Als een mix van het beste dat Italië te bieden heeft, staat Calabrië garant voor een ontspannen vakantie. De regio in Zuid-Italië mengt het typische kustlandschap met rustgevende kleine dorpjes. De echte dolce vita vind je dus hier.
Calabrië, de zee en de stranden
De 800 km kustlijn en gevarieerde landschappen maken het een echte ansichtkaart. Calabrië heeft prachtige stranden, schoon verklaard door maar liefst 19 Blauwe Vlaggen. Geen wonder dat zoveel mensen uit het buitenland deze plaatsen hebben gekozen als vakantie- of pensioenbestemming. Langs de kust van de Tyrreense Zee, van noord naar zuid, liggen een aantal onmisbare stopplaatsen. Zoals de Riviera dei Cedri, beroemd om de productie van de beroemde Calabrische ceder, de Costa degli Dei, gecentreerd rond de stad Tropea. Maar ook de Costa Viola, gedomineerd door het dorp Scilla en het prachtige strand. Een juweel van Calabrië.
En als je de Ionische Zee opgaat, is het landschap net zo mooi. Zoals de Riviera dei Gelsomini, de Riviera degli Angeli, de Costa degli Aranci, de Costa dei Saraceni en de Costa degli Achei. Zoveel plekken om je handdoek neer te leggen en te genieten van het uitzicht.
De keuze voor duurzaam toerisme
Er heerst een bepaalde zachtheid van het mediterrane leven. Verscholen in een landschap van wijngaarden en olijfbomen, vind je in de dorpjes van Calabrië typische kerkjes, fonteinen en traditionele woningen. Zoveel voorbeelden van de diversiteit van de volkeren die dit gastvrije land hebben bevolkt. Calabrië is een plek van slow tourism, met 15 dorpen die zijn opgenomen in de vereniging van de “Mooiste Dorpen van Italië”. Kleine, vaak dunbevolkte dorpjes waar je kunt luisteren naar de tijd die voorbij gaat. Zoals Badolato, Gerace, Civita, Oriolo, Bova of Tropea, met uitzicht op het heiligdom van Santa Maria dell’Isola, gebouwd op een klif.
Een land van smaken
Wat is een betere manier om Calabrië te ontdekken dan in de keuken? Een kundige mix van zee- en landsmaken vermengen zich met het beroemde mediterrane dieet, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Calabrië heeft een keuken die bekend staat om zijn Calabrische pepers, vleeswaren, wijn en olijfolie. Fijnproevers zullen een bezoek aan een van de restaurants met Michelinsterren in Calabrië niet willen missen voor hun culinaire durf. En als het om souvenirs gaat, heeft Calabrië veel BOB-producten (Beschermde Oorsprongsbenaming) te bieden: Calabrische bergamot, digestief zoethout, schapen- en geitenkazen. En niet te vergeten rode uien, de beroemde nduja (pittige varkensworst), honing, zeevruchten en lokale rauwkost.
Afbeelding © Vincenzo Stranieri