Cultuur, luxe en gastronomie in Shanghai

Shanghai is meer dan een wereldberoemde lichtstad. De metropool is een exotische, fascinerende en verrassend moderne reisbestemming.

Leestijd: 5 minuten

Shanghai, een van de beroemdste steden ter wereld en hét uithangbord van China, de stad waar iedereen leeft aan 100 km/uur. Shanghai is intens, wervelend, bruisend. In de wirwar van ontzaglijke, futuristische wolkenkrabbers en kleine straatjes in de voormalige Franse wijk geraak je snel het noorden kwijt. Het schrift is onleesbaar, de taal onverstaanbaar, het leven hectisch. De cultuurschok is groot. Shanghai zit in een permanente stroomversnelling. Vandaag was gisteren. Gisteren lijkt een eeuw geleden. Snelheid is een waarde in China. Shanghai ligt netjes tussen het eerder traditionele Peking en het internationale Hongkong, en gaat er prat op de meest creatieve Chinese grootstad te zijn.

“In Peking ontdek je duizend jaar geschiedenis, maar om het moderne China te leren kennen, moet je in Shanghai zijn”, zeggen de Chinese jongeren graag. 

Stedelijk resort

Het hotel Mandarin Oriental ***** in het hart van de stad, meer bepaald in het zakelijk district Pudong, is een van de mooiste etablissementen van Shanghai. De wijk is een toonbeeld van verandering en is voortdurend in beweging. Een stad in de stad, een skyline van torens en luxehotels als decor voor een futuristische metropool.

Mandarin Oriental is een microcosmische metafoor voor de economische versnelling die China momenteel overheerst. De suites, lounges en restaurants tekenen zich verdiep na verdiep af in de verschillende torens. Je zou er een week kunnen verblijven alleen maar om alle verschillende wereldkeukens te proeven.

De kamers zijn minstens 50 m2 groot en bieden een spectaculair uitzicht op de Huangpu-rivier en op de beroemde televisietoren Oriental Pearl Tower. Er zijn premium suites, een immens wellnesscentrum, een kunstcollectie, een exclusieve jachthaven, gastronomische restaurants: werkelijk alles om van het hotel dé place to be in de stad te maken.

Zowel binnen als buiten speelt het gebouw met het perspectief en met de alomtegenwoordige geometrische vormen. In de decoratieve inrichting staan modern design en een indrukwekkende collectie Chinese hedendaagse kunst centraal. In de gemeenschappelijke ruimtes en de kamers zijn niet minder dan vierduizend kunstwerken tentoongesteld. Dankzij de keuze van materialen, kleuren en kunstwerken krijg je een uniek decor waarin de oosterse cultuur een absolute hoofdrol speelt. De vloeren van de kamers zijn geïnspireerd op het thema van de ‘stille tuin’ en de abstracte schilderijen stellen traditionele tuinlandschappen voor. Het interieurdesign weerspiegelt ook bepaalde elementen van de Huangpu-rivier, zoals motieven die doen denken aan de golfbewegingen of de zonsondergang in het water. Een filosofisch concept dat uitnodigt uit om te vertragen en te genieten van alles wat het hotel te bieden heeft. Carpe diem.

Een gastronomische tempel

Een van de sterkste punten van Mandarin Oriental Shanghai is zonder twijfel de ruime keuze aan restaurants. Het hotel herbergt een bar, twee tearooms en drie restaurants. Deze laatste hebben een bijzondere reputatie in Shanghai. Het aanbod is heel gevarieerd met onder andere Fifty 8 ̊ Grill, een restaurant geïnspireerd op de Franse keuken onder de vleugels van sterrenchef Richard Ekkebus. In Yong Yi Ting, ook al een sterrenrestaurant, kun je genieten van een verfijnde regionale keuken: de gerechten op het menu zijn fris, licht, vernieuwend en verfijnd. Daarnaast is er ook nog Zest met een buffet van internationale en Aziatische gerechten.

