Roadtrip op de weg van de grote meren

Leestijd: 5 minuten

Stap in voor een roadtrip achter het stuur van de imponerende Jeep Grand Cherokee SRT. Op het menu: ruim 1200km met vertrek in Brussel en etappes in de Elzas, Zwitserland en Noord-Italië.

DoorPierre-Benoît Sepulchre

Vanuit België voert de weg naar de Elzas onvermijdelijk door Luxemburg: het laatste Europese land waar een liter super iets meer kost dan 1,15 euro. Daar kunnen we dus maar beter van profiteren om onze vierwieler vol te gooien, want die heeft onder de motorkap een krachtige V8 HEMI van 6400 cm3 zitten. Goed voor liefst 468 pk! Alhoewel: zodra het vermogen minder wordt aangesproken, schakelt de Fuel Saver-technologie vier van de acht cilinders uit en wordt deze V8 een V4. Eens we Luxemburg uit zijn, gaat het richting Elzas. Het is begin juli en de zon schijnt uitbundig. Om Metz te bereiken, neemt u beter de N52 en de A30 in plaats van de ongezellige A3. Daarna rijdt u de A4 op naar Straatsburg en vervolgens de A35, waarna we aankomen bij onze eerste uitvalsbasis: Château d’Isenbourg in Rouffach. Dit prachtige gebouw, dat op gewelfde kelders uit de 12e en de 14e eeuw werd opgetrokken, is één grote brok geschiedenis, met klinkende namen als Dagobert II en Karel de Grote. Het ligt op de wijnroute van de Elzas, in het hart van een wijndomein en op enkele kilometers van Colmar. Het uitzicht op de oude stad Rouffach is gewoonweg schitterend: een adembenemend panorama dat reikt vanaf de uitlopers van de Vogezen tot aan de Rijnvlakte, met ook nog de toppen van het Zwarte Woud. Het gastronomisch restaurant, dat Les Tommeries werd gedoopt, nodigt uit om de verfijnde lokale gerechten te ontdekken die door Elzasser chef Matthias Lingelser worden uitgewerkt. Het zomerse slaatje van eend, de ‘chaud-froid’ van ganzenlever en de forelsteak laten zich degusteren in een zaal met een Louis XIII-decor of op een groot verhoogd terras dat een uniek uitzicht biedt op de omliggende wijngaarden. Eens we het sympathieke Château d’Isenbourg en zijn zwembad achter ons hebben gelaten, rijden we richting Lausanne en het Lac Léman. We hebben vrije baan op de A35 en E25 en dat pakt goed uit, want de 468 pk van de V8 stuwen deze twee ton zware SUV in minder dan 5 seconden boven de 100 km/h.

Tussen twee meren

Een mooier kader is nauwelijks denkbaar voor de lunch. Het restaurant van het Château d’Ouchy, dat op de rand van het meer en letterlijk met de voeten in het water staat, biedt een evenwichtig seizoenmenu aan waar groenten uit de moestuin het hoge woord voeren. Zij begeleiden de wilde vissen en het boerderijvlees, alsook de vele ambachtelijke kazen. Een klassieker is de ‘Perches meunières du Léman’ (baars) vergezeld van huisgemaakte frietjes en een fris slaatje. Na de stevige lunch draaien we opnieuw de weg op, dit keer in de richting van het Lago Maggiore. Omdat we dat vanuit de Zwitserse vlakte willen bereiken, kiezen we voor een van de mooiste bergwegen van Europa. De 9 verbindt Brig met Domodossola en passeert vlakbij de Wasenhorn, de Hübschhorn en de Camoscellahorn. Een korte halte in Schallberg geeft ons de gelegenheid om dit alles op foto vast te leggen, met een onvergetelijk mooi uitzicht op de Ganterbrücke die van 1976 tot 1980 werd gebouwd en zo’n 145m hoog reikt! De kleine wegen bieden ons de kans om de automatische ZF-versnellingsbak met 8 gangen uit te proberen waarmee deze prestigieuze SUV is uitgerust. Ultramodern, en derhalve zacht en discreet, maar indien nodig kan hij dankzij de Launch Control ook brutaal uitpakken, wat liefhebbers van snel accelereren als muziek in de oren klinkt.

photo chateau ouchy

Château d’Ouchy, Place du Port, 1006 Lausanne, Zwitserland
www.chateaudouchy.ch

Licht en water

Het Lago Maggiori moet niet onderdoen voor het Comomeer, al wordt dat laatste als klasrijker omschreven. Omdat het minder ligt ingesloten, is het heel wat helderder. Het Lago Maggiore, dat 65 km lang is en zich uitstrekt tussen het kanton van Ticino en de provincie Lombardije, staat bekend voor zijn toeristische sites, zoals de Borromeïsche Eilanden en Brissago, alsook voor zijn vele badplaatsen aan de boorden van het meer. Het is een tussenstop die zich opdringt voor iedereen op doorreis naar Italië via Zwitserland. De ligging van het hotel Ghiffa, dat eind van de 19e eeuw werd gebouwd, is gewoonweg subliem te noemen. Het ligt bij het water en is helemaal ingericht in Art Nouveau-stijl. Het is het enige etablissement van Ghiffa aan de rand van het meer. Het heeft een zwembad, een eigen fijnzandstrand, een tuin met een weelderige plantengroei alsook een elegant restaurant met een uniek uitzicht, alsook een terras dat uitkijkt op de waterkant. Verder beschikt hotel Ghiffa over een beveiligde parking alsook over een bootsteiger

photo hotel ghiffa

Hotel Ghiffa, Corso Belvedere 88, 28823 Ghiffa, Italië
www.hotelghiffa.fr


© Fiftyandme 2022