zwitserland

Zwitserland in al zijn pracht

Wie Zwitserland als vakantiebestemming kiest, kan rekenen op sensationele natuurlandschappen: bergen, canyons, meren… Een waar spektakel. De Zwitsers stellen bovendien alles in het werk om die natuurpracht te beschermen. Dat doen ze bijvoorbeeld via het programma ‘Swisstainable’.

Leestijd: 3 minuten

Het programma streeft naar duurzaamheid en heeft verschillende acties opgezet om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Wiens voetafdruk? Die van de Zwitsers zelf, maar ook die van toeristen en reizigers. Zo vragen ze iedereen om zoveel mogelijk met de trein naar Zwitserland te komen en – eenmaal ter plaatse – het openbaar vervoer te nemen. Lukt dat niet? Dan kun je je CO2-uitstoot compenseren via organisaties als myClimate, atmosfair en SWISS. Ze stimuleren ook langere verblijven in plaats van korte citytrips. De reizigers genieten meer en rusten beter uit, terwijl het natuurlijk ook beter is voor het milieu en voor de lokale economie. Zwitserland is een van de landen met het schoonste drinkwater ter wereld. Her en der zijn er dan ook fonteinen waar je je drinkfles gratis kunt bijvullen. Tot slot kan Zwitserland bogen op een brede waaier aan duurzame restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Je gaat er zelf ook anders door reizen. Door lokale producten te consumeren en langer te verblijven, geniet je meer van de natuur en kun je de plaatselijke cultuur in je opnemen.

De must-sees in Zwitserland

Heb je al van de Grand Train Tour of Switzerland gehoord? Die moet je absoluut eens meemaken. Aan boord van panoramatreinen ontdek je tijdens de Grand Train Tour of Switzerland elf meren, vier officiële talen en vijf Unesco werelderfgoedsites tijdens een rit van niet minder dan 1280 kilometer. Het voordeel? Je reist over de mooiste spoorlijnen van Zwitserland, met alle comfort van de trein. Je kiest uit verschillende trajecten en stapt af waar je wil, om later op een volgende trein gewoon weer op te stappen en de reis verder te zetten. En dat alles met één enkel treinbiljet: de Swiss Travel Pass. De ‘Winter Magic Tour’ trekt bijvoorbeeld acht dagen of langer langs gletsjers, bevroren meren, poedersneeuw en witte winterlandschappen zover het oog reikt.

zwitserland

Copyright by: Swiss Travel System/ Marcus Gyger

Of wat dacht je van de Glacier Express? Deze trein verbindt St-Moritz met Zermatt en brengt je in acht uur tijd – doorheen 91 tunnels en over 291 bruggen – naar de andere kant van de Alpen. De grote ramen reiken tot aan het plafond en bieden een spectaculair uitzicht op de mooiste berglandschappen. Langs het traject zijn er diverse activiteiten waarvoor het best de moeite is om even af te stappen. De Rijnkloof bijvoorbeeld: je daalt de Zwitserse Grand Canyon af van Ilanz tot Reichenau. Dit kan te voet, met de mountainbike of al raftend. Ook Zermatt met de Matterhorn is de reis meer dan waard. Je geniet er van een panoramisch uitzicht op de Zwitserse, Franse en Italiaanse bergtoppen. Wie de treinrit nog intenser wil beleven, kiest voor Excellence Class. Zo heb je gegarandeerd een plekje naast het raam en krijg je gratis toegang tot een exclusieve bar, ontspanning en een persoonlijke begeleider. En we mogen ook de champagne niet vergeten en de amuse-bouches gevolgd door een zevengangendiner met wijn.

De Bernina Express verbindt het noorden met het zuiden, van gletsjer naar palmbomen, van Chur tot St.Moritz en verder naar het Italiaanse Tirano. Met de Rhätische Bahn, die deel uitmaakt van het Unesco werelderfgoed, rijd je over het beroemde Landwasserviaduct (65 meter hoog) en kom je langs de beroemde Montebello-bocht met zicht op het Berninamassief. Andere hoogtepunten tijdens deze panoramarit zijn de Morteratschgletsjer, de drie meren Lej Pitschen, Lej Nair en Lago Bianco, alp Grüm en het spiraalviaduct van Brusio.

zwitserland

Copyright by: Swiss Travel System/ Marcus Gyger

Overnachten

Laat je de trein een nacht voor wat hij is? Dan kunnen we je een aantal duurzame plekken aanraden om te logeren.

Het Valsana Hotel in Arosa, in het kanton Graubünden, is CO2-neutraal en wordt verwarmd door een ijsaccumulator. Alle kamers zijn ingericht met natuurlijke materialen, matrassen inbegrepen. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op het meer Obersee en op de bergen.

Het Maya Boutique Hotel & Spa in Nax combineert comfort met milieubewustzijn in een puur natuurgebied. Het is gespecialiseerd in detox-, vasten- en wellnessprogramma’s. En dat alles met de Alpen op de achtergrond.

Het hotel Gaia in Bazel biedt uitsluitend lokale, bio- en biodynamische producten aan en dat niet alleen bij het ontbijt maar ook in de badkamer, aan de bar of in de wellnessruimte. Bovendien is het het eerste zero waste hotel van Zwitserland.

In andere regio’s kiezen we voor The Alpina Gstaad, het Waldhotel in Bürgenstock en het Castello del Sole in Ascona.

Ideaal dus voor een droomvakantie met respect voor de prachtige natuur en adembenemende panorama’s.

Meer info: www.MySwitzerland.com


© Fiftyandme 2022