Hoe vermijd ik vakantiestress?

Leestijd: 3 minuten

De eerste dag van de zomervakantie. We kijken er allemaal al weken van tevoren naar uit en verwachten er zo veel van. Maar net die druk kan voor heel wat onnodige stress zorgen. Psychotherapeut Wilfried Van Craen heeft 6 tips voor een relaxe vakantie voor ons!

met psychotherapeut Wilfried Van Craen

life-magazineWat als ik al mijn werk thuis en op het werk niet op tijd klaar krijg? En wat als die vermoeidheid het begin van een griep is?
De laatste weken voor de vakantie zijn we vaak heel gehaast en doelgericht bezig. Niet voor niks is de eerste dag van de zomervakantie een topdag op de spoeddienst van de meeste ziekenhuizen. Nochtans kan je met de juiste ingesteldheid en een paar eenvoudige tips heel wat vakantiestress vermijden.

1. Eerste regel: neem voor en na je vakantie een dagje vrij. Die extra dag zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om je koffers te pakken, je huis vakantieproof te maken, de poes naar de buren te brengen … Kortom, om meer ontspannen je vakantie te starten.

2. Probeer om je reis te laten beginnen op het moment dat je de voordeur achter je dicht trekt. Maal dus niet in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk kilometers af om zo snel mogelijk op je vakantiebestemming aan te komen, maar durf te stoppen. Boek bijvoorbeeld halverwege je traject een gezellige b&b of stop eens bij een interessant museum. Plan je reis zodanig dat je in elke streek die je passeert iets moois of interessant kan bezoeken. Zo krijg je vanaf dag één een vakantiegevoel.

3. Ook als je met het vliegtuig reist loont het de moeite om al tijdens de reis een vakantiegevoel in te bouwen. Kies bijvoorbeeld een roman die je tijdens het wachten, het aanschuiven en de vlucht leest. Zo maak je al een mooie reis in je reis door je boek.

4. Voor wie niet op reis gaat en thuis blijft is het de kunst om niet te vervallen in de gewone, dagdagelijkse dingen. Probeer op reis te zijn in je eigen huis. Doe iets waar je anders geen tijd voor hebt. Ga naar de film, zit in je tuin, nodig vrienden uit, verken je eigen streek. Prop je dagen zeker niet vol met allerlei activiteiten. Hou je mailbox en smartphone buiten bereik. Maak tijd voor bezinning en creëer ontvankelijkheid voor datgene waar je tijdens het jaar geen tijd voor hebt. Sta stil bij wat er leeft in jezelf (je lichaam en je emoties), bij wat er leeft bij je partner en je kind, bij de natuur die je omringt en alle dingen die binnenkomen.

5. Reis anders dan dat je leeft. En durf ook eens niks te doen. Een uurtje onder een boom zitten kan heerlijk ontspannen. Een echt vakantiegevoel zit vaak in kleine dingen. Neem bijvoorbeeld de tijd om ‘s morgens bij het wakker worden de ramen wijd open te zetten en bewust te genieten van de frisse ochtendlucht. Het zijn die kleine dingen die je een goed gevoel geven.

6. Vakantie is trouwens een ideaal moment om nieuwe gewoonten wortel te doen schieten, omdat er meer tijd en ruimte is. Vakantie is een streep in de tijd. Een ideaal moment om te kijken welke tools je kan meenemen in je dagdagelijks leven.

BvdA


Artikel gepubliceerd in Psychologies
www.psychologies.be


© Fiftyandme 2023