Ook het elegante Salon Club valt in de smaak. Dit is een exclusieve ruimte voorbehouden voor de gasten van de Club-verdieping. In het salon heerst een huiselijke sfeer waarin stijl, luxe en discretie hand in hand gaan om je een ontspannend moment te bezorgen. De ruime, lichtvolle vertrekken met donkere houten meubels en rijkelijk versierde stoffen vormen een flamboyante cocktail van moderne en hedendaagse kunst, met als resultaat een warme, uitnodigende uitstraling. De klap op de vuurpijl is het panoramisch uitzicht over de Huangpu-rivier en de wolkenkrabbers van Lujiazui. In het Salon Club kan je terecht voor ontbijt, lichte lunch en ook traditionele thee. ’s Avonds zijn er cocktails en Europese en Aziatische hapjes. De selfservicebar heeft een uitgebreid aanbod wijnen, sterkedrank en niet-alcoholische dranken. Hier geniet je van een vertrouwelijke, onberispelijke service!

Een stille pauze in het hart van een stad in beweging  

In het wellnesscentrum worden lichaam en geest bevrijd en herboren. Geef je over aan de aloude Aziatische tradities en laat de drukte van de stad even achter je. Onder begeleiding van zachte muziek geeft het personeel advies over de verschillende verzorgingen: massage met essentiële oliën, revitaliserende kuur, Thaise massage, … een lange, inspirerende lijst om uit te kiezen. De relaxerende escapade kan helemaal beginnen.

Op de achtergrond weerklinkt altijd het gedempte geruis van een stad die nooit slaapt. Een zacht en herkenbaar gefluister, bijna een geruststelling.

Mandarin Oriental heeft ongetwijfeld alles wat je wenst en droomt. Maar het allermooiste is dat het hotel erin slaagt grootsheid te combineren met een uiterst gemoedelijke en intieme sfeer.

Niet te missen 

Xin Tian Di. De oude Chinese huizen van deze wijk werden gerenoveerd in een moderne stijl met respect voor traditie. In deze typische traditionele huizen van weleer hebben verschillende restaurants, verkopers van luxethee, mode-icoon Shanghai Tang en juwelenontwerper Suzhou River hun intrek genomen.

Taicang Road, Xin Tian Di

www.xintiandi.com

MoCA. Het museum voor hedendaagse kunst van Shanghai ligt in de tuin van People Square. Er zijn enkel tijdelijke tentoonstellingen rond hedendaagse kunst, meestal Chinees maar soms ook internationaal. Het glazen gebouw op zich is het mooiste kunstwerk van allemaal.

People’s Park, 231 Nanjing West Road, Shanghai

www.mocashanghai.org

Bar Rouge. In Bar Rouge komt de jetset van het Shanghaise nachtleven samen. De bar wordt uitgebaat door twee Franse ondernemers en heeft een van de mooiste terrassen van de stad.

7/F, 18 Zhongshan Dong Yi Lu

www.bar-rouge-shanghai.com

Nanjing Dong Lu en de Bund. Nanjing East Road is met z’n overvloedige lichtreclames en neonverlichting een soort van gigantische Times Square. Op de nabij gelegen promenade Bund ontdek je een eindeloze opeenvolging van etalages, restaurants en bars.

Moganshan 50. Dit in onbruik geraakte industrieel complex uit de jaren vijftig werd halfweg de jaren negentig onder handen genomen door Chinese galeriehouders en kunstenaars. Veel erkende Chinese kunstenaars hebben er tentoongesteld en ongetwijfeld vind je er op dit moment het werk van toekomstige grote namen.

ShanghART, Art Scene 50, Moganshan Road

www.m50.com.cn/en

Voormalige Franse wijk. Deze wijk is een waar paradijs voor shoppers. Vanuit Huai Hai Road volg je de rij platanen om je slag te slaan in de meest verrassende winkels. Tussen Changle Road en Julu Road (noordkant) vind je modewinkels van Chinese ontwerpers, en in Dongping Road en Hengshan Road (zuidkant) draait het allemaal om design. Verdwaal in de straten van de Franse wijk en laat je leiden door het toeval. 

Centre Pompidou x West Bund Museum Project. De Chinese vestiging van het beroemde Parijse museum werd begin november door Emmanuel Macron ingehuldigd. De culturele instelling – een ontwerp van de Britse architect David Chipperfield – bestrijkt een oppervlakte van 25.000 m2 en is een meerwaarde in het hart van Xuhui Waterfront aan de oevers van de Huangpu-rivier. Een symbolische ligging in een stedelijke zone die de grootste culturele wijk van de stad wil worden.

2555 Longteng Ave, Xuhui

www.xianartc.com

Meer info: www.mandarinoriental.fr


© Fiftyandme 2021