Wallonie: Ontdekkingen en lekkernijen

Leestijd: 4 minuten

Een dagje, weekendje of weekje in het rijkelijke en gastvrije Wallonië is altijd een prima idee. Wallonië barst van de natuurlijke, historische en culinaire trekpleisters. Ga en ontdek dit geweldig toeristisch en gastronomisch patrimonium!

Door Patricia Massange 

IN HET HART VAN DE GAUME

life-magazine

Ontdek de bewegwijzerde paden, maar ook de vele kastelen en monumenten, zoals het klooster van Torgny, het kasteel van Monquintin en de kerk van Tintigny. Bezoek de rijkdommen van dit opgewekte land van levensgenieters. De gastronomie, die altijd voorop staat, zal u onder meer laten kennismaken en laten genieten van het bier van Rulles, de Orvalkaas, de “paté gaumais” (pastei), de “touffaye” (stoofpotje), de “plate de Florenville” (aardappelen) en de wijnen van Torgny. Lekkernijen die u verwarmen en u op een zachte manier de winter binnenleiden… www.soleildegaume.be

LEVENSVREUGDE EN DE MAAS

De provincie Namen is trouw aan zijn bijnaam “Pays des Vallées”. Het onderscheidt zich door zijn pittoreske landschappen waar de vele valleien een cultureel en architecturaal patrimonium herbergen. Kastelen, citadellen en abdijen met de blik gericht naar de hemel… Wat de plaatselijke gastronomie betreft: die belooft kleurrijke ontmoetingen en biedt de fijnproevers een waaier van kwaliteitsstreekproducten aan: “escavèche de Couvin” (visgerecht), “petit gris de Namur” (escargots), artisanale of abdijbieren, “couques de Dinant” (koeken), “fraises de Wépion” (aardbeien)… Zoveel lekkernijen om te degusteren! www.paysdesvallees.be

life-magazine

WAALS-BRABANT: NATUUR EN ZOETIGHEDEN

Deze jonge provincie, die ons uitnodigt tot groene verkenningen en plezier maken, is vooral bekend voor zijn sites met een lange historische traditie: van het slagveld in Waterloo tot de abdij van Villers-la Ville, van de Sainte-Gertrudekerk in Nijvel tot de Fondation Folon, van het kasteel van Terhulpen en het domein van Hélécine tot het Hergémuseum. De gastronomie blijft daarbij niet achter en heeft heel wat zoete en zoute taartjes in de aanbieding: “tarte al Djote” (Nijvel), “tarte du Lothier” (Genappe), “tarte Vi Paurin” (Rixensart), “tarte au Stofé” (Waver) en tenslotte de “tarte du Paveûx”. Puur genot… www.destinationbw.be

life-magazine

Waalse specialiteiten 

Deze Waalse specialiteiten nodigen u uit tot de degustatie en verkwikken al uw zintuigen. Als u daar ter plaatse van wil genieten of ze mee naar huis wil nemen zodat familieleden of vrienden ze kunnen ontdekken zijn de juiste adresjes van de lokale producenten, lekkere tafels en andere smakelijke adresjes belangrijk. Die kunt u terugvinden op een aantal sites, zoals deze.

  • “Bistrots de Terroir®” voor een halte in het hart van de streekproducten: www.bistrotdeterroir.be
  • “Tables du terroir” ter plaatse te degusteren of mee te nemen dankzij de “Points de vente du terroir” op www.opw.be
  • Lokale producten, fijne kruidenierswaren, producenten in de provincie Luxemburg op www.terroirlux.be
  • Hainaut, terre de goûts”: bieren, gevogelte en andere lokale producten in de provincie Henegouwen op www.hainaut-terredegouts.be

GEZELLIGHEID EN LEVENSKUNST IN DE PROVINCIE HENEGOUWEN

De door Unesco als Werelderfgoed (19 in totaal) geklasseerde sites en evenementen (zoals de kathedraal van Doornik en de site van het Bois de Cazier), het bijzonder patrimonium, de musea (het BAM in Bergen of het fotografiemuseum in Charleroi), de folklore (zoals de Gilles van Binche of de reuzen van Aat), het artisanaat: het zijn allemaal troeven die u verleiden en een onvergetelijke dag bezorgen. Maar dit is voor alles een streek waar men alle zeilen bijzet om u te verbazen met diverse variëteiten van de Chimay kazen, diverse bieren (l’Augrenoise, la bière des Ours, la Binchoise, la Monoise…), de “ballons noirs de Tournai” (hard snoep op basis van cassonade), de “cougnole” (jezusbroodje, typisch voor het eindejaar). Maak uw smaakpapillen wakker. www.hainauttourisme.bewww.hainaut-terredegouts.be


© Fiftyandme 2024