Mauritius: meer dan een eiland

Leestijd: 7 minuten

Mauritius is al lang niet meer die Britse kolonie aan het eind van de wereld waar vooral suikerriet werd verbouwd, maar al 45 jaar een onafhankelijke republiek met een economie die tot de sterkste behoort van de landen rond de Indische Oceaan. Tegelijk heeft dit land, dat 2.040 km² groot is, niets aan toverkracht ingeboet. Levenskunst in combinatie met pittoreske ontmoetingen, charmes die je met de dag beter leert waarderen.

2

Mauritius is ook een van de plekken waar de luxehotellerie zich het best heeft aangepast aan de ruimte en waar heel respectvol en verstandig is omgegaan met de kwetsbare natuur zodat een echte tuin van Eden kon ontstaan.

Op het zuidwesten van het eiland prijkt de Morne Brabant. Deze heuvel lijkt op een zwart suikerbrood en domineert met zijn 556 m een zilveren zandstrook die overloopt in jade-kleurig water. Deze site, die van een adembenemende schoonheid is, werd in 2008 opgenomen in het Unesco Werelderfgoed en staat gecatalogeerd als een ‘herdenkingsplek’, want dit was ooit een berucht toevluchtsoord voor gevluchte slaven.

Natuurlijk schoon

le-paradis-photo-principale-a

Vandaag kabbelt het leven er opnieuw rustig voort en het Hotel Le Paradis***** van de keten Beachcomber vindt hier al decennia lang een comfortabel onderkomen. Langs de ene kant de weerspiegeling van de Indische Oceaan, langs de andere het groen van de golfbaan. In de omgeving: Sept Couleurs, Chamarel en de natuurlijke schoonheid van het binnenland, met het nationaal park Gorges de la Rivière Noire, Tamarind falls… In Le Paradis maak je zelf je dag.

shutterstock_142168687Om te beginnen brengen we onze kinderen naar de kidsclub: daar kunnen ze op schattenjacht gaan, leren duiken, een uitstap maken. Daarna gaat het richting strand met de watersportinfrastructuur en de private speelruimte: de lagune en de contouren van het schiereiland Morne.

Na de visvangst op zee, drie toertjes rond de lagune op de waterski’s of 18 holes op de greens hebt u wellicht trek in een beetje ontspanning. Daar hoeft u niet ver voor te gaan. Le Spashutterstock_167721632 Clarins heet u volgens afspraak welkom voor een service op aanvraag, maar ook voor de programma’s Rituels. Deze formules van een halve dag of twee dagen dragen bevlogen titels: ‘Secret antifatigue de Clarins, Bonheurs d’Orient et d’Occident’… Welkom in de wereld van de absolute ontspanning! Want als u zich 48 uur lang onder handen heeft laten nemen door de 3-sterrentherapeuten vergeet u snel het ritme van de getijden.

Maar dat is LANG niet alles…

Dankzij chef Jean-Christophe Basseau is de gastronomie in het Paradis geen concept, maar een levenskunst op zich en het overduidelijk bewijs dat de excellentie van de keuken in de eerste plaats afstamt van de producten waaruit zij is opgebouwd.

maurice

Een keuken die zich laat inspireren door een zeker anticonformisme en vernieuwing. Die niet bang is van enige bitter- en zurigheid en een goed compromis bewerkstelligt tussen de wereldkeuken en de plaatselijke producten. Samen met zijn buur Le Dinarobin***** biedt het hotel toegang tot zeven restaurants. Met voor de gasten de mogelijkheid om daar te dineren waar zij dat wensen: gastronomisch menu in een verfijnd salon of gegrilde vis op het strand.

Voor een typisch Creools moment moet u in La Ravanne zijn. Onder de rieten daken, met de voeten in het zand, degusteert u een grote keuze van tropische producten die met plaatselijke kruiden op smaak zijn gebracht.

