Zinnenprikkelend bezoek aan het Venetië van het Noorden

Leestijd: 6 minuten

Nu de zomer op haar laatste benen loopt en het grillige weer twijfelt tussen regen en zonneschijn is het niet altijd evident om een ideale bestemming te vinden voor een uitstapje in eigen land. Maar wat het weerbericht ook voorspelt, er is wel degelijk een stad die haar charmes onder alle omstandigheden bewaart : Brugge, ons Venetië van het Noorden. Een romantische stad in de ogen van de ene, een historische stad in de ogen van de andere, hoe dan ook een topbestemming voor wie van kunst houdt. Deze stad heeft genoeg troeven om jong en oud te bekoren. Deze keer gaan we niet op stap om de beroemde sterrenzaken van Brugge te bezoeken, maar eerder om die kwaliteitszaken op te zoeken waar u niet terecht komt als u de platgetreden paden volgt. Volg ons 36 uur in het eeuwig verleiderlijke Venetië van het Noorden!

Ville-life-magazine

Dag 1

1e stop: overnachten. Brugge barst van de hotels, er is voor ieder wat wils. Als u houdt van charme en luxe zonder uw bankrekening te moeten plunderen, is de B&B Guesthouse Mirabel iets voor u. U wordt onthaald in een herenhuis van de 19de eeuw waar hedendaagse eenvoud en pracht en praal van vroeger mooi in evenwicht zijn. Gaston, de sympathieke eigenaar, biedt u graag een kaart van de stad aan en zal u wijzen op de bezienswaardigheden in de stad. Onze tip: twijfel niet om ‘s morgens al in te checken om u op uw gemak te installeren vooraleer u met goede moed de dag aanvat. Als u met de auto komt, kan u 100 meter verder gebruik maken van de ondergrondse parking “Langestraat” onder het Rijksarchief. Het is een van de betaalbaardere parkings van de stad: 8€ voor 24 uur. Er zijn ook goedkopere parkings verder weg van het centrum, zoals die van het station van Brugge vanwaar u heel makkelijk de bus naar het centrum kan nemen of tien minuutjes stappen naar de Markt.
Guesthouse Mirabel – Boomgaardstraat 15 – 8000 Brugge  – T 0479 49 08 06 – www.guesthousemirabel.be

2e stop: lunch. Sla de deur van het guesthouse achter u toe en maak een eerste wandeling om u te oriënteren of gewoon om door de kleine straatjes van Brugge te dwalen. Zet ‘s middags koers naar het Italiaanse restaurantje “Het andere idee” net buiten het historische centrum. Dit sfeervolle restaurant – hier geen Italiaanse folklore zoals we die vaak aantreffen in dit soort etablissementen – heeft een eenvoudige maar smakelijke kaart met redelijke prijzen. De linguine met tomatensaus en pesto met scampi’s is heerlijk (+/- 15 €). De jazzy geluiden op de achtergrond geven ons zin om de rest van de dag aan tafel te blijven hangen, zeker als het buiten begint te regenen…
Het Andere Idee – Hauwerstraat 9 – 8000 Brugge– T 050 34 17 89

3e stop: schuilen! Het is zover, Belgische buien over Brugge! Laat ons duidelijk zijn: de stad verliest haar charmes geenszins, maar we hebben nu toch liever even een dak boven ons hoofd. Voor shopaholics biedt de Steenstraat soelaas. Alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd en bieden de ideale schuilplaats tot de zon weer doorbreekt. Maar wat als u, net zoals wij, eerder een kunst- dan een modeliefhebber bent? Keuze te over, want Brugge barst van de musea. Het hele jaar door kan u in deze romantische stad terecht voor tentoonstellingen, zoals die gewijd aan Salvador Dali in het Belfort van Brugge (museum-galerij Xpo). Hier kan u zelfs originele en onbekende werken van de meester kopen. Gevoelige zieltjes kunnen zich beter onthouden, want hier ontdekt u de complexe en ietwat masochistische kant van de meester van het surrealisme.
Museum-Gallery Xpo – Markt 7 – 8000 Brugge – T 050 33 83 44 – www.dali-interart.be  

Guillaume-life-magazin4e stop: het diner… welverdiend! Afspraak in een exclusief restaurant deze keer, bij Guillaume. Dit klein gastronomisch adresje zonder pretentie heeft een warm en intiem interieur waar de open haard een hoofdrol speelt. Het onthaal is aangenaam en uw plekje aan tafel comfortabel. Het menu van drie gangen voor 36 euro is onberispelijk. Als amusehapje krijgen we een slaatje van king crab en een brochette van kipyakitori die niet meteen blijven hangen, het is het soepje van garnalen waar wevoor vallen!Als voorgerecht kiezen we voor tempura van gamba’s vergezeld van peer en eenmayonaise   van   curry   en  mango.  De   gamba’s   smelten   in   de  mond   en   hunchapelure is origineel en lekker. Een geslaagde entree.Als   hoofdgerecht   komt   er   antilope   geserveerd   als   wild   (met   puree   vanknolselder, groene kool, peer en rode wijn) met schijfjes truffel. Dan wordt hetdessert opgediend (kastanjecrème, kastanjeijs, karamel en brownie) dat minderinteressant is dan de voorgaande gerechten en ons een tikje ontgoochelde, maarde maaltijd in zijn geheel bleef een fijne ontdekking die het delen waard is!  


