De eerste editie vindt plaats op zaterdag 23 april 2016 en draagt als ondertitel ‘Green Guerrilla’. Ontdek een wereld van speelse, plantaardige anarchie in de stad: mosgraffiti, tegelonkruid voor consumptie, nieuwe ideeën voor kamerplanten, wildzaaien, …
Waaraan mag u zich verwachten?
1. Plantenmarkt (plein hoofdingang)
Met een keure aan kleinschalige groene bedrijven, kwekers met een duurzaam en fris karakter, en toepassingen voor binnenhuisgroen. Kom snuisteren tussen zaden, kruiden en potten en schaf uw eerste voorjaarsplanten aan.
2. Workshops
Groene guerrilla voor doe-het-zelvers, aangeleerd door experten. Kinderen koken met stadsvondsten of maken zaadgranaten. Volwassenen leren enten, ‘koke bonkei’-landschappen maken, wildplukken en koken met onkruid. Een overzicht vindt u hier. Vooraf inschrijven is sterk aanbevolen.
3. Documentaires en sprekers (inkomhal)
Luminueze ideeën en artistieke uitingen daarvan, met een grote wowfactor.
4. Jardin Botanique (binnentuinen)
Dé groene ontmoetingsplek van Antwerpen: deSingel transformeert, van parking tot artiestenfoyer. Tapijten worden uitgerold, tentzeilen gespannen, minimoestuinen aangelegd, een bar in recuperatieramen gebouwd. Lokale foodies trakteren u op heerlijke duurzame voeding waaronder drankjes met een botanische insteek.
5. Tussen 17 en 20 uur schuift u ongetwijfeld graag aan bij het ‘Diner au Tapis’.
BOTANIK is een organisatie van LesOdettes, Labeur Local en deSingel.