LEZ-zones: waarom je met je wagen Antwerpen of Brussel misschien niet meer mag binnenrijden

Eerst was er smog, dan fijn stof. Vooral grootsteden als Antwerpen en Brussel blijken er veel last van te hebben. Daarom heeft de (lokale) overheid beslist om LEZ-zones in het leven te roepen. LEZ staat voor Lage Emissie Zone. LEZ-zones zijn zones waar wordt geprobeerd om de fijne stofdeeltjes in de lucht te verminderen door bepaalde voertuigen (in functie van de emissieklasse) de toegang te verbieden of te beperken. Antwerpen beet twee jaar geleden de spits af. Al snel volgde ook Brussel en in 2020 is Gent aan de beurt. In 2021 komen vervolgens Mechelen en Willebroek erachter aan als nieuwe LEZ-zones.

 

Leestijd: 2 minuten

LEZ-zones = beschermd gebied (tegen auto’s)

Lage-emissiezones (LEZ) of LEZ-zones zijn duidelijk afgebakende gebieden waarbinnen bepaalde voertuigen niet mogen rijden of slechts onder bepaalde voorwaarden omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Rij je zo een LEZ-zone binnen met een niet toegelaten voertuig, of zonder een andere vorm van toelating, dan volgt een boete. Zoals gezegd loop je dat risico vandaag al in Antwerpen of Brussel.

Benzine heeft stevige streep voor op diesel

Alles staat of valt met de euronorm die op het inschrijvingsbewijs staat dat met je wagen komt. Voor benzinewagens ben je safe vanaf euronorm Euro 1, althans tot 2020. Dan verhoogt de euronorm naar Euro 2. Vanaf 2025 is dat zelfs euronorm Euro 3. Je kan dus stellen dat je met een benzinewagen vrij safe zit. Voor diesel ligt dat een stuk strenger. Vanaf 1 januari 2020 zit je al gelijk aan euronorm Euro 5.  Vanaf 2025 zelfs euronorm Euro 6. De tabel hier beneden is voor de LEZ-zone antwerpen. Als er geen informatie beschikbaar is over de euronorm op het inschrijvingsbewijs van je wagen, dan bepaalt de datum van de eerste inschrijving of je wel of niet in een LEZ mag rijden. Bekijk per voertuigcategorie de verschillende toegelaten euronormen.

tabel LEZ-zones lage emissie zones per euronom. voor Antwerpen

Afbeelding Slimnaarantwerpen.be: Tabel euronormen.

Rechtsomkeer aan LEZ-zones

Borden geven duidelijk aan wanneer je zo een LEZ-zones binnenrijdt. Voldoet je wagen niet aan de normen, dan kan je nog altijd rechtsomkeer maken. Opgelet, aan de ingang van de LEZ-zones gebeurt een controle met nummerplaatherkenning. Ben je in overtreding dan volgt onherroepelijk een boete. Let dus goed op want een uitje naar Brussel en Antwerpen kan zo danig je dag verpesten.

Verkeersbod LEZ-zone

 

Tijdelijke toelating tegen betaling

Sommige voertuigen zonder de vereiste euronorm mogen toch binnen tegen betaling. Op bijvoorbeeld slimnaarAntwerpen.be vind je een overzicht van de verschillende tarieven. De voertuigcategorie en de duurtijd van de toelating bepalen het bedrag. Je kan een toelating aanvragen voor 1 dag (geldig tot 6 uur de volgende ochtend), 1 week, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar. Je kan die toelating tegen betaling aanvragen ten laatste 1 dag voor je de LEZ inrijdt.  Bovendien kan je je aanvraag online indienen. Komt je voertuig niet in aanmerking voor een toelating tegen betaling? Dan kan je een LEZ-dagpas kopen. Zo krijg je 1 dag toegang tot de LEZ , ongeacht met welk voertuig je rijdt. Een LEZ-dagpas kost 35 euro. Je krijgt daarmee toegang tot de LEZ tot 6 uur de volgende ochtend. Per nummerplaat (van een niet toegelaten voertuig) kan je maximaal 8 keer per jaar een LEZ-dagpas aankopen. Je kan je LEZ-dagpas zowel online of via touch-screen automaten, die zich bevinden aan de LEZ-zone, indienen. Opgelet, de voorgaande  gegevens zijn van toepassing op Antwerpen. De regelgeving kan afwijken tussen LEZ-zones. Ga je toch in overtreding dan kost je dat (voor een eerste overtreding) al snel 150 euro.


© Fiftyandme 2024