Als het weer het toelaat, kunt u de lagune oversteken en het restaurant opzoeken aan boord van een prauw. Een groep muzikanten wacht u op en zij spelen Creoolse liederen op hun ravannes. Dat zijn de tamboerijnen die ook hun naam geven aan het restaurant. Opvallend is de vriendelijkheid, discretie en efficiëntie van het uitgelezen personeel. Hier proeft u al de charme van Mauritius.

Swingen in de tropen

MUPSLG1Dcc13

De golfbaan werd in 1992 ontworpen door Tony Johnstone. De holes slingeren zich tussen de lagune en de Morne Brabant, met onderweg koninklijke palmen, apenbomen, bananenbomen, dadelpalmen, filao’s, tamarinde en kokospalmen. Vooral de laatste 5 holes verdienen de aandacht want zij lopen naast de lagune en geven de indruk dat u daar te midden van speelt. Een idyllisch kader en een onvergetelijke wandeling met hole 16 als hoogtepunt: een par 5 van 425m waarvan de green in de lagune duikt.

(Par 72 van 5679 m. Greenfee: € 98, gratis voor gasten van Beachcomber hotels)

Eindeloos paradijs…

Le Paradis gaat door met innoveren en heeft nu ook luxueuze villa’s beschikbaar met de chique Beachcomber service. De 13 villa’s ‘met de voeten in het water’ stralen een unieke elegantie uit: edele materialen, een geraffineerd kleurpalet, meubelen in exotisch hout. Je proeft het verlangen om de echte schatten van het eiland op een subtiele manier te koppelen aan de vereisten van een moderne architectuur en design. De aandacht voor het detail verheft de charme van elke villa: tegelijk rustig en soeverein. Het huis stelt de gelukkige gasten elektrische golfbuggy’s ter beschikking waarmee ze de 100 ha van het resort kunnen doorkruisen.

foto-paradis-hotel-mauritius-piscina

Aan het comfort van de villa’s en de vele activiteiten dienen de kwaliteit toegevoegd van een unieke service, die even stijlvol is als discreet, en de unieke knowhow van de keten Beachcomber. Een kok maakt bij u ter plekke het ontbijt klaar en indien u dit wenst, organiseert een volledig team – van de chef tot de maître d’hôtel alsook de obers – op uw eigen stukje strand een romantisch diner met de voeten in het zand. Dit is het beste bewijs dat het paradijs wel degelijk bestaat!

www.paradis-hotel.comwww.beachcomber-hotels.com

Laat u verwennen en beleef de YU LOUNGE als VIP!

thumbs_5-arrival-loungeYu lounge is een gloednieuw concept in de luchtvaart: een luxesalon op de luchthaven van Mauritius bij de aankomst en een ander bij het vertrek. Doelstelling? Het leven van de passagiers vergemakkelijken, die hierdoor niet langer uren moeten aanschuiven aan de immigratiedesk en ook geen vertraging op de bagageband meer moeten vrezen in de wetenschap dat ze binnenkort en na een reis van 11 uur de luchthaven zullen verlaten. In die optiek heeft Yu Lounge werkelijk alles voorzien, want u hebt nog maar amper voet aan grond gezet of de bagagedienst bekommert zich over uw koffers terwijl een tweetalige conciërge u opwacht en u met de limousine naar het geklimatiseerd ontvangstsalon brengt. Aanschuiven aan de immigratiedesk hoeft niet meer! Hier kunt u zich te goed doen aan de verfrissingen en de heerlijke lunches en diners die door de Chef maison zijn bereid. Er is lectuur en er zijn comfortabele zetels. Hierna wordt u met een Porsche Cayenne en/of met de helikopter naar uw privévilla of hotel gebracht. Het spreekt voor zich dat u op het einde van uw verblijf op dezelfde dienstverlening mag rekenen, maar dan in de andere richting. Zo geniet u 100 % van uw verblijf. Interessant: ook passagiers in economy kunnen dit boeken! Vanaf 184 €/passagier.

