Hotel Lutetia in Parijs : De wedergeboorte van een legende

Na meer dan vier jaar verbouwingswerken opende het beroemde hotel Lutetia in Parijs in 2018 zijn deuren weer. Dankzij deze verjongingskuur mag het hotel terecht een “Paleis” genoemd worden. En diamanten mogen dan eeuwig zijn, paleizen zijn het ook. Echte paleizen, die hun reputatie te danken hebben aan een lange, roemrijke geschiedenis. Op dat gebied is hotel Lutetia in Parijs ongetwijfeld een van de beste voorbeelden dat ware glorie niet vergaat.

Leestijd: 3 minuten

Een “Paleis” in Parijs

Het hotel werd in 1910 gebouwd in Saint-Germain-des-Prés, op initiatief van eigenares Marguerite Boucicaut. Het was een voorloper van de art deco aan het begin van de 20ste eeuw, maar ook een toonbeeld van betaalbare, ingetogen luxe. De beste klanten en leveranciers van de beroemde Bon Marché er recht tegenover kwamen er logeren. Vandaag de dag is het hotel, met zijn onmiddellijk herkenbare golvende gevel, nog altijd een van dé referenties voor de Parijs luxe hotellerie.

Aan een zo ingrijpende renovatie moest heel wat talent op alle niveaus te pas komen.

Architect Jean-Michel Wilmotte werkte samen met tal van kunstenaars, ambachtslieden en architecten van de Bâtiments de France om het project tot een goed einde te brengen. Hij wilde de sfeer van het hotel behouden, maar zorgen dat er meer licht binnenviel. Daarom ontwierp hij een patio en zette hij het historische glazen dak van de salon Saint-Germain in de schijnwerper met een kleurig modern werk van de kunstenaar  Fabrice Hyber. Samen zijn ze erin geslaagd het prestigieuze karakter van het historische pand te bewaren, en er een flinke dosis moderniteit aan toe te voegen, plus dat snuifje ondeugendheid dat deel uitmaakt van de charme van Parijs.

Gastronomie en welzijn in Lutetia

In dit prachtige hotel leven een eigentijdse sfeer en het rijke verleden van het huis vreedzaam samen, en als gast kom je er terecht in een betoverende wereld waar de tijd lijkt stil te staan. Aan de ene kant is er de jazzy bar Joséphine, aan de andere kant de salon Saint-Germain met zijn hoogst verrassende glazen dak met 12 helden, afgebeeld door de eigentijdse kunstenaar Fabrice Hyber. Je kunt ontbijten in de orangerie met de mooie wintertuin, of er kiezen uit het verrukkelijke aanbod van de 29-jarige chef patissier Gaëtan Fiard, die in 2014 wereldkampioen suikerkunst werd.

In zijn desserten werkt hij veel met fruit, kruiden en specerijen… Het iconische dessert Saint-Germain is een knipoog naar de Saint-Honoré uit de Franse patisserie: een knapperige tube van bladerdeeg, cremeux van chocolade met vloeibare karamel en sobatcha. Er is ook een biscuitrol met aardbeien, met toetsen van de weinig bekende Kampot-peper als accent. Een zaligheid!

Het Lutetia is altijd een gastronomische tempel geweest, met creatieve, gepassioneerde chef als sterrenchef Gérald Passedat uit Marseille. Deze laatste onthaalt elke dag een handjevol gasten in de gezellige Brasserie Lutetia op een steeds evoluerende keuken die een mix is van puur genieten, verfijning en creativiteit. Met de hulp van zijn rechterhand Benjamin Brial verricht hij meesterwerkjes met vis en zeevruchten, die zijn specialiteit zijn. Alles wat uit de zee komt: vis, schaaldieren, inktvissen, zeevruchten en zelfs zeewier wordt hier verwerkt.

Een belangrijk deel van de renovatiewerken bestond uit het uitgraven van de ondergrondse verdiepingen. En het geheel is buitengewoon geslaagd te noemen:  het Lutetia heeft zijn gasten nu de wellness-ruimte te bieden die er ontbrak.

Nu vind je er de zeer pure art deco Akasha spa, een volledig holistische oase van 700 m², die rond de vier elementen is opgebouwd: Aarde (aan de bar vind je allerlei kruidenaftreksels, verse sappen en energie-gevende dranken), Vuur (waar je onder leiding van professionals aan intensieve fitness kunt doen) Lucht (waar aan de ademhaling gewerkt wordt met zachte methodes als tai-chi, yoga en meditatie tegen slapenloosheid), en vooral het element Water, dat schitterend vertegenwoordig wordt door het zwembad van 17 meter dat baadt in het daglicht. Een zeldzaam juweel in de Franse hoofdstad.

www.hotellutetia.com


© Fiftyandme 2021