DE ZON: MIJN BESTE VIJAND?

Leestijd: 3 minuten

Sun

Tijdens de winter, valt het ons moeilijk hem niet te verafgoden! Hij mag dan ook je gemoed verlichten, soms is hij onverbiddelijk en geeft hij geen kwartier. Wat overigens net de tijdsspanne is die volstaat om je welzijn te verzekeren. Onnodig dus om er overmatig van te genieten, want de zon, zo blijkt, kan je gezondheid schaden…

De batterijen met UV opladen? Ja, maar…

In België wordt bij de bevolking een tekort aan vitamine D vastgesteld. Dat fenomeen is nauw verbonden met het gebrek aan zonneschijn. Resultaat: elke winter wordt door de ‘grijze’ maanden een piek in het aantal depressies genoteerd. Erger nog, het tekort leidt – bij sommige mensen – tot beenderbroosheid. Het is ook verantwoordelijk voor zware pathologieën, zoals sommige huidkankers, waaronder het melanoom. Bewustmaking is dus essentieel. Je bent meteen gewaarschuwd…

Bestemming: de Antillen! Zonnekapitaal? Onbekend…

Je moet weten dat we allemaal met een ‘zonnekapitaal’ geboren worden. De term duidt op het vermogen van de huid om zon ‘op te nemen’. Onze dermatoloog legt het ons haarfijn uit: “Eens je zonnekapitaal opraakt, put je lichaam uit een persoonlijke reserve. Op dat moment treden ‘complicaties’ op, die verschillende vormen kunnen aannemen, zoals huidverslapping, de verschijning van rimpels, van vlekjes, enz. Het zonnekapitaal wordt bepaald door het fototype van de patiënt te combineren met diens genetische bagage. Het is allemaal redelijk fictief, maar steekhoudend. Als puntje bij paaltje komt, is er slechts één manier om je huid te beschermen, en die kan je tot drie eenvoudige handelingen herleiden.”

Soleil

1, 2, 3, ZONNEKLAAR!

Om je tegen de schadelijke effecten van de zon te beschermen, dien je 3 basisregels te respecteren!

1- Laat je niet overdadig bestralen. Je beperkt best je blootstelling, zonder er verlengingen aan te breien. Te mijden uren: tussen 12 en 16 uur. Knoop het goed in je (beschermde) oren!

2- Kies een aan jouw huidtype aangepaste zonnebescherming en laat je regelmatig insmeren met een crème met hoge index (je herhaalt de operatie best om de twee uur én na het baden).

3- Trakteer jezelf op een kuur met voedingssupplementen. Zo’n aanpak, die rijk is aan antioxidanten, zorgt ook voor betacaroteen om je huid op het zonnebaden voor te bereiden. Let wel, de capsules mogen de kwalijke gevolgen van het zonnen dan wel inperken, toch volstaat hun dosering niet om je volledig te beschermen.


ONZE MUST HAVE’S!

gepaste crème, daar kom je al een heel eind mee! Ziehier de crèmes die in je strandtas nooit mogen ontbreken…

De klasse: Sisley
Sisley
Een nieuwe formule…  magisch.

De gevoeligheid: Avène 

Sun_solaire-reflexe-spf-50_0
Voor de babyhuid, op alle leeftijden.

De essentie: Decléor
Décleor
Of hoe het natuurlijk bruinen sublimeren…

De presun: Oenobiol Solaire Intensif Anti-Âge

Sun_Solaire-IAA-ferme_chooseYourProduct
Als je perfect wil bruinen, zowel van binnen als van buiten uit!

De aftersun: Planters Aloé Vera

Sun_planters
Deze plant, die verfrissend, verzachtend en hydraterend werkt, is je bondgenoot tegen zonneslagen (je vindt ze in de vorm van een gel of een crème in alle goede bio-supermarkten).


© Fiftyandme 2021