Eet gezond en vermijd een te hoge cholesterol

Leestijd: 2 minuten

Ons lichaam heeft cholesterol nodig. De aanwezigheid ervan in het bloed is essentieel voor een goede gezondheid. Onze voeding bevat zowel goede als slechte cholesterol. Vaak maken we niet de juiste keuze.

Cholesterol2

Cholesterol is een vetstof (lipide) die aanwezig is in al onze lichaamscellen. De textuur ervan lijkt op die van was. Cholesterol speelt een rol bij de vorming van hormonen en galzouten, het transport van vetten, de bloedtoevoer naar de verschillende weefsels en de aanmaak van vitamine D.

Aangezien cholesterol niet in staat is zich zelfstandig via het bloed te verplaatsen, wordt het in het lichaam verspreid via lipoproteïnen. De lipoproteïnen met een hoge dichtheid (HDL) blijken uitstekende transportmiddelen te zijn die het teveel aan cholesterol naar de lever afvoeren, waar de cholesterol wordt afgebroken. Daarentegen zijn de lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL) gevaarlijk. Wanneer ze te talrijk aanwezig zijn, veroorzaken ze verstoppingen door afzetting op de binnenwanden van de aders. Deze cholesterolafzettingen kunnen resulteren in een volledige obstructie van het bloed naar het hart, het hoofd en de benen, met ernstige en zelfs dodelijke gevolgen: complicaties ter hoogte van het hart en de bloedvaten (eerste doodsoorzaak in de Verenigde Staten), of de hersenen.

Gelukkig kunnen we onze goede en slechte cholesterol enigszins onder controle houden, met name door middel van onze voeding. 

Een evenwichtige voeding

Cholesterol

Het meest toegepaste dieet ter verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed is het Kretenzisch dieet. De naam van dit dieet, dat ook bij ons wordt voorgeschreven, verwijst naar het eiland Kreta, waar het sterftecijfer tengevolge van hart- en vaatziekten een van de laagste ter wereld is. Wat eten deze eilandbewoners en belangrijker, wat eten ze niet?

  • Vermijd boter en kies voor vetarme producten
  • Gebruik afgeroomde melkproducten
  • Eet maximum één keer per dag vlees en eet bij voorkeur vis. De vetten in vis (en in het bijzonder koude zeevissen zoals tonijn en haring) beschermen het hart en de aders.
  • Kies voor mager vlees zoals gevogelte, vetarm varkensvlees. Rund- en schapenvlees bevatten meer vetten
  • Vermijd fijne vleeswaren behalve vetarme gekookte ham en baconfilet
  • Beperk de consumptie van kaas
  • Gebruik olijfolie en koolzaadolie om uw eten op smaak te brengen.
  • Eet groeten of fruit bij elke maaltijd. Groenten en fruit beschermen het hart en de aders, dankzij hun vezels en antioxidanten en ze zitten bovendien boordevol vitaminen
  • Drink max twee glazen wijn per dag

 

 

 


© Fiftyandme 2024