Wallonie: Ontdekkingen en lekkernijen

Leestijd: 4 minuten

LUIK EN OMGEVING: LAND VAN SMAKEN!

Ontdek of herontdek de unieke biotopen van de Hautes Fagnes, verken de 5000 km bewegwijzerde wandelpaden, geniet van de thermen van Spa en Chaudfontaine of van een oneindig aantal andere sites en toeristische attracties. En vergeet ook de o zo rijke en gevarieerde plaatselijke gastronomie niet: “boulets sauce lapin” (balletjes), “boudin blanc” (pens), “lacquemant’ (lackmans, dunne, ovalen wafel met bruine suiker), “gaufre de Liège” (Luikse wafel), Curtius (gebrouwen in een microbrouwerij in het hart van het historisch centrum), “sirop de Liège”, Hervekaas en “peket” (jenever)… Zoveel specialiteiten om te degusteren, te proeven, klaar te maken. www.liegetourisme.be

life-magazine

Elke provincie is uniek en heeft zijn eigen streekproducten. Trek voldoende tijd uit om ze te ontdekken en bekijk dat als een echte uitnodiging om te gaan reizen. Als u er even uit wil: doorkruis dan Wallonië en ontdek het beste wat het te bieden heeft. Laat u meeslepen op een ontdekkingsreis naar onbekende smaken. www.tourismewallonie.be

Zeg ja tegen kwaliteit

Het “agence wallonne pour la promotion de l’agriculture de qualité” heeft vier kwaliteitsappellations uitgewerkt: a.o.p, i.g.p, s.t.g en bio. wat is wat?

  • Appellation d’Origine Protégée (A.O.P.): levensmiddelen die geproduceerd, verwerkt en bereid worden in een welomschreven gebied door gebruik te maken van erkende technieken die een directe binding garanderen tussen het product en zijn plek van oorsprong, zoals de Beurre d’Ardenne en de Hervekaas.
  • Indication Géographique Protégée (I.G.P.): product met een geografische link bij ten minste één stadium van het productie-, bereidings- of verwerkingsproces. De Jambon d’Ardenne en de Pâté Gaumais kregen deze vermelding respectievelijk in 1996 en 2001 omdat de transformatie, die volgens lokale technieken werd gerealiseerd, gebeurt in een welomschreven geografisch gebied.
  • Spécialité Traditionnelle Garantie (S.T.G.): product opgebouwd met traditionele ingrediënten of gemaakt volgens een traditionele methode. Zij verwijst niet naar de oorsprong, maar heeft tot doel om de traditionele samenstelling van een product of de traditionele productiemethode tot zijn recht te laten komen, zoals bijvoorbeeld de lambiek, de kriek of het frambozenbier.

 


© Fiftyandme 2024