Yu lounge – General Aviation Mauritius
Info & Boeking: resa@yulounge.com – www.yulounge.comWEGWIJZER ! 

Praktische info

  • Als Belg heb je geen visum nodig. Paspoort 6 maanden geldig volstaat.
  • De officiële taal is Engels. Er wordt ook Creools gesproken dat is afgeleid van het Frans.
  • Uurverschil: 2 uur voor op België (’s zomers is dat 3 uur)
  • Het klimaat is het hele jaar door zeer aangenaam, maar de beste periodes zijn april tot juni en september tot december.
  • Munteenheid: de Mauritaanse roepie (1 euro = 41 Rs)

Een bezoek waard

Parc animalier de Casela: Dit vogelreservaat ligt in het zuidwesten van het eiland en strekt zich uit over 25 ha. Er wonen ruim 140 soorten die uit alle delen van de wereld afkomstig zijn. Zoals de mooie en zeldzame roze duif van Mauritius. Het park heeft eveneens prachtige exemplaren van schildpadden, tijgers en jachtluipaarden. Te ontdekken met de Quad, de Buggy en de Segway. Nòg avontuurlijker zijn de ‘ziplines’ (single, double & triple zip)! In dit park staat inderdaad de langste zipline van Mauritius. Sensatie verzekerd! (7 dagen/7 open; 9-17 uur van mei tot september; 9 tot 18 uur van oktober tot april. Ticket: 325 Rs/volwassene, 200 Rs/kind)

Capture d’écran 2015-03-30 à 10.30.54

www.caselapark.com

Le Jardin de Pamplemousse

De Jardin de Pamplemousse is bij elke botanicus ter wereld bekend voor zijn indrukwekkende verzameling inheemse en exotische planten, zoals reuzewaterlelies en 65 soorten palmbomen. Kleurrijke frangipani’s en bodhibomen, maar ook muskaat, kaneel, peper en kruidnagel. De meest imponerende van alle is wellicht de Talipot uit Sri Lanka wiens bladeren tot 7 m groot kunnen worden. Deze palm bloeit slechts één keer in de 60 jaar en sterft dan af.

 jardin_pamplemousse_1

Les Dunes de Chamarel

Deze plek in het zuidwesten van het eiland, tussen Rivière Noire et Morne, dankt zijn schakeringen aan de vulkanische as die door de erosie is blootgelegd. Hoewel dit geen grote plek is, biedt zij niettemin een verrassend spektakel en dit voor groot en klein. Vooraleer u uw bezoek afrondt, brengt u ook een bezoek aan de schitterende watervallen van Chamarel die verstopt liggen in het landschap en de natuurlijke vegetatie.

Coloured earth, Chamarel, Mauritius

De markt van Port-Louis

Niets beters om de sfeer van een land op te snuiven dan een wandeling op de markt! Kleuren, geuren, sfeer: zet al uw zintuigen op scherp en ontdek een concentraat van het eiland op de stadsmarkt. U vindt er zowel klassieke voedingswaren als kruiden en traditionele geneeskrachtige planten, waarvan sommige lustopwekkende eigenschappen hebben! Er zijn ook heel wat ambachtelijke spulletjes te koop, maar opgelet: niet alles is hier gemaakt.

shutterstock_176820260

Le Parc Naturel des Gorges de Rivière Noire

He natuurpark Gorges de Rivière Noire werd in 1994 geopend en bewaakt wat overblijft van de jungle die vroeger bijna het ganse eiland bedekte. In dit landschap van valleien, rivieren, watervallen en bossen leven nog heel wat soorten in vrijheid, zoals de majestueuze witstaartkeerkringvogel: volledig wit en herkenbaar aan de twee grote pluimen in zijn staart. Heel veel mogelijkheden tot een uitstap hier.

shutterstock_232191445


© Fiftyandme 2024