Groeten uit Zanzibar

Leestijd: 4 minuten

zanzibar

Zanzibar: heerlijke naam, drie lettergrepen die uitnodigen om op reis te gaan. Dit stukje paradijs vlakbij de kust van Tanzania blijft fascineren. Komt het door het koloniale verleden? De macht van de sultan van Oman die er zijn hof vestigde omstreeks 1840? Of zijn het gewoon de prachtige kusten en de kokospalmenplantages? Want Zanzibar is meer dan een archipel…

… het is een legende!

Zanzibar vertelt de legende van een land op de kruising van Afrika en Arabië; een land van geschiedenis en dromen, van specerijenroutes en andere reisverhalen. Er zijn maar weinig andere plekken die zoveel droombeelden oproepen. Schepen boordevol kruiden uit verre zeeën, de praal van de Arabische gastvrijheid, oude gebouwen met welluidende namen zoals de Perzische baden, het Paleis van de Sultans van Oman en het House of Wonders, de weelderige plantengroei en de tropische vochtigheid, stranden met maagdelijk wit zand: zij versterken elkaar in deze oosterse droomwereld en maken dit eiland in velerlei opzicht uniek.

Oneindige kleurenpalet

Om dit eiland te doorgronden is de Baraza Resort & Spa*****, een complex met 30 ruime, oosters geïnspireerde villa’s langs de westkust, de ideale uitvalsbasis. Want hier heeft elke droom zijn bestaansreden en staat alles in het teken van het ritme van de gasten.
Discreet en efficiënt personeel, de bijzondere zorgzaamheid voor een uniek diner of een dito duik in het zwembad of in de oceaan. Je kan je helemaal losmaken van de wereld of op ontdekkingstocht gaan naar stranden van een adembenemende schoonheid.

baraza-bar1

Luxebreak

Verborgen achter de prachtige bougainville ligt de Frangipani Spa: een Swahili-decor met unieke lichaamsverzorging uit India, Thailand en Bali. Zacht muziekje, gedempt licht, experthanden. De pijnlijke spanningen delven het onderspit. De sesamolie streelt uw huid. Tot drie zachte gongslagen u wekken vanuit deze uitbundige verdoving. Nu al voorbij? Een heerlijke kruidenthee van gember en honing brengt u weer op krachten om terug te keren naar uw villa.

DSC_0043

In het midden van de tuin die zo uit 1001 Nachten lijkt te komen, staat de Baraza: hier worden Arabische, Perzische en Indische invloeden gebundeld voor het handvol gasten dat uitbundig wordt verwelkomd.

Beslist uw bezoek waard

De oude stad van Zanzibar staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De gebouwen werden er opgetrokken met koraalstenen. Deze fascinerende plek is nog doordrenkt van zijn tintelend en mysterieus verleden. De oude koloniale huizen en de voormalige paleizen voeren u mee naar de magie van het Verre Oosten van de 1001 Nachten. Bezoek de centrale markt die in 1904 werd gebouwd, de Anglicaanse kerk die in 1874 werd ingewijd op de oude slavenmarkt alsook het nationaal museum dat in 1925 opende of nog het huis van Tippu Tip (de beroemdste slavenhandelaar).

zanzibar - copie

Stone Town is een heerlijke plek om overdag te wandelen. Doe dit niet ’s avonds, want de straatjes zijn niet verlicht. ’s Avonds zoekt u best de Forodhani-tuinen op. Daar troepen toeristen en eilandbewoners samen om de zon te zien ondergaan boven de aangemeerde bootjes in de haven.

Specerijentour

zanzibar3

Ontdek de prachtige tuinen, de zeldzame planten en de specerijen die dit eiland op de wereldkaart zetten: kaneel, nootmuskaat en natuurlijk kruidnagel. Overweldigende geuren die een feeërieke wereld creëren. U proeft een grote variëteit van tropische vruchten en bezoekt de Perzische baden van Kidichi. Deze werden in 1850 gebouwd door de eerste Sultan van Zanzibar ter ere van zijn echtgenote Scheherazade (oudste dochter van de Fat’h Ali, Sjah van Perzië).

Cocktail on the Rock!

Na een tochtje door het inheemse, tropische bos van Jozani met zijn bijzondere Red Colobus apen is het tijd voor The Rock: een minuscuul restaurant op een rots in het midden van het water.

the-rock_c-copia3-1000x507


PRAKTISCHE INFORMATIE

Paspoort geldig tot 6 maanden na de terugkeer. Visum verplicht, op te halen in het consulaat. Meer info op: www.diplomatiebelgium.be

Zanzibar laat zich het hele jaar door bezoeken. Van juni tot oktober is het aangenaamst, want frisser en droger. Van eind december tot februari, zelfs begin maart, lopen de temperaturen er hoger op en zijn er derhalve minder toeristen. Behalve dan tijdens de eindejaarsperiode. Dan kan je er op de koppen lopen en dit ondanks de al te uitbundige hoteltarieven!

Zanzibar ligt op GMT+3 en behoudt altijd hetzelfde uur.

In Tanzania loop je het ganse jaar door het risico op malaria (zone 3). Een malariakuur is dan ook zeer aan te bevelen. Het is ook belangrijk om zich zowel overdag als ’s nachts te beschermen tegen de steken van vliegen en muggen die mogelijk dragers zijn van parasitaire ziekten (malaria).



© Fiftyandme 2024