Guillaume – Korte Lane 20 – 8000 Brugge – T 050 34 46 05 – www.guillaume2000.be

Dag 2  

1e stop : Zet na het ontbijt bij B&B Mirabel koers naar het Historium van Brugge. Dit museum bevalt vooral de kleintjes. Hier stapt u mee in het verhaal van de leerling van Jan Van Eyck tijdens de realisatie van het schilderij Madonna met kanunnik Joris van der Paele. Daarvoor heeft het museum 7 kamers zo ingericht dat ze het verhaal van het dagelijks leven in het middeleeuwse Brugge vertellen. Het interactief bezoek doet ons het beleven alsof we er zelf bij waren.
Historium – Markt 1 – 8000 Brugge – T 050 27 03 11 – www.historium.be

2e stop : ‘s Middags kan u zich neervlijen bij Hashtag Food, een hippe lunchplek die helemaal mee is met zijn tijd. Hier staan quiche, soep, vegetarische en originele burgers op het menu. Het Scandinavisch en hedendaags decor, de veelbelovende kaart, … alles is hier in het werk gesteld om er een gehypte plek van te maken, ver weg van de bewandelde paden van het klassieke Belgische restaurant. De burgers zijn mooi, het brood is lekker, maar we zijn een beetje ontgoocheld door de kwaliteit van het vlees. Puur rundsvlees volgens de chef, maar de smaak en de kleur doen ons twijfelen. Dat nagelaten zullen we zeker terugkeren om de vegetarische burgers te proeven en vooral om nog eens te proeven van de warme chocolademelk met witte chocolade en framboos, een ware traktatie!

Hashtag Food – Oude Burg 30 – 8000 Brugge – T 050 70 76 70 – www.hashtagfood.be

3e stop: Het is een zonovergoten namiddag en dus het perfecte moment om te genieten van de stad. De  Rosenhoedkaai, de brug van het Minnewater, het Begijnhof, en daarna de Kruispoort en de laatste Brugse molens die nog in gebruik zijn.

Moulin2-life-magazine

We wandelen ook langs het domein van de Adornes, die bekende Brugse familie die een eigen museum heeft. Het belicht de mijlpalen in het leven van haar bekendste telg, Anselm Adornes. Naast het museum staat de Jeruzalemkapel die verschillende relieken bewaart, waaronder een stukje van het Heilig Kruis en de Lijkwade van Turijn.
Adornesdomein – Peperstraat 3A – 8000 Brugge – T 050 34 13 36 – www.adornes.org  

Maar in Brugge ontdekt u eigenlijk om elke hoek van de straat een kerkje, de traditionele architectuur van de huizen of de kanalen die ons doen denken aan La Serenissima. Het is niet voor niets dat men Brugge het Venetië van het Noorden noemt…

4e stopTenslotte trekken we naar het Groeningemuseum dat geschiedenis en Belgische beeldende kunsten met elkaar verbindt en onder andere werken van de Vlaamse Primitieven tentoonstelt. Jammer genoeg was het onthaal eerder kil en het personeel niet echt vriendelijk; gelukkig maakten de tentoongestelde werken veel goed en is een bezoek aan dit museum desondanks een echte aanrader.

Groeningemuseum – Dijver 12 – 8000 Brugge – T 050 44 87 11

Moeten we het nog zeggen? We hebben genoten van de culturele kant van Brugge en van zijn kleine romantische hoekjes. We betreuren echter de houding in sommige etablissementen die we hier niet bij naam zullen noemen: prijzen die hoger zijn dan buiten werd aangekondigd, een koele houding, een arrogante toon. Bovendien moet u op uw hoede zijn omdat de prijzen hier schommelen afhankelijk van de periode: week, weekend of vakantieperiode. Pas dus op en laat u dus niet behandelen als een domme toerist. We raden u aan om deze mooie stad  in september te bezoeken tijdens de week of in de herfst tijdens het weekend. Want hoe dan ook blijft Brugge onze favoriete bestemming in Vlaanderen. Niemand dat dat in twijfel zal trekken!


Onze andere favoriete adressen !

De Karmeliet *** (Geert Van Heck – Meesterkok van België) – Langestraat 19 – 8000 Brugge – T 050 33 82 59 – www.dekarmeliet.be
Bistro Refter – Molenmeers 2 – 8000 Brugge – T 050 44 49 00 – www.bistrorefter.com
Sans Cravate* – Langestraat 159 – 8000 Brugge – T 050 67 83 10 – www.sanscravate.be
Den Dyver – Dyver 5 – 8000 Brugge – T 050 33 60 69 – www.dyver.be
Den Gouden Harynck* – Groeninge 23 – 8000 Brugge – T 050 33 76 37 – www.goudenharynck.be

Tekst & fotos © Morgane Ball (& Joëlle Rochette)


© Fiftyandme 2024