Zoek het niet te ver! Reistips met de trein en het vliegtuig

Leestijd: 5 minuten

In deze tijd van het jaar zijn reistips altijd handig. Vooral in België en net daarbuiten…

Door Viviane Eeman

1 uur met de TGV

Lens

Ideaal voor…
Herontdek Louvre-Lens dat uitpakt met een retrospectieve rond schilder Charles Le Brun. Ook de voetballiefhebber blijft niet op zijn honger want de tentoonstelling RC Louvre staat stil bij de geschiedenis van de Racing Club de Lens, de beroemde voetbalclub van de stad. Wie niet weet wat een terril is, kan die leemte opvullen, want op de site 11/19 kunt u er niet alleen een bezoeken, maar ook beklimmen! En natuurlijk houdt u hier ook halt bij het nieuwe museum over de Grote Oorlog en bij de Herdenkingsring.

Waar overnachten?
La Ferme Blanche in Lompret, een 18e-eeuwse hoeve die in een modern jasje werd gegoten met 2 suites, 8 kamers en een restaurant.
+33 (0)3 20 92 99 12 – fermeblanche.fr

2 uur 15 met de Thalys

Düsseldorf

Ideaal voor…
Ga op verkenning naar de Duitse Champs Elysées. Bezoek een Biergarten tijdens de grote kermis van 15 tot 24 juli. Laat u imponeren door de gebouwen van MedienHafen. Beklim de Rhine Tower en bekijk de stad vanuit de lucht.

Waar overnachten?
Hotel Windsor, dat dicht bij het stadscentrum ligt en ook bij het Wildpark Grafenberger Wald, werd onlangs gerenoveerd in Engelse stijl.
+49 (0)211 9 14 68 0 – hotel.windsorhotel.de

Dusseldorf-web

 

3 uur met de trein

Luxemburg

Ideaal voor…
Voor de oude stad waarvan de bouw teruggaat tot de 10e eeuw, de Grund, pittoresk en trendy met de huizen die op de rots zijn gebouwd, maar ook om te wandelen door het Mullerthal. Liefst 11 sterrenrestaurants kregen een plaatsje in de Michelin 2016.

Waar overnachten?
De Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal ligt in het historisch centrum en staat bekend voor zijn ultramoderne bar waar de cocktails begeleid worden door een uniek uitzicht.
+352 24 87 71 – www.accorhotels.com/fr/hotel-5555-sofitel-luxembourg-le-grand-ducal

 Voyage-webo-3

4 uur met de trein

Bourgogne

Ideaal voor…
Genieten van de lucht en de tijd langsheen de zowat 1000 km rivieren en kanalen. Fietsen tussen de wijngaarden. Alles loslaten… Alles over dit erfgoed op de gloednieuwe website canaux.region-bourgogne.fr.

Waar overnachten?
Het boothotel Randle waar de Engelse eigenaar – die van de Bourgogne houdt – en zijn bemanning u meenemen voor een unieke ervaring. Hij kent de streek als zijn broekzak en de wijngaarden en kastelen hebben er geen geheimen meer voor hem.
www.edgecharter.com

5 uur 30 met de TGV

Luberon

Ideaal voor…
Helemaal anders en toch dicht bij. Op een uitloper van de rotsen ligt het prachtige Gordes dat tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het strekt zich uit over een aantal verdiepingen en nodigt uit met zijn steile straatjes, de smalle hoge huizen en het kasteel dat door vele toeristen wordt bezocht. Niet zo ver daar vandaan trekt de Roussillon het okerkleurig jasje van de Colorado aan terwijl het dorpje Bories, met zijn gerestaureerde bouwwerken uit de 7e eeuw, een mooi beeld schept van hoe de mensen toen leefden. Nog in de omgeving van het prachtig gelegen Gordes: L’Isle-sur-Sorgues, Saint-Rémy-de-Provence, Fontaine-de-Vaucluse, de abdij van Sénanque. Deze regio leent zich ook tot heerlijke wandelingen tussen wijngaarden en velden vol klaprozen en lavendel.

Waar overnachten?
De Bastide de Gordes hangt vast aan de rotsen. Vanaf elke verdieping, elk terras en elke tuin hebt u een schitterend uitzicht op de vallei. Deze bastide opende vorig jaar opnieuw de deuren na een zeer ingrijpende verbouwing. Zijn stijl voert terug naar die van de 18e-eeuwse kastelen en elke kamer is anders. Er zijn 120 mensen werkzaam om de gasten in de watten te leggen. Zij hebben er de keuze uit verscheidene restaurants. Daarbij het nu al legendarische restaurant van driesterrenchef Pierre Gagnaire die zijn tafelgarnituur haalt bij de Belg Piet Stockmans. Qua ontspanning is er de Sisley Spa en de massages. Een uitstap? Er is keuze uit ‘2 CV’s et pique-nique’ en elektrische fietsen.
www.bastide-de-gordes.com
Luberon-Web

.

7 uur met de TGV

Draguignan

Ideaal voor…
Le Parage, de middeleeuwse wijk van Arcs-sur-Argens, maar ook om te fietsen door de wijngaarden, te wandelen op de markten en de rosé te proeven in deze toplocatie voor de wijnen uit de Côtes de Provence.

Waar overnachten?
In het domein Château Sainte Roseline, op 30 minuten van Saint-Tropez, de croisette en de Gorges du Verdon. Dit domein werd gebouwd door paus Johannes XXII en is zowel een geklasseerde site als een Cru classé des Côtes de Provence. Van 30 juni tot 16 oktober wordt er voor de 16e keer een zomertentoonstelling gehouden van monumentale beeldhouwwerken. Eregast is Benoit Lemercier met een ‘artistieke visie over de mysteries van de wereld die ons omringt’.
www.sainte-roseline.com

Minder dan 1 uur vliegen

Schotland

Ideaal voor…
2016 staat in het teken van innovatie, architectuur en design. Met keuze tussen Edinburgh en Glasgow die amper een uurtje van elkaar liggen. Terwijl de eerste zijn kasteel heeft en het noordelijk gelegen Dundee onlangs door Unesco tot designstad werd uitgeroepen, is de tweede toonaangevend op het vlak van moderne architectuur. Op de boorden van de Clyde ligt het Clyde Auditorium dat door Norman Foster werd ontworpen en het Riverside Museum van Zaha Hadid. The Lighthouse, het centrum van design en architectuur, is dan weer een ontwerp van Charles Rennie Mackintosh (de bekende auteur van de ‘Glasgow Style’). Ook altijd leuk zijn de Highland Games (een instituut!) van mei tot september, het Hebridian Celtic Festival van 13 tot 16 juli en het Glasgow Jazz Festival van 22 tot 26 juni.

Waar overnachten?
– Bij Donald Trump die er twee manoirs heeft. In Aberdeenshire is het MacLeod House & Lodge met zijn 16 kamers ideaal om door (de whiskystreek) Speyside te trekken. Ook golfliefhebbers komen daar aan hun trekken. Deze lodge ligt op enkele minuten van de internationale luchthaven van Aberdeen.
www.trumphotelcollection.com/macleod-house-lodge.php

Ecosse-web

Otter Boathouse, Loch Tay
U vindt deze grijsblauwe bootloods naast het water in de omgeving van Kenmore. Homemade bread, hoeve-eieren en witte wijn. Een 4×4 staat ter beschikking tijdens het verblijf.
Roland and Penny Kennedy
www.lochtay.co.uk


© Fiftyandme 2023