Château Castigno

Château Castigno: het charmante hotel en wijndomein van Belgisch koppel Tine en Marc

In het Franse departement Hérault verzet een klein dorp zich tegen elke expressie van drukte. In Assignan draait de wereld inderdaad om epicurisme. Tine en Marc Verstraete toverden er een wijndomein om tot een verbazingwekkende plek in het teken van de levenskunst. Welkom in het Village Castigno Wine Hotel & Resort.

Leestijd: 4 minuten

Na de wereld te hebben afgespeurd in de queeste naar hun ultieme wijngraal ontdekken Tine en Marc Verstraete – zij kostuumontwerpster in de filmwereld, hij rijk geworden in de verpakkingsindustrie – in 2007 het Château Castigno in Assignan. Het ligt in het Franse zuiden, enkele kilometers buiten Béziers en aan de voet van de Montagne Noire. De eerste kennismaking is brutaal en ontnuchterend. Het domein is in de vergetelheid geraakt en op sterven na dood. De wijnstokken zijn verwilderd. De bastide, ooit een trots onderkomen van Romeinen en de Maltezer Orde die het kasteel bouwde, is in verval. Tot Tina en Marc op het toneel verschijnen. De eerste doelstelling van het intussen gescheiden koppel is simpel: lekkere biowijn produceren. Daar slagen zij ook in, met dank aan wijnmaker Michel Tardieu. Hij voert de wijnen van Château Castigno naar de top van de appellation Saint-Chinian en daardoor wordt de kring van vrienden en nieuwsgierigen met de dag groter.

Marc Verstraete

Omdat Assignan vol verlaten huizen staat, ligt de volgende stap voor de hand. Tine en Marc krijgen de zegen van de lokale burgemeester en gaan aan de slag. Ze restaureren een eerste huis, een tweede, een derde… De teller valt stil op zestien. Beetje bij beetje komt het dorp weer tot leven. En omdat er geen winkels zijn, is het logisch dat er een restaurant komt. Waarna een tweede en een derde. Ook het dorpsplein – ooit een parking – krijgt een extreme make-over: kasseien, bomen, tafels en stoelen. Het is er nu heerlijk toeven bij een drankje of een lunch in de schaduw van de rode parasols en platanen. De roze en rode huizen herbergen 24 suites (Cuvée Prestige, Cuvée Millésimée) en comfortabele kamers (Maison d’Amis, Vendangeurs), een wellness (Petit-Pêché), een kunstgalerie, een bar in speakeasy-stijl, een Thais restaurant, een bistronomisch restaurant (La Petite Table) en een gastronomisch sterrestaurant (La Table).

La Table

Genieten!

In een paar jaar tijd is Assignan uitgegroeid tot een mekka voor ‘slow tourism’. Geen wifi of tv in de kamers of restaurants. ‘Elk verblijf in Village Castigno moet een tegengif zijn voor het moderne leven en een hernieuwd contact met het plezier van goed eten, goed drinken en goed leven, samen delen met vrienden’, zegt Marc Verstraete. Bij La Table verwennen de chefs Justine en Stephan Paroche de ogen en de smaakpapillen met een gedurfde, maar verfijnde keuken die optimaal gebruik maakt van lokale producten. Er is geen à la carte menu, maar een dagmenu dat aansluit op het seizoen en de inspiratie van de chefs. Bij La Petite Table ligt de nadruk op gegrild vlees en vis.

Wijnen van Château Castigno (Secret des Dieux of Grâce des Anges…) begeleiden de gerechten. Deze wijnen laten zich ook proeven bij een bezoek aan de verrassende wijnmakerij in de vorm van een fles – een ontwerp van de Belgische architect en decorateur Lionel Jadot. Het is een magische plek en als je het geluk hebt om er aan het einde van de zomer te zijn, word je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de druivenoogst die met de hand wordt gedaan. En in alle rust, want er zijn geen gemotoriseerde voertuigen. De 30 hectare wijngaarden worden sinds 2013 biologisch bewerkt. Zij zijn sinds 2021 in handen van Clément Mengus, een avonturier en oenoloog met een passie voor biodynamische wijnbouw. Paarden brengen de druiven naar de wijnmakerij.

Let op: dit is slechts een van de vele ervaringen in Château Castigno, want er is heel wat keuze. Wandelen in de wijngaarden, yoga in de wijnmakerij, met een Vespa en gewapend met een lekkere ‘pique-nique maison’ de dorpjes van de Haut-Languedoc verkennen (Saint-Chinian, Roquebrun…), paardrijden of fietsen, leren koken of gewoon luieren en lezen bij het zwembad. Zo eenvoudig is dat!

Praktisch

Verblijf ‘L’indispensable’ vanaf € 245 voor twee personen: één overnachting met ontbijt, bezoek aan de wijnkelder en wijndegustatie. In het hoogseizoen toegang tot het buitenzwembad.

Verblijf ‘La Vie en Rose’ vanaf € 358 voor twee personen: één overnachting met ontbijt, romantisch onthaal op de kamer, diner in La Petite Table of in Thais restaurant, exclusief dranken. In het hoogseizoen toegang tot het buitenzwembad.

Verblijf ‘L’épicurien’ vanaf € 503 voor twee personen: één overnachting met ontbijt, diner in het gastronomisch restaurant La Table (exclusief dranken en het Menu Expérience), lunch in La Petite Table, bezoek aan de wijnkelder en wijndegustatie. In het hoogseizoen toegang tot het buitenzwembad.

Info & reserveringen: www.villagecastigno.com – village@chateaucastigno.com – +33 4 67 24 26 41

Het hele artikel lees je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024